Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БИЗНЕС: Заложните къщи работят с пълни обороти в условията на криза, а лихварите закрепостяват длъжниците си.
БИЗНЕС: Заложните къщи работят с пълни обороти в условията на криза, а лихварите закрепостяват длъжниците си.

Стотици лихвари попадат в арестите за последните месеци при акции на МВР.
Подозренията са, че принуждават длъжниците си да гласуват за определен кандидат на предстоящите избори, както и че предлагат пари на "промоционални" нива срещу задължението да пуснат правилната бюлетина. Вътрешният министър Цветан Цветанов предупреди за това още преди месеци. Оказва се, че въпреки противодействието от МВР на лихварските групи, страха на длъжниците и липсата на разрешение за ползване на СРС-та за това престъпление, бандитите се отървават само с арест и разпити. В службите вече работят и по сигнали за нови схема за купуване на гласове. Лихвари в цялата страна предлагат гласовете на задлъжнелите си клиенти на различни партии като пакет.
Има случаи, в които
 близо хиляда заборчали към лихвари са продадени като стадо на кандидати
 за общински съветници
 и общински кметове
Закрепостените бедняци нямат друг избор, освен да изпълнят повелята на кредиторите срещу опрощаване на част от лихвите. Често се стига и до заплахи и побои над нещастниците, които освен от икономическата криза и безработицата, са притискани и от лихвари.
"За последните месеци само в нашия регион са задържани 6 групи, по едно от делата вече има присъда. Свидетелите са стотици. Лихварите действат, като се възползват от безпаричието на хората. Срещу дребни суми си дават картите, с които получават социални помощи. Лихвите са от 30 до 50 процента месечно. Имаме случай, в който срещу заем за 2000 лв. човекът е платил 76 000", разказва прокурор Владислав Влашев от Окръжната прокуратура във Видин. От лихварите се изземат дълги списъци с лични данни на длъжници, които могат да бъдат манипулирани да дадат гласа си за определен кандидат на изборите.
Очаква се схемите да се задействат още на първия тур по места, където се очаква оспорвана битка. Според анализатори на изборния процес длъжниците на лихварите ще решат голяма част от балотажите.
Другата тенденция при гласовете за политическите партии, осигурени от лихвари, е, че се пренасочват предимно за местния вот
След процесите на децентрализация на властта и бюджета кметовете и общинските съветници имат все по-големи правомощия и възможности за разпределяне на бюджетни средства. Точно затова расте интересът към заемане на тези постове и 95% от купените гласове са за местния вот. Точно затова задържаните лихвари по подозрения, че купуват гласове, са свързани до голяма степен с местни политици и бизнесмени, чиято цел е да си осигурят топли места в общинските съвети.
"168 часа" проучи кои са задържаните за манипулиране на местния вот, както и биографиите им, свързани с криминални престъпления и връзки с местни политици:
Никола Янакиев
Скандал между ГЕРБ и съда в Силистра набира сила и стига до главния прокурор. Той е заради човека на Цар Киро Никола Янакиев, който е арестуван за купуване на гласове.
Предисторията. През септември от ГЕРБ пускат жалба в полицията, че група лица, начело с местния лидер на Цар-Кировата партия Никола Янакиев обикалят домовете на бедни роми, като се представят за членове на партията и предлагат пари за това. Седмица преди случката лично Янакиев отива на преглед при д-р Стойчева, която е общински председател на ГЕРБ, и й предлага да осигури гласове. Тя му отказва категорично. По-късно членове на партията научават, че въпреки това Янакиев "агитира" жителите на село Калипетрово. Обикаля по любимата схема на ДПС "от врата на врата" и
изготвя списъци на хора
Има доказателства, че е давал и пари. От ГЕРБ пускат сигнал до МВР. Ченгетата реагират светкавично. Никола Янакиев е арестуван в края на септември и престоява в ареста две седмици. Срещу него е образувано досъдебно производство.
70-годишният Никола Янакиев е представител на партията на Кирил Рашков "Свободна България" за Силистренска област. На местните избори през 2007 г. е кандидат за общински съветник. Точно както набора и съпартиеца си от Катуница е осъждан за умишлени престъпления, но е реабилитиран. Официално няма бизнес, но е известен като заможен човек, който предоставя заеми на нуждаещи се срещу солена лихва. Женен е за дъщерята на покойния цигански барон Стамат Русев Калина.
Също като т.нар. царица Костадинка, тя е криминален контингент с безброй регистрации за джебчийски кражби.
