Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паметник на Съветската армия
Снимка: Архив
Паметник на Съветската армия Снимка: Архив

На 25 февруари, около 15 часа в Първо РУ е получен сигнал за покачил се паметника на Съветската армия, който с черен маркер изписал букви на латиница по фасадата на монумента. На място са установени 16-годишен младеж, който е драскал паментника, и момиче и момче на същата възраст, които го придружавали и наблюдавали.

За изясняване на ситуацията другите двама са били поканени в Първо РУ и с тяхно съгласие транспортирани от полицейски екип до районното управление, където останали около 2 часа. Двете деца са били в непрестанна връзка с родителите си по мобилните телефони, което е потвърдено днес и от единия родител, отзовал се на среща с директора на СДВР. Непълнолетният извършител е задържан с полицейска заповед до 24 часа.

Разговорите и разпитите на непълнолетните са проведени в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая. След приключване на работата със свидетелите, едно от децата е предадено на родител, а другото пожелало да си тръгне само, без да бъдат уведомявани родителите му.

На отправената за днес покана от директора на СДВР към ръководството на учебното заведение, където младежите учат и родителите им, се отзова родител само на едно от децата. Остава уговорката срещата да бъде проведена в някой от следващите дни.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава. В хода на разследването се изпълняват указанията на наблюдаващ прокурор от СРП.

Старши комисар Калоян Милтенов разпореди дисциплинарна проверка за действията на полицейски служители, ангажирани в охраната на протестните действия в петък в столицата. Проверката ще изяснява обстоятелствата, свързани с довеждането на тримата младежи в районно управление. В случай, че се установи превишаване на правомощия, на униформените ще се търси дисциплинарна отговорност.