Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Джамбазки
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Ангел Джамбазки СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Аз казах: "България над всичко и да живее България", твърди шефът на ВМРО, обвинен за нацистки поздрав в залата на европарламента

Втрещен съм от това, че направиха световна новина от помахването ми към председателя на Европарламента Роберта Мецола, каза евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, цитиран от БТА.

"Ако ме глобят този път, ще ги съдя и ще ги осъдя, според мен, защото това ясно показва колко е полудял този западноевропейски елит. Това не е елит, който се грижи за хората", коментира още Джамбазки, който у нас беше избран от ВМРО и е един от тримата съпредседатели на организацията.

Поведението му предизвика остра реакция в Европейския парламент преди дни, след като Джамбазки беше обвинен, че е извършил действия, които наподобяват нацистки поздрав в пленарната зала в Страсбург. Българският евродепутат отхвърли обвиненията и заяви, че неговият жест е неправилно изтълкуван. 

"От едно помахване в знак на съгласие към председателката, че няма да й преча, видяха нацизъм и фашизъм. На мен това ми говори, че тези хора са тежко комплексирани и фрустрирани по тези теми, че имат гузна съвест и навсякъде им се привиждат нацисти, както и това, че се "търси под вола теле". Те се подразниха от изказването ми, че не трябва да има намеса в Полша и в Унгария. Аз казах: "България над всичко и да живее България". Те това наричат реч на омразата", посочи Джамбазки.

Той допълни, че няма развитие по случая и че е написал подробни обяснения и е изпратил записа, където всичко се чува и вижда. "Аз ако исках да правя такива жестове, каквито не правя, защото не са български, е по-логично да го направя на трибуната, където съм с всички "очи в очи". Ето това е абсурдът на ситуацията, която беше направена световна новина", коментира евродепутатът.

"В момента има доклад, който казва, че Европейската комисия силно критикува морската индустрия, защото изостават в ЛГБТИ-правата. В същото време се повишават цените на всичко. И не само в България, а и Белгия, и в цяла Европа. Ако попитаме някой тук дали е разтревожен от състоянието на ЛГБТИ - сектора в морския транспорт, ако ни разберат какво ги питаме, ще ни набият", каза още Джамбазки.

По-рано тази сутрин почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов защити наследника си, като каза, че ЕС е перверзия и Съветски съюз.