Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

председателят на "Да, България" Христо Иванов
председателят на "Да, България" Христо Иванов

Управлението се крепи на стабилността на коалицията в Народното събрание, а не на отношенията с президента, коментира шефът на ПГ на ДБ

Критиката на президента Румен Радев към премиера Кирил Петков за визитата му в Северна Македония е неуместна.

Тази позиция изрази председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Дали има напрежение между тях, аз не съм инструмент за измерване на напрежението, коментира Иванов.

Много е рано да се произнасяме и даваме оценки на подхода на премиера по изключително важна тема като Северна Македония, допълни той.

Струва си да опитаме - при наличието на възможност за рестарт и нови правителства от двете страни, да започнем с добро и с подаване на ръка, с позитивен тон. Много е важно да успеем да намерим изход да излезем от този сложен възел в отношенията ни, коментира Иванов. И обясни, че трябва да се даде подкрепа на премиера.

Винаги има време да се връщаме и да тропаме по масата, но никога не можеш да направиш добро впечатление втори път, допълни той.

Излишно е да се критикува премиера, критиката за визитата му е неуместна, категоричен бе Иванов.

Според него обаче отказът на вицепремиера Корнелия Нинова да води делегация в Скопие е обоснован, защото става дума за реакция на срещата на македонския президент Стево Пендаровски с ОМО "Илинден", която е проведена след визитата на Петков и след срещата на двете правителства в София.

Ще работим за стабилизиране на коалицията и управлението. То се крепи на стабилността на коалицията в Народното събрание, а не на отношенията с президента. Тук работим добре, коментира още шефът на групата на ДБ.

Смяната на "Булгаргаз" е от компетенциите на изпълнителната власт, каза още той. За компенсацията с цените на тока - правителството ще реши. Очевидно е, че тези институции трябва да се подпомогнат, защото бяха изкарани на свободния пазар на ток, което не могат да си позволят.

Да си даваме сметка, че това правителство не е от 12 г. на власт, а не знам дали има и 12 седмици, допълни Иванов.

Той коментира и анонсираните от ДПС промени в конституцията. Става дума за отчитане на реалността, че промените в конституцията са неизбежни. Най-накрая политическият часовник на ДПС е в ход с времето, коментира той. И обясни, че целта на комисията, която предлага да се създаде, е именно заедно да намерят допирни точки между всички сили за промените в конституцията.