Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собствениците на устройства на "Епъл" (сред които съм и аз) изпитват към джаджите си чувства, сходни с религиозното преклонение. Познавам няколко души в София (на първо място, разбира се, Стефан Димитров от "Алайед пикфордс"), с които може часове да говорим за приложения на телефони и за изкуствения интелект на апаратчетата. Но винаги съм смятал, че тази обсесия е резултат на добър маркетинг.
Тези дни, когато цял свят обсъжда смъртта на основателя на "Епъл" и главен негов визионер Стив Джобс, се замислих пак за корените на това религиозно чувство. Дали всъщност Джобс не бе съвременно въплъщение на библейските пророци. Човек, пратен на земята с мисия да ни отвори очите. Тук трябва да обясня на тези, които не се интересуват много от историята на електрониката, защо мисля така.

Кои са главните цивилизаторски приноси на Джобс. Първият е създаването на компютъра. Всички в България знаем, че той е дело на Джон Атанасов. Това е точно толкова вярно, колкото че въпросният господин е българин. Атанасов има съдебно решение след десетилетни спорове, че е създател на лампова електронно-изчислителна машина (ЕИМ), както се наричаха тези неща през седемдесетте. Той осъзнава, че има български корен, когато през 1970 г. започва пропаганда кампания за великите постижения на българите. Иначе е бил американец, с майка ирландка и баща българин.
Когато бях във втори клас, ни заведоха в един изчислителен център, за да видим такава електронно-изчислителна машина. Данните в тези устройства се въвеждаха с хартиени перфокарти, на които едни женици нещо набираха в двоичен код. По-късно перфокартите бяха заменени от магнитни такива, но работата с компютри бе тежък и скучен инженерен труд.
"Епъл" на Джобс и Возняк прави хибрид между пишеща машина и телевизор с графичен интерфейс. Това е нещото, което цял свят нарича компютър, а французите - ординатьор. Общуването между човека и машината започва да става по естествен път, а не с перфокарти. А командването с мишка, което е основата на операционната система OS на Макинтош, е най-естественото нещо на света - посочваш това, което ти е нужно. По-късно пак посочването е основата и на тачскрийн устройствата като айподи, айфони и айпади. Не знам защо, но пред очите ми изплува оня показалец от Сикстинската капела на Микеланджело.

Другият главен принос е упоритостта му да съчетава в едно хардуер и софтуер. Всъщност вестникът, който държи читателя в ръцете си, е въплъщение на този велик принцип. Информацията, която е отпечатана върху него, е безплатна. Но заплащайки няколко листа оцветена хартия, читателят позволява тази информация да бъде събрана и доставена до него. Ползвайки само безплатна информация в мрежата, в един момент се стига до положението никой да не събира сведения и да ги предава. Затова ползвателят на някакъв интелектуален продукт - новина, музика, програма, трябва да заплаща за носителя им. Този принцип е в електронните магазини iTunes и AppStore, които революционизираха музикалната и софтуерна индустрия.
Това не са просто джаджи, бизнес или някакви изобретения. Това са пророчества, които дават посоката на цялото човечество за векове. Това е причината да виждам в Джобс божествен промисъл. А и да добавим генетичния му произход от светите земи (биологичен баща сириец) и това, че е бил на младини в ашрам, където е бил пробуден. Нещата май не са само Силиконова долина. Тъжното е, че си отиде.