Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След зверския сблъсък с играч на ЦСКА 4 пъти си гълта езика, но лекарят на "Славия" успя да го спаси

Наложи се да разбиват вратите на линейката, за да може пострадалият футболист да бъде откаран в болница

Понякога най-лошото те застига за секунди и никой не ти дава шанс да се подготвиш за изпитанието. Болката връхлетя вратаря Георги Петков също толкова внезапно и за няколко страшни минути той водеше битка за собствения си живот. Професионалната лекарска намеса, силният организъм, а може би и чистият късмет буквално върнаха от оня свят футболиста на "Славия".

В мача с ЦСКА 45-годишният ветеран

удари жестоко главата си

в тази на нападателя на "червените" Жорди Кайседо и се свлече безпомощен на терена. Впоследствие лекарят на "белите" Дениз Йълмаз ще разкрие, че Петков 4 пъти си гълта езика и посинява от задушаване, преди да получи спасителната лекарска помощ.

Д-р Йълмаз не губи самообладание и с помощта на физиотерапевта и колегите от медицинския екип на ЦСКА успява да осигури приток на кислород до белите дробове на пострадалия футболист пред ужасените погледи на играчи и фенове.

Георги Петков

идва в съзнание,

но е силно дезориентиран и спешно трябва да бъде откаран в болница.

На терена влиза линейка и в следващите минути се развива един от най-мрачните куриози в българския футбол. Оказва се, че вратите на специализирания автомобил не могат да се отворят. Старото желязо жестоко e заяло и въпреки яростните ритници, дело на играчи и служебни лица, вратата отказва да се отвори. В този момент играчът на "белите" Ерол Дост проявява съобразителност и влиза през предната врата на линейката, за да отвори отвътре.

През това време суматохата е огромна, а Петков е принуден да лежи на терена и да чака техниката най-сетне да сработи, за да го откара в спешното.

"Е, такъв резил, такова чудо не бях виждала. Георги Петков лежи безпомощен на терена, а вратата на линейката не може да се отвори, за да го сложат в нея. Блъскаха я, даже шутове й биха и не става. Накрая все пак успяха да я отворят. Срам и позор! Боже, в каква държава живеем?! В кой век живеем?! Гадост…", обобщи ситуацията в българския футбол Илиана Раева.

Остарялата техника се провали, но хората около Георги Петков

не се поддадоха на паниката и действаха решително за неговото спасяване. Във Военномедицинска академия той получава допълнителни грижи и лекарите го обнадеждават, че най-много до две седмици ще може да се върне на терена. Точно по това време вратарят ще отпразнува своя 46-ти рожден ден и ще продължи да чупи рекорди за дълголетие във футбола.

Още през 2018 г. с появата си в тима за мачовете от Лигата на нациите срещу Кипър и Словения Петков постави рекорд за най-възрастен футболен национал.

"Шеги с възрастта му имаше в изобилие. Казвахме му: "Пенсионер, ти не виждаш топката. Ходи си сложи очила!", сподели тогава съотборникът му в държавния тим Николай Димитров-Хичо, който навремето среща бате Гошо в "Левски", след като малко преди това е отпразнувал 16-ия си рожден ден.

След това мнозина подпитваха Георги Петков дали най-сетне няма да сложи край на пребогатата откъм всякакви емоции кариера. Ветеранът спечели много трофеи, изживя щастливи мигове и се забърка в не един или два скандала. Едва ли най-крайните ултраси на "Левски" ще му простят някога провокациите в мачовете на техния любим тим със "Славия". Белите първо лишиха от титлата тима от Герена с онова инфарктно 1:1 през 2013 г., което прати

златните медали

в Разград,

а след това ги победиха във финала за Купата на България през 2018 г.

И в двата незабравими двубоя Петков беше главно действащо лице и си спечели както много фенове, така и много врагове.

Минаха години оттогава, а Георги Петков намери достатъчно сили у себе си, за да продължи да се изявява във футбола. Остават му броени дни, за да посрещне 46-ия си рожден ден като професионален спортист.

Самият той в интервю за "24 часа" през 2018 г. сподели, че раждането на дъщеря му е било събитието, което му е осигурило професионално дълголетие.

"Просто

станах по-отговорен, по-мъдър,

повече премислям нещата, защото знам, че някой ме чака вкъщи. Тя ми е най-голямата любов, мога да кажа.

Започнах да се съобразявам и всяка една свободна минута, която имам, да не я пилея по кафенета и ресторанти, ами да съм с нея.

Оттам си промених и начина на живот, защото, знаете, децата лягат рано, така че от 7 години в 10,10 - 10,30 вечерта съм си легнал", разказа тогава Гошо Петков и явно не е променил особено навиците си, след като днес продължава да играе в мачове от елита, въпреки че неговите връстници отдавна се пенсионираха от футбола и ходят да ритат на малки вратички събота и неделя.