Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън. Снимка Ройтерс
Джо Байдън. Снимка Ройтерс

"Прекалено много, това е прекалено много", заяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на посещение в Ню Йорк, визирайки вълната от престъпления с огнестрелно оръжие, която залива мегаполиса и други големи американски градове, предаде Франс прес.

"Прекалено много, това е прекалено много, защото ние знаем, че можем да направим нещо срещу това", допълни Байдън пред около сто представители на градската управа и на властите на щата Ню Йорк, събрали се в централата на полицейското управление на града по покана на новия кмет на Ню Йорк Ерик Адамс. Демократът Адамс е привърженик на твърдата линия срещу престъпността.

В реч пред събралите се управници, Байдън припомни данните за престъпленията с огнестрелно оръжие в цялата страна. Той каза, че 64 деца са били ранени при подобен род насилие от началото на годината, а 26 са били убити.

Байдън похвали прилагането на стратегията за цялостна борба срещу престъпността с огнестрелни оръжия в големите градове, като Ню Йорк, Филаделфия и Атланта, но призна, че федералните власти трябва да положат повече усилия.

Обвинен от републиканската опозиция в пасивност в борбата с несигурността, нараснала от 2020 г., Байдън разкритикува от своя страна съпротивата, с която се сблъсква в някои сектори на правителството, Конгреса и щатските парламенти, но не навлезе в подробности.

Визитата на Байдън в Ню Йорк идва в момент, в който градът е обхванат в последните няколко седмици от вълна от насилие с огнестрелно оръжие. Посещението на президента цели да покаже на американците, че той гледа сериозно на проблема с увеличаването на престъпността в цялата стран