Години наред Никола Янакиев поддържа топли връзки
 с общинари от Силистра
Местни жители неведнъж го засичат по заведения с представители на различни политически партии. Желанието на Никола Янакиев да агитира за кандидата на ГЕРБ за кмет на Силистра завършва с арест.
 Ето какво пише в протокола на Окръжния съд в града по вземане на мярка за неотклонение на циганския бос: "По делото са налице достатъчно доказателства относно конкретната партия и лице, в полза на които Никола Станев Янакиев е осъществявал дейността си и това са политическа партия ГЕРБ и кандидатът  за кмет на Силистра д-р Найденов, както и партия "Свободна България", чийто лидер е обвиняемият. Освен това по делото има доказателства, че обвиняемият е осъществил и втория елемент от изпълнителното деяние на чл. 167, ал. 2 от НК, а именно, че е дал имотна облага с цел склоняване на лице да упражни правото си на глас за определена партия и кандидат. Янакиев е пуснат под домашен арест.
Точно този документ разпалва войната между
ГЕРБ и Окръжния съд
 "Сезирали сме прокуратурата и етичната комисия на Висшия съдебен съвет, защото нямат право да разгласяват следствена тайна. Никой от свидетелите не е споменавал, че Янакиев е купувал гласове за ГЕРБ. Ние подадохме сигнал, за да бъде арестуван той, няма логика да работи за нас", категоричен е пред "168 часа" Константин Стоилов от ГЕРБ - Силистра. В средата на октомври областният координатор на ГЕРБ за Силистра и депутат в 41-вото Народно събрание Стефан Господинов сезира главния прокурор, ВСС, ЦИК, Министерството на правосъдието и районната прокуратура в града. Ето какво пише в документа, с който "168 часа" разполага: "Окръжният съд в Силистра неправомерно и в грубо нарушение на закона изнася непотвърдени данни от разследване, което буди сериозно съмнение за мотивите, с които е направено това. Съдът е коректив на властта, но
не бива пряко да се намесва в нея и в политиката
Това може да бъде тълкувано като умишлен опит да бъде компрометирана определена политическа партия по време на предизборна кампания. Заявявам, че ГЕРБ - Силистра и нейните кандидати не са купували, не купуват, и няма да купуват гласове". В документа се цитират извадки от Наказателния кодекс и членовете, под които съдиите могат да бъдат подведени под отговорност. Предстои разглеждане на сигнала в етичната комисия на ВСС, а скандалът между институциите с Цар-Кировия човек Никола Янакиев не дава признаци да затихне в скоро време. Освен лидер на партия "Свободна България" Янакиев е шеф и на ромската фондация "Бедни братя", която организира мероприятия за интеграция на малцинствата. Съгражданите му са категорични, че Никола Янакиев е всичко друго, но не и беден. Остава открит въпросът защо човек на Кирил Рашков е намесен в купуване на гласове, и то 2 седмици след трагедията в Катуница, когато човек на ромския бос уби 19-годишно момче. Също толкова невероятно е защо арменски гражданин е арестуван за купуване на гласове в България. Случката става дни след задържането на Никола Янакиев в Силистра. На 1 октомври в полицията във Велико Търново се получава сигнал, че шестима мъже със скъпи лимузини купуват гласове в села около града. Отрядът за бързо реагиране мята качулките на главите и пали колите към с. Крушето. Всички от групата са задържани. Повечето са представители на шуменската финансова къща "ВИП Кредит". Разпитани са над 140 души от околните села, но повечето се страхуват да свидетелстват за купуване на гласове, защото са зависими с дългове от задържаните, а други работят при близки до тях бизнесмени. Сред арестуваните са и двама арменци. 40-годишният Карен Алексанян и сънародникът му Ашот Погосян. От ОДП - Велико Търново са категорични, че последният е
криминално проявен и разследван за рекет и побои
Преди години е подготвен за екстрадиция за родината си, заради фиктивен брак у нас.
Сред сънародниците му витае слух, че е станал агент на службите и затова е недосегаем години наред.
"Оказа се, че задържането на клиента ми е недоразумение - категоричен е адвокатът на Ашот Погосян Тодор Иринчев. - Пуснаха го след полицейската мярка за задържане под стража. Не е вярно, че е купувал гласове. Имаше такова предположение, но нещата се изясниха. Раздавал е постери за кредити. Той е съсобственик във "ВИП Кредит". Има досъдебно производство, но сигурно ще го прекратят."
Друг от задържаните в село Крушето е управителят на заложната къща "ВИП Кредит" Стефан Куцаров, чийто шеф Карен Алексанян също е бил на мястото и е арестуван.
"Стана недоразумение.
