Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако Русия врътне кранчето, Чирен не може да ни спаси Делян Добрев в студиото на "Опорни хора". Кадър "България Он Еър".

"Ако Русия врътне кранчето, Чирен не може да ни спаси, защото ние можем да изтеглим много по-малко газ, отколкото е нашата дневна консумация. Ако нямаме интерконектор, няма как да получаваме повече азерски газ. Споразумението за другата входна точка е до 1 юли и ако дотогава интерконекторът не е готов, ще трябва или да се сключи ново споразумение, или азерите ще имат основание да развалят договора, защото има неизпълнение от страна на България", заяви бившият служебен министър на енергетиката Делян Добрев в студиото на "Опорни хора" по "България Он Еър".

Той допълни, че не знае кого гласят за нов председател на БНБ и все още според него не са го “спазарили", но процедурата стартира. "Надявам се предложението да не е само едно, така както беше с КЕВР. Нека не спекулираме с имена. Да се надяваме, че ще има поне конкуренция", каза още той.

Бившият министър от ГЕРБ коментира ситуацията с цените на тока: "Надяваме се мораториумът да падне всеки момент. Много съжалявам, че в много институции, включително и КЕВР, се изчегъртаха много стойностни хора", 

Неговото мнение е, че целта на засекретяването на комисията по енергетика е била да не разберат хората какво се е случило.

"Това трябва да е публична информация. Какво тайно има в това на кого е продал държавната "Булгаргаз" газ? Не мога да ви кажа каква е причината да се засекрети, защото с гласуване в енергийна комисия направиха така, че тази информация едва ли не да е държавна тайна", посочи Делян Добрев.

По думите му това, което са получили като информация ги притеснява много, но не могат да го споделят.

"Търсим начин, вероятно ще заведем дело. Знаете, че има закон, който казва, че когато има обществено значима информация, съдът може да разпореди тя да се декласифицира. Обмисляме такава процедура през съда, за да може цялото общество да разбере какво са направили", заяви бившият служебен министър на енергетиката.