Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившата елитна състезателка твърди, че е изпълнявала нареждания на шефовете си в “Креди Суис”, а тя никога не е била истински банкер

С кариера на спортист, а не на икономист се оправда българката, бивша служителка на втората по големина швейцарска банка “Креди Суис”, на разпит пред съд в сряда, съобщи Ройтерс. Тя е обвинена, че е помагала на престъпна група около Евелин Банев-Брендо с изпирането на милиони евро от наркотрафик, докато работила в “Креди Суис”. Швейцарските власти искат около 42,4 млн. франка обезщетение от банката. Пред прокурори сънародничката ни обяви, че при назначаването ѝ не е имала никаква квалификация като финансист.

Тя разказа, че повдигнатите ѝ обвинения са свързани изцяло с изпълнението на нареждания от нейните началници.

На делото в сряда жената свидетелства как е получила поста си във финансовата институция, подчертавайки, че не е имала образование за банкер, а предишният ѝ опит в сферата бил скромен. Самоличността ѝ все още не може да бъде разкрита - такива са швейцарските закони, когато дадено лице има повдигнато обвинение. За момента я наричат с инициала Е.

Елитната спортистка

прекратила

професионалната си

кариера през 2000 г.

и още на следващата година била поканена в отдела за спорт и развлекателна индустрия на банката UBS заради контактите ѝ. Там започнали да я обучават на елементарно ниво. “Провалих се на два изпита и базовия тест взех от третия път. Това бе последната възможност да се явя и ми дадоха най-ниския възможен резултат”, казва Е.

По-късно - през 2004 г., се мести в “Креди Суис”, където търсели хора с познания за Източна Европа. Там започнала в отдел за подбиране на персонал. Самата тя определя финансовото си образование като “елементарно” и признава, че е била новак на поста, който ѝ поверили. “Всички в банката знаеха, имаше го и в личното ми досие, че нямам образование или опит в банковото дело”, подчерта българката.

Задълженията ѝ били свързани главно с промотирането на финансовата институция. До такива умения било ограничено и нейното обучение. Подробности от процедурите, използвани според прокуратурата за пране на пари в особено големи размери, тя не си спомня.

Описвайки отношенията си със свои клиенти, тя отрича те някога да са я възприемали като банкер: “Бяха ме виждали по спортни състезания и винаги ме възприемаха като такава. Щях да изглеждам абсурдно, ако им се представях като истински банкер”. При даването на показания в съда бившата служителка многократно се опитвала да омаловажи позицията си и обвиненията в корупция. Факти обаче сочат, че тя не е била толкова безгласна буква. Имала е две повишения - едното през 2005 г., другото през 2007 г., както и рязко увеличение на бонусите ѝ - от 35 хил. франка през 2004 г. на 184 хил. през 2008 г.

Тя напуска “Креди Суис” през 2010 г., но продължава да консултира финансово клиенти и до днес въпреки твърденията ѝ, че поради влошено здравословно състояние работоспособността ѝ е намалена на 20%. Тя отдава сериозното си заболяване на “тези 14 години на несправедливост” покрай разследването.

Българката е обвинена в допускането на престъпни пропуски в преценката си, когато е приемала куфари и сакове, пълни с дребни употребявани банкноти от свои клиенти, които понякога надхвърляли половин милион. По този начин през нея са “изпрани” над 16 млн. франка. Прокурорите твърдят, че бившата служителка е помогнала да се

прикрият трансакции

на стойност повече

от 140 млн. франка

Тя казва, че не е имала съмнения за произхода на парите в брой и обяснява, че това било обичайна практика в България по онова време, понеже на банковата система в страната не можело да се има доверие.

“Повечето от тези въпроси се решаваха на по-високо ниво от моето, аз не съм участвала в дискутирането им. След това ме информираха за решенията на шефовете и за насоките или инструкциите, които трябва да следвам”, свидетелства тя.

В първото наказателно дело срещу втората най-голяма банка в Швейцария българката отрече да е извършвала каквато и да било незаконна дейност, а адвокатите на “Креди Суис” пледират, че тя е невинна, и ще я защитават на всяка цена. Една от причините е, че за да бъде осъдена банката, първо трябва да бъде осъден неин подчинен.

Обвинителният акт обхваща над 500 страници и се съсредоточава върху връзките, които финансовата институция и тогавашната служителка са имали с бившия български борец Евелин Банев-Брендо и множество негови съдружници, двама от които са обвинени по делото. Швейцарската прокуратура се фокусира конкретно върху движението на пари, за които се твърди, че са спечелени от трафик на кокаин между страни от Латинска Америка, включително Венецуела и Европа.

Българката беше разпитана и относно един от своите клиенти, смятани за съучастници на Брендо - баджанака му Константин Дишлиев, който беше разстрелян пред ресторант в центъра на София през 2005 г. От прокуратурата задават въпроса не повдигна ли това убийство съмнения относно историята на средствата на Дишлиев, съхранявани в швейцарската банка. Е. отговаря, че темата е била широко дискутирана, но на по-високо ниво в банката, а тя лично била изпратена в България месец след убийството, за да провери и документира неговите бизнеси. “Всичко си беше на мястото, така, както беше декларирано в банката”, свидетелства жената.