Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

По-добро решение от моето за правителствена болница няма, заяви бившият министър на здравеопазването

Повече от 30% едва ли ще се ваксинират у нас. И слава богу, защото омикронът е много по-лек и болестта си отива, каза бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по БНТ1. По думите му сега е четвъртата вълна от коронавируса.

Той няма обвинение за щадящите тестове, купени за училищата, каза Кацаров пред Георги Любенов. "Нямам обвинение за щадящи тестове, прокуратурата е образувала дело срещу неизвестен извършител", обясни бившият министър. По думите му процедурата е била прозрачна, била постигната три пъти по-ниска цена от прогнозната и били купени три пъти повече тестове. След като от Министерството на здравеопазването помогнали по този начин на Министерството на образованието, за благодарност били пратени на проверка от КПКОНПИ.

Кацаров смята, че неговото решение за правителствена болница - да стане детска, е най-доброто. Спирането му било временно решение и управляващите щели да стигнат до идеята, че няма по-добро от неговото предложение тази болница да лекува и деца.

Според Кацаров цялата здравна система у нас се нуждае от много сериозни промени - и в болничната, и в доболничната помощ. Причината за това той вижда в дефекта, че при болниците парите се разпределят предварително, без да зависят от потребителя. Кацаров е на мнение, че те трябва да са в конкурентна, пазарна среда и финансите им да зависят от това дали потребителят е доволен.

Бившият министър обясни, че не той е виновен за отмяната на стандартите за спешна помощ. За това се заговори след скандалния случай във Враца, при който жена почина пред спешна помощ, докато я питаха за ЕГН.
Според Кацаров част от стандарта за спешна медицина била отменена от съда. Той потвърди, че през 2016-2017 г. е атакувал около 40 стандарта, защото били незаконосъобразни, а съдът е потвърдил това. "Повечето стандарти обаче бяха преиздадени", каза Кацаров.
Според него за казуса във Враца проблемът не е в променените стандарти. Един изолиран случай може да е грешка на отделен човек. Но в същото време случаят във Враца е системна грешка, симптом на скъсани връзки между отделните елементи на здравната система, смята Кацаров. Спешната помощ трябва да е интегрирана с болничната.
По думите му министърът на здравеопазването не може да носи отговорност за конкретния случай. Трябва да носи, ако не направи необходимите стъпки, за да има промяна.
Реформата в здравната система е по-важна от всички други, дори и от тази в правосъдната, смята Кацаров. Но пък обясни, че много харесва правосъдната министърка - "много смела жена", каза той.