Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов на Националната конференция на "Да България"
Христо Иванов на Националната конференция на "Да България"

"С много висока сигурност ще има и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането."

Тази прогноза направи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в слово пред съпартийците си от "Да, България". Думите му бяха част от едночасово слово преди отново да бъде избран за лидер на партията. Думите му за предсрочен вот бяха част от задачите, за които трябва да се подготви бързи формацията. Сред тях той постави местните и европейски избори догодина. Иванов не спомена кога очаква да са предсрочните, но поставянето на прогнозата заедно с другите два вота за 2023 г. даде хоризонт на очакванията му.

Като сложна определи той управляващата коалиция. "В коалицията има ситемни партии - ние и БСП, представете си. Други са нововъзникващи.

Нашата задача е да запазим физиономия и в тази ситуация да гарантираме някои неща, които са важни за нас. Ние трябва да имаме ключова роля как ще подходим към местните избори. Не може да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчатосани", каза още Христо Иванов. 

Той обяви, че ще работи по изграждането на нови лица в партията си, които след 3 г. да са кандидати за председатели. Да се приобщят в "Демократична България" и българи от мюсюлманската общност, си постави той като втора задача за предстоящия втори мандат.

"Трябва да се противопоставим на етничексата капсулация. Положихме не малко усилия в това отношение, но не успяхме. В момента се формират органи на изпълнителната власт, в които няма нито едно турско, мюсюлманско име. Това е много лош сигнал", каза още той.

Над 600 партийци се събрана на Националната конференция на "Да, България".
Над 600 партийци се събрана на Националната конференция на "Да, България".

В геополитиката Иванов определи страната ни като "кибици" и изтъкна, че тряба да се превърнем в "играчи".

"България се опитва да използва ЕС за решение на своите открити въпроси с нашите приятели от Северна Македония и не можем. Ние показваме, че не умеем да използваме ЕС като платформа, чрез която да решим тези въпроси. Това е само дребен пример, че когато си кибик и само се движиш по течението на такива геополитически формати, не е лесно да премиенеш в активна роля и тя да работи добре за теб", каза Иванов.

Той коментира и въпроса с присъствеието на натовски войски у нас. "Същото важи за НАТО. Ние някак си не можем да си признаем, че да, в България ще има многонационални сили. Да, България е влязла в НАТО, за да споделя общи усилия за сигурност. И да. тук ще има и това е добре естествено. Толкова ли е трудно да се каже това", добави той.