Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Нощта е бременна" - установи Ахмед Доган с горчива усмивка след изборите. Даже 3 пъти го повтори. Още по-горчиво уточни, че рожбата са нови тенденции, оценки и неидентифицирани феномени в политиката (НФП).
Като предвидлив човек и изпреварил времето си (по собствената му самооценка) той вече знае, че НФП-то сериозно застрашава дългогодишната роля на ДПС в политическия живот на България. Да, НФП-то е Меглена Кунева. Тя ще направи партия, движение или нещо друго, с което ще се яви на следващите парламентарни избори. Категорично каза, че ще работи с екипа си и за в бъдеще. Вероятно ще запази тези 14 процента от подкрепата на българските граждани. Което автоматично ще изтласка Сокола и компания на четвърта позиция след ГЕРБ, БСП-то и НФП-то на Кунева, т. е. в трета глуха. По всичко личи, че каквато и коалиция да има в бъдещия парламент, ДПС ще е излишно, най-малкото защото всички са му сърбали попарата. Кандидатите за изпълнителната власт ще се съобразяват с Кунева. Мръкна настроението на Доган и стана по-черно и студено от бременната нощ.
ДПС е големият губещ от изборите
въпреки кючека на победата в Кърджали. А новата тенденция, плод на бременната нощ, е, че ролята на движението ще е нещо като на РЗС в това Народно събрание или по-умерения вариант - модела "Синя коалиция", който от 2 години се люшка в крайности и не може да определи подкрепя ли ГЕРБ, или му е опозиция. Единственият шанс на Сокола е нощта на политическия живот да абортира плода си, но това едва ли ще се случи.
Преди малко повече от 2 години Доган изглеждаше далеч по-уверен след двата мандата в управлението. Хората му твърдяха, че един ден ДПС ще управлява самостоятелно. И по-точно бившият му заместник Касим Дал, който днес работи за друга кауза. На парламентарните избори през 2009-а ДПС едва не стана втора сила, след провала на общото им управление със социалистите и НДСВ, които обраха негативите. Тогава Доган лансира тезата, че правителството трябва да е съставено от 3-4 партии. Същото повтори и по време на бременната нощ, т. е. всички на софрата и взаимен контрол. Май няма да стане тая, поне не явно. Вечният балансьор в българската политика, който от 20 години участва в управлението, носи мандати и консумира властта, днес е изправен пред угрозата на дълго заседяване на резервната скамейка заради тежка контузия, причинена от изборите и НФП-то.
Къде сбърка ДПС и нарочно ли го направи?
Една от заслугите на движението в последните години е, че
официализира политическата корупция
Още преди 10 години каза, че всяка партия си има обръчи от фирми. Тогава бъдещето на ДПС беше светло. Но в последните 2 години, откакто ДПС е в опозиция, стана ясно, че обръчите му от фирми, включително и медии, се завъртяха около управляващите и ще се увиват около снагата им, които и да са те. Кой обръч ще иска да се върти около контузен играч, който на всичкото отгоре не може да разпределя порциите на финансирането във властта? Може би грешката на Доган е, че каза всички тези истини за връзките на управляващата класа и бизнеса, които хората не можаха да приемат за нормални. Май един от обръчите му спретна и номера с осветяването на консултантския хонорар от 1 милион евро. Яхтите, сарая, летящата чиния, хидроинженерството... С всичко това
Доган даде път на нови играчи в политиката
на които сега им се е паднало да се правят на принципни. Докара на власт ГЕРБ, а сега е на път да се прости и с ролята на балансьор, освен ако за пореден път не се договори с който и да е там, дето има най-голям шанс да управлява.
Друга грешка на ДПС, която в бъдеще ще го лиши от ключова роля в националната политика, е заиграването с етническата карта и насаждането на страх в електората си.
През май слушах изказване на Христо Бисеров на митинг по повод годишнина от мирните протести на турците срещу тоталитарния режим през 1989 година. Тогава партийният му шеф се е подвизавал като агент на Държавна сигурност под псевдоним Сава, но както и да е.
"Бюлетината на ДПС е щит срещу нов възродителен процес и смяна на имената ви" - категоричен бе Бисеров от трибуната, иначе интелигентен човек. Ако не виждах кой го казва, щях да си помисля, че авторът на думите
страда от тежка форма на олигофрения
или поне злоупотребява със забранени от закона субстанции. Всъщност Бисеров едва ли е убеден в това. Просто повтаря тезата на лидера и част от ръководството на ДПС, че е възможно преследването на турците заради етноса им, и на мюсюлманите заради религията, като само ДПС може да ги спаси. И тази глупава теза се лансира в ХХI век при наличието на европейски институции, които никога няма да допуснат това. Но турците и мюсюлманите в България, или поне тези, които не са зависими от местните дерибеи на ДПС,
не вярват в новия възродителен процес
и вече осъзнават, че ги използват за предизборни цели, от които лидерите им черпят дивиденти в кеш. Осъзнаването на избирателите на ДПС ясно личи в процентите, които движението събра на изборите.
Всичко това, наред с изхабяването от толкова години във властта, докара бременната нощ, в която ГЕРБ и БСП се борят за областни градове и президентски пост, а ДПС се похвали, че взема властта в Хитрино и Куклен. Малко преди Доган да хвърли поредния си гениален лаф, все още неидентифицираният политически феномен Кунева изигра по най-добрия начин картите си. Отказа да призове привържениците си да гласуват за конкретен кандидат за президент, както го направи Доган. Най-малкото защото НФП-то няма изградена партийна структура и закрепостени избиратели, пък и победителят е ясен и без подкрепата на бившия и бъдещия балансьор.
Въпреки че и Плевнелиев, и Калфин поздравиха Кунева за резултата и й намигнаха доброжелателно с откровението, че ще разчитат на гласовете . По същия начин и ДПС бе ухажвано в недалечното минало като решаващ фактор по време на избори, че и след тях. Още по време на бременната нощ стана ясно кого ще търсят големите партии за партньор след парламентарните избори през 2013, когато ДПС ще се сниши до резултатите на РЗС, Синята коалиция и "Атака", чието присъствие в следващо Народно събрание е под въпрос.
Освен това
Меглена Кунева се заяви като център-дясно
в политическото пространство (случайно или не, ГЕРБ също се определя като дясноцентристка консервативна партия). Там, накъдето ДПС се опита рязко да завие веднага след последните парламентарни избори, но завоят се оказа труден за каручката на Доган и тя се обърна в канавката, като отново зае лява изходна позиция с подкрепата за Калфин и пожеланата целувка за благодарност, тънка ирония на прословутата "целувка на смъртта", с която вече се определя подкрепата на ДПС за други политически играчи.
Горчивата усмивка на Доган, заради неидентифицирания политически феномен има и друга сериозна причина. Кунева стана еврокомисар, въпреки че Доган и компания бяха против, защото си имаха свой кандидат, но тогава Станишев и царя надделяха. Оттогава, казват, старият и бъдещият балансьор не се обичат много-много. Като еврокомисар от тройната коалиция тя си позволяваше да говори в Брюксел за корупционните практики на движението, което стана повод за не една и две санкции от Европа, между другото напълно заслужени.
Така че очакват ни интересни събития през 2-те години до парламентарните избори. Войната за първа политическа сила ще бъде равна по еквивалент на борбата за балансьор в Народното събрание, която засега печели неидентифицираният политически феномен.