Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Финансовият експерт на БСП Румен Гечев предложи да се замразят депутатските заплати, за да отидат повече пари за хората с увреждания.
Финансовият експерт на БСП Румен Гечев предложи да се замразят депутатските заплати, за да отидат повече пари за хората с увреждания.

l Трябва да се приеме спешно, за да имаме сигурност и министерствата да работят, призова премиерът опозицията

l За два дни обаче парламентът успя да гласува само макрорамката и зацикли

И войната не стресна депутатите и въпреки призивите на премиера в тази кризисна ситуация България да не остава без бюджет, за да може да поема новите предизвикателства, финансовата рамка забуксува в пленарната зала. До късно през нощта в четвъртък бяха приети едва няколко от 115 параграфа.

За 14 часа дебати ден по-рано - в сряда, избраници успяха да гласуват единствено член първи с макрорамката на държавните финанси. До 16 ч вчера пък дебатите вървяха вяло. Тогава бяха прекъснати, за да може след дълги препирни Народното събрание да приеме обща декларация за случващото се в Украйна. После за втора поредна вечер парламентът

спря часовника

до приемането на държавния бюджет на второ четене, но до късно снощи то не бе факт.

Отсъствието на разчет за финансите на държавата, особено в условията на задаваща се криза, ще затрудни извършването на каквито и да било разходи след края на март - дотогава по закон е разрешено да се харчи според бюджет 2021.

Единственото, което може да направи опозицията в момента, е да бъде конструктивна и да приемем бюджета в днешния ден, защото трябва да имаме сигурност за всяко едно от министерствата как да работи, заяви Кирил Петков след правителственото заседание. Призова, “вместо да се упражняваме в излишен пиар, да си седнат всички в парламента и да действат максимално корпоративно”.

Превъзбуда в залата обаче предизвика само предложението на Румен Гечев да се замразят възнагражденията на народните представители. “Да пренасочим средствата за политики към хората с увреждания. Предложението е подписано от 4-те партии в ръководещата коалиция и касае помощта, която може да окаже НС към най-уязвимата част на българското общество - хората в неравностойно състояние”, заяви той. Мотивирано е с икономиите, които прави парламентът в своя бюджет.

Идеята предизвика смут и се наложи председателят Никола Минчев да даде 20 мин почивка. “Продължаваме напред, предложението на Румен Гечев не събра необходимата подкрепа”, обяви той след подновяване на заседанието. Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ настоя шефът на НС да обяви еднозначно дали предложението е прието, или не. Тъй като не получи отговор, иронично репликира със същата фраза (употребена от Кубрат Пулев след нокаута от Кличко): “Продължаваме напред...”.

Неочаквана подкрепа в този напрегнат момент дойде от ДПС. Депутатът и бивш финансов министър Петър Чобанов заяви, че разходването на икономиите, които ще направи парламентът, не е задължително да се отразява в бюджета. Даже напротив - това смесва два бюджета: на ДОО и на държавата. “Точно в този момент да не се създават драми и проблеми там, където ги няма. Още повече в момент, в който е много важно да имаме бюджет, за да можем да подкрепим бизнеса и домакинствата, ако това се наложи”, призова Чобанов. След неговата намеса, със 158 гласа “за” бе прието предложението на кабинета без поправката “Гечев”.

Бюджетен дефицит от 4,1% с COVID-пакет

и 2,6% без него, ръст 4,4%, инфлация 5,2% и около 5% безработица, нов дълг от 7,3 млрд. лв., от които 3 милиарда са за рефинансиране на стар, както и 4,5 млрд. лв. във фискалния резерв предвижда приетата макрорамка. В проекта си кабинетът залага още запазване на данъчните ставки, увеличаване на минималната заплата и пенсия, както и на социални плащания.

Над 120 са предложенията за пренасочване на пари от бюджетите на едни институции към други, които предстои да бъдат обсъдени и гласувани. Финансовият министър Асен Василев изчисли, че общата стойност на тези идеи е за над 2 млрд. лв. извън предвидените разходи. Вероятно ще се приеме само пренасочването на 20 млн. лв. от бюджета на съдебната власт към БАН и на 5 млн. лева за нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и в планински райони, като така сумата за това ще стигне 55 млн. лева.

Само тази година се очаква с ваучерите за храна да може да се плащат битови сметки за ток и вода.

От 1 април пада данък лихви, а данък уикенд ще се намали наполовина.