Нямаме претенции към полицията, случаят се изясни
Бяхме по фирмена работа, а не да купуваме гласове. Ашот Погосян е служител във фирмата, затова беше с нас" - категоричен е Куцаров.
От службите обаче са категорични, че става въпрос за купуване на гласове по нова схема, а именно изкупуване на дългове на длъжници в магазини, които се задължават срещу това да гласуват по определения начин. Знае се и кандидатът за кмет на Търново, за когото са принуждавани хората да дадат гласа си, но засега няма доказателства заради липса на надеждни свидетели.
"Има образувано досъдебно производство за опит за купуване на гласове, но то се води срещу неизвестен извършител. Работи се от трима дознатели с приоритет, защото такива са указанията на ВКП в условията на предизборна кампания. Към 17 октомври няма повдигнати обвинения. Проверяват се всички лица, които са задържани при полицейската операция" - казва зам. окръжният прокурор на Велико Търново Румяна Ирманова.
Най-интересен от всички задържани за купуване на гласове е криминално проявеният арменски гражданин Ашот Погосян. Още през 2004 година той е разследван за побой над полицай. Следващата година е задържан и заточен в Дома за нелегално пребиваващи чужденци у нас в Бусманци. Подготвен е за екстрадиране, но съдът отменя заповедта на МВР. Името му се свързва с близки отношения с арестувания шеф на сектор "Борба с организираната престъпност в Търново Орлин Тодоров, който все още е в ареста и се разследва за злоупотреба със служебно положение. В миналото е имал отношения и с Георги Вълев, който е подсъдим за поръчкови убийства по делото "Килърите". Ашот и групата му са известни на полицията с действията си в региона на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, но години наред срещу тях не се предприемат мерки, както по времето на тройната коалиция, така и от управлението на ГЕРБ. Действащи ченгета разказват, че
на бодигардовете
 на арменеца се водят десетки имоти, които
 са заложени от длъжници
срещу суми в порядъка на 2 - 3 хиляди лева. След като длъжникът не успява да погаси главницата и лихвите по заема, къщи и апартаменти, взети за жълти стотинки, се залагат пред банки за реалната им стойност чрез подставени лица, разкриват схемата запознати с дейността им магистрати от региона. Един от длъжниците, чиято къща е взета заради дълговете му към групата, се самоубива.
"Ашот Погосян за нашия регион е като цар Киро за Катуница. Не знам какви връзки трябва да има, за да го оставят да дерибейства години наред" - категоричен е местен жител, пожелал анонимност от страх за живота си. Близки на арменеца пък са категорични, че не се е замесвал в престъпления, бизнесът му е чист и не се притеснява от проверки на доходите му. Не се интересувал и от политика, защото като чужд гражданин няма право да гласува у нас.
През 2009 година бодигардове на Погосян зверски пребиват три момчета в село Ресен
По случая е започнато разследване в Районната прокуратура във Велико Търново, но е прекратено, показа проверка на "168 часа". В жалбата си пострадалите посочват, че побоят става в присъствието на местния бизнесмен Димитър Лилчев и Ашот. Двамата са свързани чрез земеделската фирма "Агро лидер 2010", където арменецът е съдружник със сина на ресенския производител на хляб. Точно в Ресен групата около арменските граждани също е раздавала постери за кредити седмици преди изборите, както и в още десетина села наоколо.
Самата финансова къща "ВИП Кредит" също е с печално съдебно досие. В офиса  в Търговище зверски е пребит бивш полицай, който започва работа там като инкасатор дългови задължения, но по-късно иска да напусне. Четирима го ритат по главата и тялото в присъствието на съпруга на собственичката Карен Алексанян, който е сред задържаните в Крушето по подозрение за купуване на гласове. За престъплението е осъден и вече е в затвора друг служител на фирмата "ВИП Кредит" с прякор Карачката, който е осъждан многократно, а в досието му пише - "рецидивист". Пострадалият все още не може да се възстанови от шока, който преживява в офиса на кредитната институция, за която управителят  Стефан Куцаров казва, че има издадено разрешение за дейността си от Българската народна банка, и това е факт.
