Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Радио Китай
СНИМКА: Радио Китай

„Като добри приятели и политици, които споделят много общи възгледи по световни проблеми, аз и китайският председател Си Дзинпин поддържаме тясна комуникация. Приех поканата на китайския лидер да посетя Китай и да участвам в церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Пекин, която ще започне по време на празничните дни за Новата година по лунния календар. И така Пекин е първият град в света домакин на летни и зимни олимпийски игри“, каза руският президент Владимир Путин в ексклузивно интервю, взето от директора на Китайската медийна група(КМГ)Шън Хайсюн, предава радио Китай.

„Организирането на мащабни спортни събития е от полза за задълбочаване на взаимното опознаване между хората и за насърчаване на общопризнатия принцип за лоялна конкуренция. Русия е против политизирането на спорта и използването му като средство за натиск, нелоялна конкуренция и дискриминация“, подчерта Путин.

„Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Китай и Русия, подписан преди 20 години, е в основата на дългосрочното и стабилно развитие на всеобхватното стратегическо партньорство между двете държави. На 28 юни миналата година аз и китайският председател Си Дзинпин решихме да удължим срока му с още пет години. Отношенията между Русия и Китай се развиват на базата на взаимното уважение и зачитане на основните интереси на двете страни, спазване на международното право и Устава на ООН“, добави руският президент.

В края на интервюто Путин пожела успех на атлетите на Зимната олимпиада в Пекин.