Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. 

Снимка, архив: Велислав Николов
Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. Снимка, архив: Велислав Николов

Ясли и детски градини - безплатни

Да отпадне данък лихва, данък уикенд да не важи за тази година, а от 2023-а да се върне, но по нова формула. Това предлагат депутати от управляващата коалиция начело с председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански.

С промени в данъчните закони те премахват облагането на доходите от лихви по влогове. Мотивите са, че това само създава административна тежест за банките без да има реална полза за приходите в бюджета.

Данък лихва бе въведен през 2013 г. и тогава имаше изчисления, че от него ще постъпват 120 млн. лв. годишно в хазната. Оказа се обаче, че постъпленията са в пъти по-малко, а с почти нулевите лихви по депозити на практика няма приходи за държавата. 

Така нареченият данък уикенд, който се начислява например при ползване за лични цели на служебни автомобили, фирмени имоти и други активи няма да се начислява през тази година, от 1 януари 2023-а се връща, но ще се пресмята по друга формула. Например за колите ще се признават 50% от разходите, при имотите - 20%.

Данъкът беше въведен през 2017г. от ГЕРБ с идеята да се премахне използваната практика лични автомобили и имоти да се водят собственост на компании, за да се спестят данъци.

С промени в други закони депутатите от управляващата коалиция предлагат да се премахнат таксите за ясли и детски градини и те да станат безплатни.