Докато Ашот Погосян и задържаните му колеги не са реални участници в политическия живот, то арестуваните преди седмица в Суворово
двама бизнесмени са кандидати за общински съветници от ВМРО
След сигнал в полицията са разпитани председателят на общинския съвет в града Данаил Славчев и 27-годишният му съпартиец Любомир Тодоров. Той е собственик на заложна къща във Варна и отпуска кредити срещу лихви. От тях са иззети 335 карти на социално слаби, които са се възползвали от услугите на финансовата къща. Сигналът срещу Славчев и Тодоров е, че
длъжниците им публично обсъждали варианта
 да гласуват за ВМРО,
след което борчовете им ще бъдат опростени. Двамата воеводи не са арестувани, защото се ползват с временен имунитет. В разпитите им пред съда никой от длъжниците на кандидатите за общински съветници не казва, че са принуждавани да гласуват по определен начин. Според ВМРО акцията на МВР е поръчкова с цел дискредитиране на партията преди местните избори. Разследващи случая споделят пред "168 часа", че тъстът на единия от кандидатите за местната власт е осъден за лихварство преди време. Засега на Данаил Славчев и Любомир Тодоров не са повдигани обвинения в купуване на гласове, както и на друг виден лихвар и общински съветник, този път от Белоградчик - Величко Йонов, по прякор Мечо. Палатът на ромския тартор често е "посещаван" от ченгета, като последния път е на 11 октомври. В къщата на белоградчишкият Цар Киро са открити нотариални актове, записи на заповеди и списъци с длъжници, на които е давал пари и потенциални правилни гласоподаватели. За тях Мечо казва на разследващите, че са прякори на сватбари.
Образувано е поредното досъдебно производство срещу него
Той е кандидат за втори мандат като общински съветник от партията на скандалния бивш прокурор и депутат Тома Томов "Европейска сигурност и интеграция". Публична тайна в Белоградчик е, че той държи гласовете на ромите и определя кой ще спечели изборите в общината. За него също има данни, че предлага закрепостените си длъжници на различни кандидати за местна власт като "пакет гласоподаватели".
"Имаше подозрения за купуване на гласове срещу Величко Йонов, но не се откриха доказателства за това. Срещу него тече разследване за лихварство" - казва Лилия Йорданова, зам. окръжен прокурор на Монтана.
Службите продължават да следят под око арестуваните в последните месеци десетина общински съветници - лихвари в цялата страна. Те са представители на целия спектър от партии в страната. Оказва се, че голяма част от местните политици също така са и лихвари, или поне са тясно свързани с такива престъпни групи, което е предпоставка да ползват длъжниците си за контролирани гласоподаватели.

Вярата в Бога - коз за избори

Мюсюлмански и православни свещеници
внасят духовност в кампаниите

от ГАЛИНА ГАНЕВА


В навечерието на важни за страната избори лидери на партии системно нарушават конституцията, като използват религиозните общности и верските убеждения на хората, за да печелят гласове.
Тази опасна тенденция от последните 10 г., която се определя като престъпление, равносилно на директното купуване на гласове, е в нарушение на чл. 13 от основния закон на страната. Текстът гласи, че след като религиозните институции са отделени от държавата, не могат да се използват за политически цели. За съжаление този принцип остава записан само на хартия. Действителността представя съвсем различна картина - топла, неразривна връзка между политически лидери и религиозни водачи, чрез която се преследва основната цел вярващите да гласуват за тази партия, с чийто лидер публично се появява техният религиозен водач.
Конкретен пример за близост с определена партия - ДПС, и работа в неин интерес е поведението на свещенослужители на исляма - имами, ваизи (стажант имами) и мюфтии в Западните Родопи. От излъчени телевизионни кадри е видно, че имами в Гоцеделчевския район - с. Рибново, Горница и Вълкодол, са принуждавали неотдавна правоверните да се кълнат в свещената книга на мюсюлманите Корана. Дадената клетва ги задължава да гласуват за тази партия, за да не ги постигне възмездието от всевишния Аллах. Доволни от активността на религиозните дейци, активисти на ДПС предлагали по 200- 300 лева на семейство за прилежно произнесените клетви от вярващите в селските джамии. Никой от заклелите се не отказва финансовата помощ, тъй като тя гарантира изхранването на фамилията за месец.
"Обвързването на свободната воля на българските граждани и упражняването на правото им на вот е драматично пренебрегване на текстове от конституцията. В основния закон на страната е прокламирано, че не може партии да използват религиозното верую за свои, политически цели. Бездействието на прокуратурата по случая е доказателство за феодалната зависимост от ДПС. Явно, българската държава не може да защити нито своите граждани, нито техните права и свободи", така коментира пред "168 часа" скандалната ситуация в Родопите експертът по етническите въпроси Николай Панков. Според него главният мюфтия Мустафа Хаджи отдавна бил използван като фон и флагман на ДПС.
 В случаите в родопските села е нарушен чл. 7, ал. 2 от Закона за вероизповеданията, който забранява религиозните общности, както и верските убеждения да работят в защита на интересите на политически партии, категорични са от правителствената Дирекция по вероизповедания.
