Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Снимка: Велислав Николов, архив
Корнелия Нинова Снимка: Велислав Николов, архив

Корнелия Нинова донесе в Народното събрание 700 страници доказателства и свидетелски показания за нередности на световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай от страна на консорциума, с който България е случила договор. По думите ѝ тази информация вече се намирала на бюрата на прокурори, които се занимават със случая. Това обяви вицепремиерът и икономически министър по време на парламентарния контрол. 

Случаят бил типичен пример за "арогантност на хора, които се смятат за недосегаеми, но и в момента продължават да се смятат за такива".

"През 2018 МС решава да участваме в световното изложение "ЕКСПО 2020" в Дубай. Отпуснато е финансиране в размер на над 4,8 млн. лева. Въпреки това се взима решение да се направи обществена поръчка, която да изпълни задачата.", обясни хронологично събитията тя. 

По думите на Нинова обаче тази поръчка била за много повече пари - за 6,8 млн. лева, тоест още на старта имало съмнение за нарушение и увеличаване без основание на сумите с над 2,2 млн. лв.

След това се сключва договор с консорциум от няколко фирми, а по договора е преведена авансовата сума от 78%, или над 4 млн. лв. Срещу това държавата не е получила гаранции, подчерта Нинова.

Нинова смята, че над 30% от ангажиментите по договора не са били изпълнени или са подменени.

"Имало е изискване за дизайн, лого, транспорт на български експонати, ежедневна програма в павилиона, персонал и тн. Няма рекламно-информационни материали, посрещане на гости с храни и напитки не са изпълнени. Списъкът с фирми, които трябвало да бъдат презентирани там не е спазен и те са подменени с други., изреди Нинова. 

Стоките, въпреки одобрените цени от икономическото министерство, там са продавани по-скъпо с 30%, каза още тя.

Икономическото министерство се опитало да поиска отчет, но кореспонденцията не вървяла, защото е подаден адрес на фирма, която не участва в консорциума и била на гръцки гражданин.

"Сега фирмата има претенции да ѝ платим още 2 млн. лв. за несвършената работа, отгоре на тези 4 млн. лв. Нося 700 стр. доказателства и свидетелски показания на това, което се е случвало там на място. Тази информация вече се намира на бюрата на прокурори, които се занимават със случая", каза Нинова.

По думите й един от свидетели вече е бил заплашен.

"Той получи телефонно обаждане да си оттегли показанията. Искам да ви кажа - няма да стане така, това, което е започнало ще се случи до край. Няма да ни спрете. Спряла съм плащанията и една стотинка няма да потъне повече в тази черна дупка. Задържаме им гаранцията от 50%, които са внесли, за остатъка от 50% ще се се водят дела", каза още Нинова пред депутатите.