Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на отбраната Стефан Янев
Министърът на отбраната Стефан Янев

“Война!”, коригира Кирил Петков умерения термин на бившия служебен премиер, описал случващото се между Русия и Украйна като “специална операция”

ДБ не са внесли искането за оставката официално до “Промяната” и партньорите, водени са само неформални разговори

Кристиан Вигенин откъм БСП: Да се прави това във време на война, е тежка неадекватност

Непоисканата все още официално оставка на министъра на отбраната Стефан Янев създаде силно напрежение в управляващата коалиция. Умереният термин, с който бившият служебен премиер описа случващото се между Русия и Украйна като “специална операция”, а не като война, може до часове да е поводът за оттеглянето на генерала от правителството.

Осведомени източници потвърдиха пред “24 часа”, че разговорите вървят в тази посока. Слуховете за раздяла се засилиха, след като в неделя

премиерът Кирил Петков направи изявление рамо до рамо с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов,

а не с военния министър Стефан Янев. Самият бригаден генерал, който във вторник навършва 62 години, избягва публичност след изявлението си в четвъртък.

Премиерът Кирил Петков направи изявлението си с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Премиерът Кирил Петков направи изявлението си с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Според достоверни източници през уикенда е имало неофициални разговори между четирите партии за съдбата на Янев, след като избухна недоволството на “Демократична България” срещу него.

Бившият служебен премиер е министър от квотата на “Продължаваме промяната”, но на него се гледа като на “президентския човек” в кабинета. Янев влезе в политиката като секретар по сигурността на Румен Радев, а след това беше премиер и на двете излъчени от държавния глава миналата година служебни правителства. (Още за него виж по-долу.)

В първите дни, в които Янев влезе в екипа на Кирил Петков, се заговори, че се опитва да се дистанцира и еманципира от държавния глава, но публично потвърждение не се появи. Хора от екипа на Янев споделяханеофициално, че Румен Радев е влязъл в конфликт с него около някои от сделките за превъоръжаване.

Какво е отношението днес на президента към казуса със Стефан Янев, също не е ясно.

Министърът на отбраната разгневи десни, цитирайки руския президент Путин, че случващото се в Украйна не е война, а “специална операция”. Тогава Янев обясни, че умишлено цитира руския президент Владимир Путин,

защото по този начин нито той, нито

НАТО затваряли вратата за дипломация

В изявлението си в неделя премиерът Кирил Петков обаче два пъти емоционално повтори “война”. Това бе разтълкувано като публичен знак за разграничаване от военния министър.

Инициатива за отстраняването на Стефан Янев тръгна в петък във фейсбук от активисти на “Демократична България” чрез нарочно създадена група “Оставка Янев - гражданска панорама”. Те организираха протест пред БНТ, където министърът участваше в “Панорама”.

Като генерал от българската армия и български офицер не може да използва думите на президента Владимир Путин - с тези думи първият, който официално изрази притесненията на “Демократична България”, стана Ивайло Мирчев. Господин Янев в първия ден след започването на война в Украйна беше според нас

леко объркан в оценките си и в това какви термини

трябва да се използват

Ние сме притеснени от тежката неадекватност на министъра на отбраната, не мисля, че трябва да се държи по този начин, когато целият свят е във война с тежкия диктатор, коментира депутатът от ДБ в ефира на БНТ в събота.

Но ключовият фактор в “Демократична България”, какъвто е Мирчев, увери, че в коалицията нямало разнобой.

Въобще не става дума за падане на правителството, коалицията е стабилна и членовете ѝ нямат никакви сериозни различия, уточни Мирчев и постави отлична оценка на премиера Кирил Петков.

Официално обаче от ДБ не са поставили още искането за оставката на Стефан Янев пред партньорите в коалицията. Това стана ясно в неделя от министри от две от партиите - Даниел Лорер от “Продължаваме промяната” и Корнелия Нинова от БСП.

До нас не е стигало искане от партньорите от ДБ, каза министърът на иновациите Даниел Лорер.

Дори да има  оставка на един специфичен министър,

това няма да доведе до  падане на кабинета,

коментира той пред bTV.

Въпросът не е обсъждан на коалиционен съвет - лидерски, в Министерския съвет или в парламентарните групи, заяви вицепремиерът Нинова след заседание на Националния съвет на партията.

Министърът на отбраната е предложение в правителството на “Продължаваме промяната”, затова е добре да чуем първо тяхната позиция, обясни лидерката на БСП.

Във война оставка на министъра на отбраната е тежка неадекватност, коментира обаче заместникът ѝ в партията и зам.-шеф на парламента Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

Атаката срещу министъра на отбраната е атака

срещу правителството,

смята соцдепутатът Румен Гечев. БСП са коалиционен партньор и няма да си позволят да атакуват коалиционно правителство, ако то защитава интересите на България, категоричен бе той.

А според председателя на Народното събрание Никола Минчев темата не е на дневен ред за депутатите, правителството евентуално трябвало само да реши. Но и според него изказването на Янев и използваните от него термини не са приемливи.

Това, което виждам, мога да определя само като война. От изпълнителната власт се чуха различни дефиниции, но премиерът го определи като война. Така го определихме и след съвещанието при президента. Да, министърът на отбраната използва други, по-умерени термини, но според мен това не е приемливо. Виждаме човешката трагедия на територията на Украйна, инвазията на Русия с цел завладяване на територии. Това за мен може да бъде окачествено като война, каза Минчев пред Нова тв.

Не съм фен на този кабинет, но не е нормално при война да говориш за смяна на министъра на отбраната, коментира бившият МО шеф Красимир Каракачанов.

От ракетите в Асеновград през НАТО до подозрения за путинист

Бригаден генерал Стефан Янев предизвика най-сериозното изпитание пред стабилността на правителството с повтарянето на тезите на руската пропаганда и агресора Владимир Путин. Заради тези му думи го подозират, че е някакво прокси на Кремъл, макар да е бил военен аташе в САЩ и е образован там.

Стефан Янев бе премиер в служебното правителство на Румен Радев, после зае поста военен министър в правителството на четворната коалиция. Янев е родом от пловдивското село Поповица.

Бил е командир на реактивен дивизион в Четвърти армейски артилерийски полк в Асеновград.

Завършва Военния колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. Бил е началник на департамент “Tрансформации” в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. 3 години е военен аташе в САЩ.Съветник на Румен Радев и един от най-високопоставените българи в НАТО.