Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: БНТ
Кадър: БНТ

Надежда Нейнски: Путин се стреми да върне зоните на влияние от времето на Студената война

"Дипломацията винаги има своя шанс, но смятам, че бяха преминати абсолютно всички червени линии". Това заяви пред БНТ бившият външен министър Надежда Нейнски.

Тя коментира, че самият факт, че руските войски са вече на 25 км от столицата Киев показва, че военните действия се разгръщат много бързо.

"Путин въобще не очаква да има някакъв нормален разговор, било с европейските, било със световните лидери. Той се движи като човек, който има предварителна стратегия и тя е да разруши световния правов ред във вида, в който съществува в момента", смята бившият външен министър.

За да имаш стратегия, трябва да можеш да дефинираш победа, коментира Нейнски.

"На практика целите на Путин, както си личи и от заявките, които прави по отношение на Източна Европа и искането му НАТО да се върне в границите от 1997 г., показва ясно, че той се стреми да върне зоните на влияние от времето на Студената война", каза Нейнски.

Човек никога не може да бъде заложник на идеали. Идеалите, принципите човек вярва в тях а не действа по принуда.

"Това, което се случва в момента показва, че демократичният свят се обединява срещу агресията. Целите на Путин няма да могат да бъдат реализирани поради това безпрецедентно обединение", категорична е Нейнски.

"Защото в Америка демократите и републиканците сближават позициите си след тежко разделение. Обединение става и в Европейския съюз. Той застана по много категоричен начин зад Украйна и зад правото й за самоопределение. Действията на Русия срещу Украйна, ще върнат Турция обратно към САЩ", каза Нейнски.

Според нея беше важно България да излезе с единна позиция и да има обща декларация. Защото тази солидарност повече от всичко защитава българския национален интерес.