Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов. Кадър БНТ
Валери Найденов. Кадър БНТ

От гледна точка на това, което наричат "голямата игра", Русия попадна в капан, в който сиренцето е Украйна. 

Това заяви журналистът Валери Найденов в предаването на БНТ "Панорама".

Европа е в много тежко положение в момента. Не е ясно енергийно как ще се решат проблемите. Осъждам тази война, тя е престъпна. Но това, което ме тревожи в България е, че не се изговарят двете страни на истината. Различните гледни точки имат различен ракурс към истината. В тази игра Русия има своите мотиви, САЩ имат своите мотиви, допълни Валери Найденов.

Според него сегашната криза е можела да бъде избегната, ако бяха изпълнени Минските споразумения по отношение на автономията на Луганск и Донецк.

Особеният статут е ясно казано какъв да бъде - автономия. И амнистия за тези, които отделиха тези две републики, коментира журналистът.

По повод протестите на Майдана през 2014 г.  Найденов коментира, че много хора след тях са смятали, че са победили свободата и европейските ценности.

Има много мнения, че това беше преврат и то кървав преврат. Управляващата партия беше спечелила убедително две години по-рано. Партията беше буквално унищожена, много депутати бяха убити, други бити. Как става така, че най-голямата партия изчезва на следващите избори? Изпарява се. Това демокрация ли е? Какво последва? Имаше много насилие в Украйна.  Най-известният случай е с 48-те души, изгорени живи в Одеса, които протестираха срещу Евро Майдана, 200 бяха бити, полицията не се намесваше, припомни Валери Найденов. И добави: В Украйна по-малко от половината жители нямаха доверие в изборите през 2014 г. В момента втората партия в Украйна е точно проруската партия. Областите, които граничат с Донецк и Луганск, са проруски.

Той изрази мнение, че от България зависи много малко. Това, което ми се струва лошо, е, че нашите политици се бият по главата кой е по-голям натовец и кой не, завърши журналистът.