Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Софийска стокова борса
Софийска стокова борса

Основните сделки са за индустриални стоки като горива, метали, химикали, суровини и промишлени изделия

Прогнозите за случващото се в икономиките по света не са оптимистични, а България понася негативните последици от общото забавяне на европейската икономика. Като добавим и негативите от обезкървяването на малкия и средния бизнес, спада на потреблението, застоя на инвестициите, забавянето на износа и главоломно растящите цени на основни енергоносители, се очертават трудни моменти за българската икономика и през 2022 г. Това е записано в годишния отчет на “Софийска стокова борса” АД.

2021 г. е била юбилейна за софийската борса, тъй като тя е създадена през 1991 г. На 30-ата година от съществуването си оборотът на сделките, сключени през нея, надхвърля за първи път 500 млн. лева, като по-голямата част от общо 1281 сделки през годината са сключени за индустриални стоки - горива, метали, химикали, суровини и промишлени изделия. (Виж инфографиката).

Останалите са за основни хранителни стоки като сирене, кашкавал, минерална вода и хранителни суровини: пшеница, царевица и др.

Освен за брокерите, продавачите и купувачите Софийската стокова борса е ценна и за обществото с пазарните анализи и прогнози, които прави за ред основни суровини и стоки.

2021 г. например

се е отличавала

с изключително

засилена

спекулативност

за световните

пазари

на пшеница, защото освен непрекъснатите забрани и ограничения, свързани с коронавирусната пандемия, доста големи пазари като Русия и Аржентина са променили драстично митата.

От трета страна, в държавите-основни производители на пшеница, е имало доста климатични сътресения, а и тройното и четворното повишение на цените на природния газ са оскъпили до невъзможност торовете.

От анализа на борсата обаче излиза, че тези трудности са нищо пред една друга основна –

световното

потребление на

пшеница расте

изпреварващо

пред производството. Години наред ножицата между потребление и производство е била относително широка, но през последните години тя видимо се стеснява. Всичко това кара държави като САЩ, Австралия, Русия, Украйна и др. да увеличават площите, засети с пшеница, но въпреки това световните запаси намаляват.

В крайна сметка през 2021 г. с цените на пшеницата се е случило това, което не е ставало десетилетия наред – надхвърлена е психологическата граница от 300 долара за тон, включително и в България.

Още по-стряскащи в това отношение са данните за слънчогледа - запасите от предни години също намаляват. Същото се отнася и за царевицата и вероятно скоро в много държави ще се предприемат мерки за

възпиране на

по-нататъшното

увеличаване на

употребата на

тази култура

за биогорива

вместо

за фураж

За щастие, българският пазар на тези три основни хранителни суровини се влияе най-вече от черноморския, а не от световния. А в основните производители в този регион като Русия и Украйна тенденциите не са на толкова драстичен скок на цените.

Друго нещо са световните котировки на петрола. От началото на 2021-а до края усреднената цена на 15 сорта суров петрол са се повишили с 80%, достигайки в края на годината 90 долара на тон.

На Софийската стокова борса се търгуват обаче бензин А95 и дизелово гориво и техните цени за същия период са се повишили съответно с 36 и с 39 на сто.

Основните продавачи на автомобилни горива на борсата са производителят “Лукойл” и вносители, а купувачи са ред частни и държавни предприятия, които вземат количества на едро, а автомобилите им после зареждат по бензиностанции срещу карти или ваучери.