Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ден преди да почине в спешното на врачанската болница, 43-годишната Миглена Сиринярска се чувствала добре и нямала оплаквания. Това споделила самата тя на майка си Цветанка, докато двете пиели кафе, научи "168 часа". Пред медията ни жената разказа, че дъщеря й имала единствено кашлица, която продължила десет дни, но твърдяла, че е готова да се върне на работа, тъй като нищо друго не я боляло.

Вече повече от седмица скандалният случай продължава да бъде тема номер 1 в родните медии. Станалото със Сиринярска, която буквално си отиде пред очите на сина си, буди страстите и в родния й град. Три дни поред стотици излизаха на протести, за да искат наказания и оставки на ръководството в болничното заведение. Местните бяха категорични, че трябва да има промяна и в здравната система, за да спрат подобни трагедии.

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова също не отмина с безразличие казуса. Пред здравната комисия тя потвърди, че са назначени

проверки на всички спешни отделения

в страната. Сербезова многократко обясни и че в конкретния случай документите не са били по-важни от човешкия живот.

Пред медии мъжът на починалата - Николай Витанов, многократно разказа в подробности какво точно е станало във фаталния ден.

"При пристигането, когато помолих за помощ, ми поискаха личната й карта, за да я регистрират - спомни си той. - Обясних, че е в колата. Започнах да я търся, но не я намерих. Казаха ми, че не може без документ, върнах се до колата и я открих в чантата на жена ми. В момента, в който дойдохме, тя трябваше да бъде приета. Може би е по-добре, че очевидец е заснел станалото, защото иначе никой нямаше да повярва, че се случват подобни неща в болниците – как умират хора заради липса на лична карта. Това губене на време коства човешки животи."

Николай допълва, че Миглена се почувствала зле внезапно. "Имаше затруднено дишане и се обадихме на 112 - разказа той. - Обясниха ми, че трябва да й премеря температурата. Видимо нямаше такава, изглеждаше ми студена. Попитаха ме не може ли аз да я закарам до Бърза помощ. Преди да стигнем в Спешния център, вече почти не можеше да говори."

Малко след станалото със Сиринярска Окръжната прокуратура във Враца се самосезира по случая. Започнаха разпити на свидетели, както и на дежурните медицински лица, за да се установят техните действия.

Пред БНТ проговори и личният лекар на Миглена.

"Тя беше шест дни на домашно лечение заради хрема и лека температура - обясни д-р Цветанка Генкова. - Изследвана е за COVID-19, тестът й беше отрицателен. Лечението започна от същия ден, в който дойде, с антибиотик, но тя каза, че си има прахчета вкъщи и аспирин. Аз съм й пуснала и малко други неща за кашлица, ако се появи. И понеже така протича при всички, се разбрахме, ако има усложнения, висока температура или се появи задух, да дойде отново. Повече не се обади. Колко е провеждано лечението и как е провеждано, аз не мога да кажа. Тя не е имала придружаващи заболявания."

След смъртта на Миглена стотици се запитаха каква ще бъде съдбата на детенцето, чиито биологичен баща е починал. От отдел "Закрила на детето" обясниха, че то ще остане при бабата и дядото по майчина линия. Те са заявили, че ще се грижат за внучето си и то категорично няма да бъде давано за осиновяване.

"Бабата и дядото ще се грижат за него, а ние ще ги наблюдаваме постоянно, ще ги подпомагаме - изясниха от отдела към дирекция "Социално подпомагане" във Враца. - В момента то се чувства добре, разговаряме с роднините, няма нарушение в поведението, в съня и в хранителния му режим."

Пред "168 часа" за станалото проговори майката на Миглена - Цветанка Сиринярска.

- Цветанке, как е синът на Миглена в момента? Разбрахме, че вие със съпруга ви Кольо ще отглеждате детето.

- Сутринта Николай - мъжът, с когото Миглена живееше на семейна начала, заедно с моя съпруг, който е дядо на момчето, го заведоха заедно на детска градина. Това, което мога да ви кажа, е, че малкият се чувства добре. Иска да се вижда с приятелчетата си в градината и да си играе с тях. Не говори за станалото и не коментира нищо относно случилото се пред очите му в болницата във Враца. Не се обръща към нас с думите "Искам мама", но не защото тя не му липсва, а защото той вече е разбрал какво се е случило с нея. Знае, че я няма. Не ни пита кога ще се върне или защо не е при него. Голямо момче е и е наясно с всичко. Щастливи сме, че в момента се храни редовно и няма проблеми със съня. Заспива и се буди съвсем спокойно. Изглежда весел. Очичките му светят. За нас това е най-важното, защото много го обичаме.

- Посещава ли психолог?

- Да, посещава психолог редовно. Веднага след станалото ние също бяхме на мнение, че е хубаво да говори със специалист. Той не е давал индикации да има такава нужда, тоест не е плакал или пък да е изглеждал уплашен. Вече ви казах, че се чувства добре. За всеки случай обаче със съпруга ми държахме да се вижда с психолог за известно време, за да споделя, ако има нещо, което го тревожи. В момента ходи на такъв веднъж в седмицата. Води го леля му.