Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стево Пендаровски СНИМКА: Ройтерс
Стево Пендаровски СНИМКА: Ройтерс

„Република Северна Македония е член на НАТО и е показателно, че срещата на ЕС продължи доста дълго, а срещата на НАТО беше точно 60 минути, всички се изказаха и изводът беше: Русия е агресор. Санкциите са основно финансови и не смятам, че ще имат голям ефект. По разузнавателни данни повечето от операциите в Украйна се финансират с биткойни и това не може да бъде спряно. Това, което знам, е, че Руската федерация има резерви от около 500 милиарда долара и може да издържи война в продължение на две години. Нямам никаква комуникация с руския посланик, правителството също, защото като член на НАТО се присъединихме към санкциите и очаквам реципрочна мярка”, каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за „Утрински брифинг.”

Според него, ако бъде завладяна Украйна, най-уязвимата точка на Западните Балкани е Баня Лука. „Безспорно е, че хората в Република Северна Македония изпитват симпатии към Русия - заради религията, езиците и славянската етническа принадлежност. Това, което ме притеснява, е, над 40% от обществеността смята, че алтернатива на ЕС е Евразийският съюз, което може да създаде проблем за бъдещите процеси”, казва Пендаровски, цитирана от БТА. 

„Голяма политическа вреда е, че западните ни партньори не започнаха преговори с Република Северна Македония след смяната на името. Защото как да обясним на гражданите неизпълнението на втората част от референдума - тази за влизането в ЕС? Западните Балкани са обективно забравени от ЕС. Ние чакаме 17 години да започнем преговори, а Сърбия и Черна гора преговарят от 10 години. Всички са съгласни, че Западните Балкани са несправедливо пренебрегнати, а Европа гледа на Балканите само през призмата на бежанската вълна. Не очаквам натиск за забързване на преговорите, България е по-важен стратегически партньор за НАТО от Република Северна Македония, но позицията им може евентуално да се смекчи след края на украинската криза”, каза Пендаровски.

Що се отнася до сигурността на Република Северна Македония Пендаровски оцени, че според информацията на правителството страната има попълнен стоков резерв, но проблем би било, ако случващото се в Украйна продължи по-дълго.