Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само допреди няколко седмици не се знаеше дали Рафа Надал въобще ще успее да се върне на корта, а след триумфа си в Мелбърн вече е по-успял от Федерер и Джокович

Номерата на Ноле не минаха и той изгледа у дома победата на големия си съперник на „Аустрелиън оупън“

Tози сблъсък беше точно толкова велик, колкото много други финали преди и доказа една неоспорима истина – тенисът е най-зрелищният и истински съвременен спорт. Никое друго състезание не може да концентрира толкова много напрежение, страст, психика, физика и джентълменство. Да, Медведев можеше и да се кара гневно с публиката, да крещи невъзпитано на съдиите на полуфинала и финала, но накрая изрече възможно най-искрените поздравления за победителя на "Аустрелиън оупън" Рафаел Надал.

Рафа си заслужава всяка хубава дума, казана по негов адрес. Преди началото на първия за годината турнир от Големия шлем специалистите направо не го брояха за жив. Всички погледи и залози се бяха насочили към основния фаворит Новак Джокович, а хората с лошо мнение за сърбина

тайничко се надяваха Александър Зверев

или Даниил Медведев най-сетне да нарушат

хегемонията на старите кучета. На испанеца му предричаха достойно представяне и отпадане някъде около четвъртфинала най-вече заради тежката контузия, която поне до началото на тази година го вадеше от сметките.

Спомнете си снимката от средата на септември, на която Надал е с патерици и превързан крак. Самият той тогава разказа, че е претърпял операция в клиника в Барселона и ще му се наложи да се лекува в следващите няколко седмици. "Само няколко седмици", при положение че "Аустрелиън оупън" чука на вратата, си звучеше като смъртна присъда за амбициите на испанския тенисист. Той първо хвърли патериците, после свали бинтовете, накрая хвана и ракетата и взриви емоциите на кортовете в Мелбърн.

На финала с Медведев уж започна да си проличава, че не може да издържа на високото темпо на руснака, но това явно беше за заблуда на противника. Петсетова драма и Рафаел Надал се настани еднолично на златния трон с 21 титли от големия шлем. Сигурно в онзи луксозен апартамент в Белград или на някое друго място по света

се е чула една звучна сръбска псувня,

но както казват старите хора - каквото си направиш сам, никой друг не може да ти го направи.

Надал вече е с една титла повече от Джокович и Федерер. Швейцарският гений пръв се сети да поздрави своя голям конкурент с изключително емоционален пост в инстаграм.

"Съвсем доскоро и двамата бяхме с патерици. Изключително. Никога не подценявай велик шампион. Твоите невероятни работна етика, отдаденост и боен дух са вдъхновение за мен и за безброй други по света.

Горд съм да деля тази ера с теб и

за мен е чест да играя роля в това да те тласкам към още повече постижения,

както ти правиш с мен през последните 18 години", просълзи феновете си Маестро Федерер.

Специалистите още не могат да си обяснят как Рафа успя да се възстанови за малко повече от 4 месеца. И самият Рафа няма обяснение. През декември той заяви пред испански вестник, че няма гаранция дали ще се върне на корта.

"Тогава спазвах всички лекарски указания, но без видими резултати. Опитвах се да мисля спокойно за варианта повече да не играя тенис. С близките ми започнахме да търсим и алтернативни варианти на лечения, но лечението започна да дава резултати", разказва сега Надал. Той разкрива, че

за заболяването

му няма лечение

и лекарите могат единствено да се справят с болката до степен, че той да играе тенис на най-високо ниво. Миналата година испанецът обяви, че страда от "синдром на Мюлер-Вайс" – хронична болест, заради която тарзалната кост на стъпалото постепенно се износва, а процесът е необратим.

Засега обаче Рафаел Надал стъпва достатъчно стабилно, за да спечели така жадуваната рекордна 21-ва титла от Големия шлем. Единствено и само благодарение на силната си воля той поне временно надделя над коварното заболяване и срази конкуренцията в Мелбърн. Какво да кажем, освен: шапки долу в чест на сеньор Надал.

Но дали чудото му щеше да се случи, ако на финала срещу него се беше изправил абсолютната машина за победи Новак Джокович. Ноле също като големия си испански съперник искаше

повече от всичко на света пръв да спечели най-много титли от Шлема

И тръгна към Австралия с торба, пълна с балкански номера. Уж в началото схемите му проработиха, но след това Ноле се превърна в център на световния конфликт между привърженици и противници на ваксинирането срещу COVID-19.

Австралийските власти са от първата група и скъсаха всички документи на Ноле, доказващи, че съвсем наскоро е прекарал коронавируса. Не помогнаха нито световната му слава, нито сляпата любов на цялата сръбска нация. Ноле престоя няколко дена в хотел с лоши условия и след това се прибра в Сърбия, за да ближе рани и да преосмисля решенията си от нова година насам. Ние, балканците, продължаваме да го подкрепяме безрезервно, но дали тази положителна енергия топли Джокович, при положение че се размина с голямата си мечта? Само Ноле може да отговори на този въпрос, а радостта на Надал е видна за всички и не подлежи на съмнение.

Тези дни всички питат испанеца дали ще се откаже, когато е на самия връх, или ще рискува да изпие горчивата чаша на постепенния залез на бляскавата си кариера, докато накрая участва само на треторазредни турнирчета. Надал не иска и да чуе за подобна възможност.

"Един ден ще трябва да се откажа, но той още не е настъпил. И не желая да мисля за него. Постигнах нещо страхотно, а и имам още какво да дам на тениса", отсича Рафа Надал.