Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Чакат Киев да падне през уикенда, Москва завладя Змийския остров

Отряд на чеченските спецчасти е бил пуснат в действие в Украйна с цел да задържа или убива група от конкретни високопоставени украински служители, съобщи в. “Дейли мейл”. Всеки войник от спецотряда е получил снимка и описание на украински официални лица, с които трябва да се разправи. Списъкът е бил съставен от руското разузнаване.

Същевременно в петък украинският президент Володимир

Зеленски призна,

че е мишена №1,

а семейството му №2 за руските убийци, които вече били в Киев. Смята се, че чеченският отряд минава през специални маршрути, за да не бъде засечен. Войниците са получили заповед да ликвидират всеки, който се опита да избяга от тях.

В символ на надеждата пък се превърна смел украинец, който бе сниман да се изправя срещу войските на Путин, опитвайки се да блокира руски военен конвой. Сцената напомни тази с “танкиста” от пекинския площад Тянанмън, блокиращ китайските сили през 1989 г. Кадрите, за които се смята, че са заснети в южната част на страната, близо до Крим, се появиха в петък, когато руските военни се нахвърлиха срещу Киев в опит да завземат столицата и да “обезглавят” правителството с надеждата да донесат на своя лидер бърза победа. Руските сили се борят и с въоръжени цивилни, тъй като властите в Украйна започнаха да раздават десетки хиляди пушки на всеки, който пожелае.

Дете седи на люлка пред ударен от ракета жилищен блок в Киев.
Дете седи на люлка пред ударен от ракета жилищен блок в Киев.

“Украинската армия държи отбраната около Киев, ситуацията е трудна”, каза кметът на столицата Виталий Кличко, след като руските войски достигнаха града. Експерти са убедени, че

Киев ще падне

през уикенда

Междувременно руските военни заявиха, че са превзели стратегическо летище до украинската столица. Планът е то да се използва за пристигането на десетки хиляди подкрепления. Работата на парашутистите ще бъде да влязат в града, да намерят Зеленски, неговите министри и след това да ги принудят да подпишат мирно споразумение, връщайки контрола над страната обратно на Русия или на подкрепян от Москва марионетен режим.

Президентът Зеленски изрази гнева си към западните управници, след като страната му беше “оставена сама” да се изправи срещу руските войски.

Русия успя да превземе и ключовия Змийски остров в Черно море. Той се намира близо до бреговете на Румъния и делтата на Дунав. Островът е по-малък от 1 кв. км, но служи и за контрол на морската граница на Украйна. Неговите 13 защитници обаче станаха герои, след като

отказаха да

се предадат и

загинаха

Тяхната история обиколи света, след като в социалните мрежи беше разпространен звуков запис на разговор между тях и руски военен кораб.

В аудито се чува как украинците псуват руснаците, които ги предупреждават, че ако не свалят оръжието, ще ги убият.

ЕС наложи санкции срещу Владимир Путин и външния му министър Сергей Лавров. На двамата ще бъдат замразени активи. Съветът на Европа пък стартира процедура за спиране на членството на Русия в организацията.

Десетки цивилни жертви, Русия гори войници в мобилни крематориуми

Най-малко 25 цивилни са убити, откакто Русия започна война срещу Украйна, обяви ООН. Ранени са над 100 жители, посочи говорителката на организацията Равина Шамдасани, като предупреди, че тези цифри е “много вероятно да са силно подценени”.

Украински военни отбраняват столицата Киев.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Украински военни отбраняват столицата Киев. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Разнопосочна е информацията за броя на загиналите военни. Президентът на Украйна съобщи за най-малко 137 украински войници, убити през първия ден на инвазията. Володимир Зеленски ги определи като “герои” и добави, че още поне 316 украинци са ранени при сраженията. “Те убиват хора и превръщат мирни градове във военни цели. Отвратително”, заяви украинският президент.

По информация на Москва “елиминираните” украински бойци са 200. Киев твърди, че е елиминирал 1000 руснаци, което би било рекорд в цялото управление на Путин.

Поляк е част от десетките хора, които се стекоха към границата с Украйна, за да предложат безплатен превоз на бягащите украинци.
Поляк е част от десетките хора, които се стекоха към границата с Украйна, за да предложат безплатен превоз на бягащите украинци.

Същевременно стана ясно, че Русия бърза да изгори дадените жертви, за да скрие броя им. Руските сили са подготвили мобилни крематориуми, които могат да използват при всеки бъдещ конфликт с Украйна, съобщи британският министър на отбраната Бен Уолъс. Ведомството му пусна записи на монтиран като превозно средство крематориум с място, което “изпарява” човешките тела едно по едно.Уолъс предполага, че системата е може би начин Кремъл да покрие всички възможни бъдещи жертви при конфликтите между Русия и Украйна.

Украински баща плаче, след като най-накрая е достигнал границата със Словакия. Над 100 000 души са били принудени да напуснат домовете си в Украйна.
Украински баща плаче, след като най-накрая е достигнал границата със Словакия. Над 100 000 души са били принудени да напуснат домовете си в Украйна.

Групи на правозащитници и местни активисти съобщават, че руски войници вече са заровени в немаркирани гробове с цел да прикрият действията си в Украйна.

Доброволци подреждат храна, напитки и одеяла за бежанци, които пристигат от Украйна в Словакия. Голям надпис на различни езици гласи: “Безплатно”.
Доброволци подреждат храна, напитки и одеяла за бежанци, които пристигат от Украйна в Словакия. Голям надпис на различни езици гласи: “Безплатно”.