Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Намериха документи за продажба на държавни имоти и за банкови преводи

Три къщи на бившия шеф на ловно стопанство "Паламара" Бейзат Яхя са били обискирани по разследване за пране на пари, научи "24 часа".
По случая работят МВР и Окръжната прокуратура в Шумен. Разследващите отказват информация. Не се знае дали Яхя е привлечен като обвиняем.

Акцията е проведена в сряда в селата Венец, Осеновец, Дъбрава. В къщата на бившия местен лидер на ДПС са намерени над 100 документа за собственост, банкови извлечения, кредити, печати на фирми. Документи са иззети и от ловното стопанство "Паламара", както и от счетоводна къща в Шумен, която обслужва бизнеса на Яхя. В офис в село Венец са намерени също документи за сделки с недвижими имоти, включително и държавни.

Докато беше шеф на ловното стопанство Бейзат Яхя се прочу със сделки, при които държавни имоти от "Паламара" бяха продадени на занижени цени на негови близки. Още през ноември от МВР съобщиха за незаконно строителство на масивни сгради в ловното стопанство, които по документи са фургони. Имало изграден и път с обществени пари за 250 хил. лв.
Бейзат Яхя беше изключен от ДПС през 2019 г., защото работил за ГЕРБ. Синът на Бейзат Яхя е депутат от ГЕРБ. 

Бейзат Яхя
Бейзат Яхя

При акцията в сряда освен документи за продажби на държавни имоти са иззети 400 литра нелегален алкохол, оръжия, патрони и ловни трофеи.
Ловното стопанство "Паламара" стана известно като любимо на бившия премиер Бойко Борисов. Дълго време то беше затворено за посетители. Докато беше шеф на Агенцията по горите при първия служебен каминет настоящият депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев и Владислав Панев от ДБ посетиха стопанството и обещаха то да отвори за всички. След това там ходи и Мая Манолова, за да провери дали може да се влезе.

Ловно стопанство “Паламара”
Ловно стопанство “Паламара”