Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НОВАТОРИ: Бизнес центърът ще пести 45% от енергията.
НОВАТОРИ: Бизнес центърът ще пести 45% от енергията.

Въпреки световната криза, "Софарма" подкрепи развитието на зелената икономика у нас, като изгради една от първите енергоспестяващи бизнес сгради.
Всичко в комплекса "Софарма тауърс" е замислено така, че да пести 45% от енергията, която иначе би изразходвал за функционирането си.
На фона на растящите цени на ток, парно и газ подобни сгради ще стават все по-атрактивни за фирмите, които в условия на криза търсят всякакви начини за намаляване на разходите си.
Центърът е последен писък на модата сред така наречените умни сгради, чиито процеси се контролират от специален софтуер. Щорите се движат в зависимост от слънцето и условията навън, така че в помещенията светлината да е оптимална. Отделно части от фасадата се отварят сами, за да влиза необходимият свеж въздух. Асансьорите са едни от първите в страната, които произвеждат електроенергия.
Самото покритие на сградите, осветлението, климатизацията и вентилацията и спецсистемата за сградно управление правят от кулите първите истински екосгради у нас от такъв мащаб.
"Това е бъдещето на бизнес сградите не само в България, а и в цял свят, защото намаляват разходите за отопление, охлаждане и като цяло пестят енергия, било чрез солари или асансьори - каза пред "168 часа" управителят на "Имоти бизнес груп" Наско Атанасов. - Това намалява разходите на компаниите и ако наемите не са много по-високи, те предпочитат да наемат такива офиси."
Според него енергоспестяващите сгради се отдават много по-лесно под наем, защото фирмите наемателки пестят разходи и намаляват издръжката си в тях.
Неслучайно 55% от офисите в "Софарма тауърс" вече са заети, а 80% от търговските площи са отдадени под наем.
"Това е бъдещето на пазара. Засега тези технологии са доста скъпи и повечето инвеститори се въздържат от използването им, но това е въпрос на време, докато поевтинеят", казва Атанасов.
Според него този пазарен сегмент тепърва ще се развива.
"Неслучайно за 2010 г. бизнес сграда на годината стана сградата на "Риск инженеринг", чиито стъкла на фасадата произвеждат ток", допълни Атанасов.
За разлика от много бизнес-сгради, където не може да се намери и една тревичка, около кулите на "Софарма" са засадени 7 дка. До момента модата в строителството у нас бе друга - да се усвои максимално всяко пространство - и то да е покрито с бетон или асфалт.
В този смисъл новият бизнес-център на "Софарма" е истински оазис, по централната алея на който е отделено специално място за дървета.
Комплексът бе открит официално тези дни от премиера Бойко Борисов и изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев.
Покривът също е озеленен и най-вероятно ще стане един от атракционите на София, защото оттам се вижда почти цялата столица. Качването до 22-рия етаж също е забавно, защото дотам се стига за има-няма 22-23 секунди.
Инвестицията в комплекса е внушителна на фона на световната криза и отлива на капитали от нововъзникващите пазари, какъвто е България - в центъра са вложени над 50 млн. евро.

 

В "Технополис" раздават Хонди и АТВ

Десетият скутер "Хонда Лийд" от играта на "Технополис" и "Хонда" "Абонирай се и спечели" бе спечелен от столичанката Румяна Маринчева. Тя вече ще може да се придвижва безпроблемно с икономичния скутер в натоварения трафик на столицата. Името й бе изтеглено на 4 октомври от клиент на хипермаркета в присъствието на помощник-нотариус. "Много благодаря на "Технополис" за страхотната награда. Моят съпруг ще кара скутера, а аз ще се возя зад него на седалката. Добре, че внуците все още не са достигнали позволената възраст за управление на МПС, за да можем да се порадваме на скутера", сподели щастливата г-жа Маринчева при връчването на наградата. До момента "Технополис" и "Хонда" са раздали общо десет скутера, като два от тях отидоха при щастливци от Варна. Два бяха спечелени в София и по един заминаха към Троян, Пазарджик, Стара Загора, Пловдив, Кюстендил и Карнобат. Още пет скутера и едно АТВ "Хонда" очакват своите нови собственици.
За участие в играта не е необходима покупка. За да се включите, трябва само да се абонирате за електронната брошура на Технополис и да откриете четирите кода, маркирани със символ "Знайко кара скутер "Хонда". Условията за участие в играта "Абонирай се и спечели" са публикувани на www.technopolis.bg.

 


Природният газ пак поскъпва

Инвеститорите все повече ще обръщат поглед към пазара на енергоспестяващите сгради, след като тези дни от Комисията за енергийно регулиране съобщиха, че природният газ пак ще поскъпне. Този път поводът е готвеното увеличение на акциза на метана.
"Увеличението не може да не се отрази и се очаква ново поскъпване на парното", коментира шефът на държавната комисия Ангел Семерджиев. Според него подобни разходи не могат да бъдат избегнати и подопечното му ведомство не ги регулирало. Той предупреди "Топлофикация София", че ако не реализира инвестиционната си програма, ще бъде санкционирана. Повече от ясно е, че това санкциониране отново ще бъде отразено в сметките на абонатите й.

КУПОН: Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев и премиерът Бойко Борисов тържествено откриха зеления бизнес комплекс.
КУПОН: Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев и премиерът Бойко Борисов тържествено откриха зеления бизнес комплекс.
РАЗРАСТВАНЕ: Президентът на регионалния офис на "Самсунг Електроникс" Джънг и председателят на съвета на директорите на "Технополис" Тодор Белчев откриха новия хипермаркет от веригата в Разград. Към момента компанията е инвестирала над 164 млн. лв. в България.
РАЗРАСТВАНЕ: Президентът на регионалния офис на "Самсунг Електроникс" Джънг и председателят на съвета на директорите на "Технополис" Тодор Белчев откриха новия хипермаркет от веригата в Разград. Към момента компанията е инвестирала над 164 млн. лв. в България.