Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С плакати с горящото лице на Владимир Путин се проведоха протестите против войната в Рим. Подобни демонстрации има по целия свят.
С плакати с горящото лице на Владимир Путин се проведоха протестите против войната в Рим. Подобни демонстрации има по целия свят.

l Онлайн банки и мобилни телефони ще бъдат извадени от строя, енергодоставките може да спрат, хакери ще хвърлят болниците в хаос, тайни агенти ще крадат военни тайни

l НАТО предупреди, че всяка глобална руска атака ще задейства чл. 5 и ще предизвика световна война

l Москва крои да изгони западните дипломати

В обръщението, с което даде старт на военната операция в Украйна, Владимир Путин отправи смразяваща заплаха към западните съюзници на Киев - ако се намесят, ще получат отмъщение, с каквото още не са се сблъсквали в историята. Целият свят си зададе въпроса какво планира и започнал ли е руският лидер да изпълнява заканата си още в първия миг, когато руски ботуш нагази на украинска земя?

Британски експерти предупредиха, че стопанинът на Кремъл замисля мащабна кибервойна срещу Запада с атаки, които да прекъснат телевизиите, интернет и мобилните телефонни връзки, но също и онлайн банкирането, а системите на здравеопазването ще бъдат хвърлени в хаос.

Възможно било Путин да извади от строя дори гигантски мрежи за комуникации като фейсбук, туитър и уотсап.

В същото време НАТО предупреди, че всяка глобална кибератака от руска страна ще задейства чл. 5 от договора на алианса, което

ще доведе да

избухването на

трета световна война

Не се очаква обаче Путин да предприеме директна военна атака срещу натовски държави, докато те не се ангажират директно с военна операция в Украйна. Смята се, че за момента намеренията му са войната да си остане конвенционална и съсредоточена върху Украйна. Независимо от това вече има опасения, че следващата военна цел на Путин може да са балтийските страни.

Има данни, че агенти на руското разузнаване са действали активно във Великобритания и САЩ, за да се докопат до секретна информация по какъв начин Западът ще отговори на инвазията. Армията от руски шпиони ще продължи подривната си дейност за дестабилизиране на западните страни. Очакваше се веднага след обявяването на санкциите от страна на Лондон, Вашингтон и ЕС Путин да разпореди ответен удар.

Заради зависимостта на Европа от руския газ и с действията си на петролния пазар кремълският вожд ще опита да превърне Стария континент в заложник и ако реши да спре доставките напълно, това ще означава още по-рязък скок на цените, студ и тъмнина.

Доставките на

основни храни

към Европа също

могат да бъдат

прекъснати,

тъй като Украйна е основен производител на слънчогледово олио, пшеница, ечемик и рапица.

В четвъртък британският национален център за киберсигурност е предупредил всички стратегически организации и хиляди фирми да засилят онлайн защитата си, като е посочил, че срещу Украйна ще бъдат извършени кибератаки с исторически мащаби, които може да засегнат много други райони по света. В навечерието на руската агресия украински банкови и правителствени сайтове са били ударени от серия атаки от типа отказ на услуги (DDoS), извършени от военни хакери на Москва. Това буди тревога, че същият тип атаки ще бъдат насочени срещу държавите от НАТО. Те

ще бъдат залети

и от поток от

дезинформация

Основни цели ще са правителствени сайтове и ключови за функционирането на обществото системи като здравната, но също и телекомуникациите, електропреносната инфраструктура и мрежите за широколентов интернет. Британският в. “Дейли мейл” припомня, че през 2017 г. хакерска атака срещу болницата с вирус, който блокира работата им, струваше на страната 92 млн. паунда.

Ед Арналд, водещ британски експерт по сигурност и отбрана, прогнозира, че Путин ще използва и т.нар. максировка - руска практика за заблуда, практикувана от десетилетия, при която нелегални групировки се бият срещу местните на чужда територия - тактика, която бе използвана успешно в Крим през 2014 г., а днес и в Украйна, но също и в Сирия, Либия и Афганистан.

“Конфликтът вероятно ще се пренесе и в други райони и Западът трябва де е подготвен за бъдеща ескалация в балтийските страни, Арктика, Балканите, Молдова, Близкия изток, Северна Африка и дори Венецуела”, посочва той.

Експертите по сигурност са убедени, че дипломацията между Москва и западния свят е мъртва, като прогнозите за скорошно възстановяване са твърде съмнителни. Очакванията са за късане на дипломатически връзки, затваряне на посолства и експулсиране на западни дипломати.