Експерти по етническите въпроси се възмущават, че председателят на ДПС Ахмед Доган умело използвал религиозните събития по време на големите събори на техните светци за политическа агитация. В честванията плътно до Доган е и Мустафа Алиш Хаджи. Последните чествания за първи път бяха окървавени от физически сблъсък между активисти на ДПС и опонентите на Сокола - привържениците на Касим Дал. Отряди на Жандармерията охраняваха, за да не избухне война между двата лагера. Така вярващите вместо да получат духовен покой от дува (молитва), участвали в политически крамоли. Окръжно на висшия орган на Българската православна църква - Светия синод, забранява на свещенослужителите да участват в политически прояви на партии, както и да бъдат избирани за кметове и общински съветници. Окръжното има сила на декрет и е задължително за всички духовници, уточняват от Светия синод за "168 часа". При неизпълнение на синодалното разпореждане санкциите са жестоки - от мъмрене от митрополитите до лишаване от духовен сан.
Разпореждането не важи за всички свещеници на Църквата. Кърджалийският отец - Петър Гарена, системно в проповедите си след Светата божествена литургия в храма "Св. Георги" призовавал православните: "Подкрепяйте Хасан Азис - кмета на Кърджали, защото е добър човек.” Попът бил толкова обсебен от добрите си отношения с управляващите в този район, че имал намерение да напише ода за ДПС.
Скандалът достигна и до висшите архиереи на Църквата. Някои от тях искаха да наложат на Гарена най-тежкото наказание - низвержение заради включването на политически хвалебствия за ДПС в проповедите му. Висшият клир бил бесен, че Гарена в църковни одежди се явил в Софийски градски съд, за да защитава кърджалийския кмет, който е подсъдим по дело за имотна облага в големи размери около сагата с Водното огледало в Кърджали.
"Нямам думи за скандалното поведение на отец Гарена, като енорийски свещеник той прогони енориашите си от храма", коментира проф. Иван Желев, бивш директор на Дирекцията по вероизповедания към МС.
Гарена се прочу, че преди известно време нарече в църквата лидера на БСП Сергей Станишев, "голям пич".
Активен в политическите прояви на партия "Атака" бе и Старозагорският митрополит Галактион. Негови свещеници от Нова Загора бяха общински съветници от БСП. В нарушение на Окръжното на Светия синод свещеник от Берковица също е общински съветник от БСП.
"На предстоящата есенно-зимна сесия на Светия синод ще бъде разгледано участието на свещениците в листите за общински съветници", сподели митрополит.


Над 120 имами и членове на джамийски настоятелства на трудов договор в Мюсюлманското изповедание са общински съветници на ДПС, а някои са кандидати за кметове, съобщиха за "168 часа" от Висшия мюсюлмански духовен съвет (ВМДС). Тези скандални факти сами по себе си са илюстрация как религията се използва за политически цели, споделиха от ВМДС. Веднага след изборите алтернативната структура на българските мюсюлмани - ВМДС, ще сезира прокуратурата, като подаде "фрапиращите нарушения". Ще настояваме за щателно разследване защо в продължение на години мюфтийството се използва от една определена политическа партия, обясняват от ВМДС.
Мюсюлманското изповедание и неговите структури в страната под никаква форма не трябва да участват в политическа дейност, за да се спази принципът за ненамеса на религията в политиката, както изисква конституцията. Да се дистанцираме от демонстративна подкрепа или намеса в изборите в подкрепа на определени политически формации - това е записано в декларация на Главно мюфтийство.

ЛОШ КЪСМЕТ: Арестуваният за купуване на гласове Никола Янакиев става причина за скандал между ГЕРБ и Окръжния съд в Силистра.
ЛОШ КЪСМЕТ: Арестуваният за купуване на гласове Никола Янакиев става причина за скандал между ГЕРБ и Окръжния съд в Силистра.
КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА: Освен набори Кирил Рашков и Никола Янев са основатели на партия "Свободна България"
КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА: Освен набори Кирил Рашков и Никола Янев са основатели на партия "Свободна България"
БИЗНЕС ИНТЕРЕСИ: Ашот Погасян е категоричен, че не е купувал гласове, а е раздавал постери за кредити из великотърновските села.
БИЗНЕС ИНТЕРЕСИ: Ашот Погасян е категоричен, че не е купувал гласове, а е раздавал постери за кредити из великотърновските села.
ОФИС: В този палат на Величко Йонов ченгетата окрили списък със сватбари.
ОФИС: В този палат на Величко Йонов ченгетата окрили списък със сватбари.