Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ, експерт по енергийна сигурност
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ, експерт по енергийна сигурност

Бившият ни посланик в Москва настоява за оставка на военния министър Стефан Янев

Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев публикува категорична позиция, с която настоява за ограничаване на дипломатическите отношения с Русия и за оставка на военния министър Стефан Янев.

Ето какво написа дипломатът:

"[Този човек] е военнопрестъпник. След 77 години мир в Европа отново има война.
Не се заблуждавайте – той отново "освобождава", както Червената армия. И у нас отново има "партизани", които са готови да "слязат" от планините миг след като са качили и да приветстват "освободителите".
Има и "чекисти", които са съставили списъци на "народни врагове", за Народен съд, каквито са изготвили и за Украйна.
В този миг, равен на 1 септември 1939 година, съдбата на Полша днес стана съдба на Украйна. И отново ще сменят мястото на агресор и жертва, ще заметат историята, ще доказват историческите си "права".
В живота на всеки има такива мигове, в които от позициите, които заемем, от способността да разделим добро от зло, от действията които предприемем за да защитим себе си, близките си, приятелите, ще проличи дали сме житейски точки, запетаи или удивителни. С други думи колко струваме.

Аз се моля за живота на невинните жертви на безумната заповед на този луд човек, за спасение на душите им и за възмездие, което да го настигне в час и по начин, който съответва на престъплението му.
Призовавам българското правителство да предприеме енергични координирани действия в рамките на ЕС и НАТО за прекратяване на парични потоци към Русия, включително и чрез въвеждането на военновременен режим на потребление на вносни ресурси от Русия.
Да предложим и осъществим рязко ограничаване на дипломатическите отношения с Русия, като сведем състава на дипломатическото представителсто у нас, до броя на дипломатите, които ние имаме в Москва – паритетен принцип.
Призовавам за оставка на министър Янев и назначаването на нов военен министър, който да позволи по-тясно сътрудничество със съюзниците ни.
Бог да пази Украйна!
Бог да пази България!"