Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трябва да покажем, че сме надежден партньор на НАТО Цветан Цветанов СНИМКА: "Републиканци за България"

Трябва да сме наясно, че разполагането на сили на НАТО не са чужда войска, която влиза на наша територия - това са съюзнически сили. Както всички знаем Вашингтонският договор позволява дори при временни затруднения, които има през последните години в страната ни, да ги преодоляваме чрез солидарност от нашите съюзници. Ние първо трябва да покажем, че сме надежден партньор на НАТО и всички съюзнически войски, които биха могли да бъдат разположени в страната ни при потенциална заплаха от конфликта Украйна-Русия, и че ще приемем един такъв батальон. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“.

„Заявено от българското правителство - от министър-председателя и министъра на отбраната е, че България ще се справи със собствен батальон. Смятам, че това е несериозно, от гледна точка на дефицита, който имаме в отбранителната ни способност и знаем, че все още нямаме този интегритет за държавите членки на НАТО и затова правим и тази модернизация на българската армия, която да е съотносима с оперативните възможности и да може да гарантираме териториалната цялост на страната и да бъдем надежден партньор на нашите съюзници от НАТО и Съединените щати“, заяви Цветанов.

По думите му не сме в състояние да реагираме и да защитим националния си интерес ако има потенциална заплаха към страната ни.

„Бих дал за пример Румъния, която знаете, че чрез призива на президента й изразиха готовност да бъдат изпратени съюзнически сили там. Знам, че Румъния въпреки политическите напрежения, които е имало през годините във вътрешнополитически план, те винаги са запазвали истинската си посока и никога не са се колебаели дали това е Западът“.

„Ние продължаваме да се придържаме към политика на снишаване. Сегашните управляващи правят това, което правеше и Борисов – за мен няма разлика от решенията, които се взимаха от кабинета през последните години и кабинета, който в момента имаме на Кирил Петков. И тогава нямахме ясни позиции по теми свързани със сигурността.

За мен няма разлика от действията на кабинета Борисов и тези на кабинета Кирил Петков“, категоричен е Цветанов.

„Политиката на България трябва да се развива в посока, която е заложена в началото на прехода и желанието на демократичната общност да се присъедини към ЕС и към НАТО.

Ние вече сме пълноправни членове на тези два съюза и от тази гледна точка не трябва да правим промяна, а да се утвърждаваме като надежден партньор. Това е нещото, което трябва да отстояваме и да не смятаме, че то е даденост. Когато влязохме в НАТО станахме част от един политически военен съюз, което означава, че си гарантираме сигурността. Знаем, че с тези мощности, които имаме в момента не сме в състояние да гарантираме сигурността на страната си, ако не сме част от НАТО и не получаваме тази подкрепа от стратегическите ни партньори от Съединените щати“, подчерта Цветан Цветанов.