Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Балканските призраци възкръсват непрестанно и за тях все още няма излят “сребърен куршум”

Днес само най-ленивите не коментират какво се случва в Украйна. За американците и англичаните е ясно. Те са готови да застанат с оръжейни доставки зад Киев срещу Русия, но без да изпращат свои войски да се сражават с руснаците.

Германия също е солидарна с Украйна, но спазва стриктно своите собствени закони. Берлин снабди Киев с лазарет и 5000 каски, но не и с летално оръжие. Германският военен министър Кристина Ламбрехт заплаши психологически Путин и неговото обкръжение, че няма да бъдат допускани до шопинг на Елисейските полета.

Виктор Орбан планира следващите дни да посети Кремъл и да се срещне с Путин. Унгарецът е решил, че точно сега е моментът

да договори ниски цени за руския природен газ,

който Будапеща купува от дълги години. Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан се опитва да плаши Путин със санкции, но паралелно с него френският президент Макрон изгражда самостоятелен стратегически европейски диалог с Кремъл. Италианските бизнесмени си организираха тези дни видеофорум с Путин и решиха подобно на Виктор Орбан, че сега е моментът да поговорят за развитието и бъдещето на руско-италианския бизнес.

Шефът на НАТО - норвежецът Йенс Столтенберг, е категоричен, че ако Путин нахлуе на украинска територия, ще последват незабавни ужасяващи санкции срещу Москва, но Северноатлантическият съюз няма да подкрепи украинците с жива сила, ако се стигне до война с Русия.

На Балканите ситуацията е шарена и с голяма амплитуда. Редица известни руски анализатори намекнаха, че ведомството на Сергей Шойгу обмисля да разположи

високотехнологично въоръжение на територията

на Сърбия

Това като част от военно-технически контрамерки на Москва срещу нежеланието на НАТО да се завърне на своите позиции от 1997 г. Дали сърбите са съгласни, е друг въпрос.

Идеята витае във въздуха. Румънският президент Клаус Йоханис и румънският премиер Николае Чука, пенсиониран генерал от Ирак, веднага реагираха на изострената обстановка на фронта в Донбас. И двамата считат, че Букурещ си запазва правото да приеме постановление за увеличаване на числеността на войските на Пентагона в Румъния. В България главнокомандващият се сниши и като Тодор Живков чака "да премине бурята".

На първа линия излезе военният министър Стефан Янев, който в критичния момент се оказа първо български, а после натовски генерал. За голямо неудоволствие на премиера Кирил Петков той заяви: "България е суверенна държава и решенията се вземат в София съобразно българския национален интерес. А решението на българското правителство е на българска територия да се разполагат български войски.

Това не означава, че те ще правят нещо по-различно, освен че ще интензифицират своята подготовка". Подходът е интелигентен, да се повиши боеспособността на българската армия, като се използва създалата се ситуация. Стефан Янев е категоричен, че

“разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас

не се налага”

В Атина не се разнасят войнствени наративи, нито от правителството, нито от гръцките медии. Гърците са имат достатъчен брой американски бази на своя територия и нямат желание да усложняват допълнително своята православна дружба с Москва, която в последно време и без това започна да линее.

И именно в тези напрегнати дни от Скопие прозвуча боен призив. Министърът на отбраната на Северна Македония Славянка Петровска заяви, че северномакедонската армия е готова да се намеси във възможен конфликт с Русия, ако НАТО поискат това. Според нея Северна Македония е за дипломатическо решение на спора между Русия и Украйна, но съществува и

възможност да се намеси в конфликта,

ако НАТО подаде команда. Славянка Петровска заяви още, че северномакедонските въоръжени сили вече анализират възможностите за участие в конфликта. Ако Скопие не бе дало на скрап българските танкове, които им подарихме през 90-те, можеха да ги ползват срещу руската армия.

Заслужава внимание реакцията на Хърватия. Тя е много показателна. Хърватският президент Зоран Миланович заяви, че хърватските войници в случай на ескалация на украинския конфликт ще бъдат отзовани у дома. Той отбеляза, че Украйна е една от най-корумпираните страни в света и нейното място не е в НАТО. Даже не пропусна да каже, че ако хърватският премиер Андрей Пленкович желае да заплашва Русия, може да го прави колкото си поиска. Според Зоран Миланович Хърватия трябва да бяга от конфликта в Украйна като от пожар.

"При пожар затваряй вратите! Хърватия няма да бъде пожарникар в цялата тази история", допълни хърватският президент. Загреб даже не дочака още по-голямо изостряне на конфликта в Донбас.

Хърватският контингент HRVCON се прибра у дома

от Полша преди около седмица и не бе изпратена смяна. В момента в състава на войските на НАТО в Полша има четирима хърватски военни.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович побърза да се извини на украинците за думите на хърватския президент. Но Зоран Миланович не му остана длъжен: "Нека се извинява. Той се държи като украински агент, а аз като хърватски президент. Има огромна разлика". От миналата седмица хърватският президент е внесен в прословутия украински сайт "Миротворец". Той е обявен за "кремълски пропагандист". Обвиненията са следните: "Антиукраински пропагандист. Разпространява кремълска пропаганда, участие в кремълски информационни операции. Участва в актове на хуманитарна агресия против Украйна.

Подкрепя и оправдава руската агресия против Украйна”

Хърватите като католици очевидно през годините са възприели от мъдростта и опита на Ватикана. Сръбската армия в момента е най-боеспособната на територията на Западните Балкани. И продължава да се въоръжава с модерни руски оръжейни системи. Русия гледа на Белград благосклонно въпреки "многовекторния" Вучич. Хърватите, както и българите много добре знаят колко са злопаметни сърбите и как не пропускат да се възползват от всяка една промяна на баланса на силите на Балканите.

Сръбските стратези едва ли са забравили операция "Буря", която бе проведена от Хърватия през лятото на 1995 г. Тогава бе унищожена Република Сръбска Крайна. Историята на нашия полуостров показва, че балканските призраци възкръсват непрестанно и за тях няма все още излят "сребърен куршум".