Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради малкото производство и свития внос кризата на път да стане перманентна

Обикновеният прост чесън поскъпна двойно само в рамките на последните няколко седмици, но по-лошото е, че на много места по пазарите той е напълно изчезнал, показа проверка на “24 часа”.

Например в Търновско доскоро по пазарите имаше испански чесън, който се е търгувал по 8,50 лв. за килограм, т.е. горе-долу колкото струва килограм свинско месо. Хората го гледат с недоверие, но напоследък и той е свършил. Селските стопани не знаят дали да го купуват за разсад, защото е сравнително нов за нашия пазар.

В момента родно производство трудно се намира, производителите са си оставили колкото за семе, обясняват прекупвачите, заели повечето маси на пазара в Горна Оряховица.

Двойно поскъпване се е получило и в Плевен -

от 6 лева

килограмът

стана 12 лв.

Производителите обясняват, че скокът е заради повишението на цените на енергоносителите.

Преди година Вили Атанасова садила чесън в селски имот. От зеленчуков магазин в Плевен изкупували връзката с 4 главички за 30 стотинки. Зад щанда цената тръгвала нагоре - от левче до 1,50 лв. за връзка.

“Те печелят, аз губя. Затова се отказах от производството. Засадих есеняка в сандъче на терасата - да има за гозбите и туршиите, българинът не може без чесън”, обобщава Вили.

Вносният струва между 5,50 и 6 лв. Клиентите избират по-едри главички, без да знаят, че те са поели доста изкуствен тор. Проличава си след дни - скилидките жълтеят, съхнат и олекват, а отвътре са кухи, казва Христо, търговец на зеленчуци.

Той въобще не поръчвал вече китайски чесън, защото бил лют. В действителност обаче

китайски чесън

почти не се внася

и няма и откъде да се поръча.

Между 40 и 50 ст. изкупуват връзката пресен чесън от производителите в пловдивското село Чалъкови. През къща там хората отглеждат културата, но я продават на зелено. Цяла зима не са спрели да произвеждат. Засяват го в оранжерии и на открито, тъй като е студоустойчиво растение.

От декар излизат около 15 000 връзки. Търговците ги карат на борсата с 10 ст. отгоре, а по пазарите и в магазинната мрежа в момента е лев - лев и петдесет. Със затоплянето на времето цената пада, а най-много се търси около Великден за салатата.

В момента по пазарите обаче има предимно стар чесън. Според търговци вносният не прави дъмпинг на нашия, тъй като върви по-скъпо. “Изглежда по-здрав и по-едър, но в същото време е и по-лют”, казва домакинята Радостина Петрова. Всеки месец тя си купува по половин килограм, но предпочита български. Той струва по 6 лева килото, а китайският, когато го има, стига до 8 и дори до 12 лв.

Във Варненско обаче няма много производители на чесън. Търговци разказват, че

българският

чесън е продаден

още в края на

декември

на цена 10 - 12 лв. за килограм. При това екологично отглежданият чесън се разваля много бързо. В момента във варненските магазини трудно може да се намери български.

Вчера в една от популярните електронни платформи за обяви за продажба се появи съобщение за продажба на чесън на едро от Провадия, но

само за един ден

цената от 4 лв.

стана 4,50 лв.

Той е пакетиран по 10 кг в малки чувалчета.

В Пазарджик чесънът, където го има, се продава на цени между 8 и 9 лв. за килограм в зависимост от качеството. “Когато няма български, го заменяме с гръцки. Той е с качество и цени като българския и клиентите го купуват”, твърдят търговци.

Според шефа на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов кризата с чесъна е на път да стане перманентна, защото българските производители масово са се отказали да го произвеждат през последните една-две години.

“Причината е, че дълги години вносът от Китай доминираше на пазара и за селскостопанските производители беше много неизгодно да го сеят. Той по принцип е неефективна култура, защото лесно бива нападан от различни болести, а и по принцип се отглежда трудно. Сега от време на време има внос от Испания, но няма големи количества българско производство и естествено, че цената му се вдига”, каза за “24 часа” Иванов.

На пазара в момента са полудели цените и на друга съставка за традиционния таратор – краставиците. Причината за това вече е тясно свързана с енергоносителите. По това време на годината на пазара има само оранжерийно производство, а то в масовия случай е преустановено, защото при сегашните цени на природния газ никой не смее да отоплява съоръженията.

“Сред българските производители

само ентусиасти

отглеждат

краставици

и затова цената на едро вече достига 5 лева килото. Има, разбира се, внос от съседни държави, но и там краставиците вече са скъпи, защото проблемът с енергоносителите е засегнал също и Северна Македония, Гърция и Турция”, каза шефът на комисията по борсите.