Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Стоянов произнася клетвата си, а зад него са Атанас Железчев, Иван Куртев, Благовест Сендов, Нора Ананиева и Юнал Лютфи.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Петър Стоянов произнася клетвата си, а зад него са Атанас Железчев, Иван Куртев, Благовест Сендов, Нора Ананиева и Юнал Лютфи. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

Става държавен глава, когато България е в безпрецедентна финансова криза

Той е първият, който настоява да влезем в НАТО и ЕС

Преди около седмица президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва преди официалното им встъпване в длъжност на 22 януари.

Речта на държавния глава предизвика разнопосочни реакции. Още в началото той обясни, че в следващите

5 години ще работи върху текущите проблеми, които се изострят от задкулисието, но не бива да се отклонява вниманието от стратегическите приоритети. Той посочи и

4-те дългосрочни цели на нацията:

овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта на живот и гарантирането на суверенитета и сигурността.

Румен Радев и Илияна Йотова на път за официалната церемония по встъпването в длъжност за втория президентски мандат.
Румен Радев и Илияна Йотова на път за официалната церемония по встъпването в длъжност за втория президентски мандат.

На церемонията бяха поканени и бившите президенти на България, но в залата присъстваше само Петър Стоянов.

Той бе държавен глава от 1997 до 2002 г. С вицепрезидента Тодор Кавалджиев бяха избрани на изборите на 27 октомври и 3 ноември 1996 г. с 2 502 517 гласа, или 59,73%, като кандидати на коалиция ОДС - СДС, БЗНС - Народен съюз, ДП, ДПС.

Петър Стоянов влиза на "Дондуков" 2, когато България преживява най-голямата си

политическа и финансова криза

при правителството на БСП и Жан Виденов, а страната е обхваната от множество протести.

Стоянов положи клетва на 19 януари 1997 г., а 4 дни по-късно официално встъпи в длъжност. Тези моменти са заснети от фотографа Иван Григоров, който предостави снимките на "168 часа".

Заради това, че страната се тресе от финансова криза и протести, неслучайно в речта си вторият демократично избран държавен глава на България набляга на факта, че именно

волята за промяна е изкарала хората на улиците

"… Заклехме се в Конституцията на Република България, защото спечелихме изборите по волята на 2,5 милиона български граждани. Те гласуваха за нас, аз им благодаря от сърце. Сега обаче, произнесъл клетвените думи, аз имам по-голямо основание от всякога да заявя това, което повтарях през цялата предизборна кампания: президентът е на всички българи, президентът е на България!"

Това е част от речта на Петър Стоянов, в която той заявява още, че хората искат това, което не са получили през 1990 г. - истински пазарни реформи, отговорни политици, ясна идея

накъде искаме да върви България Именно затова определя интегрирането ни в ЕС и НАТО като правилен подход.

"Нямаме време: трябва да направим верния избор – да изберем европейския тип цивилизация. Да изразим волята и да изградим предпоставките за интегрирането ни в ЕС и НАТО."

На 22 януари 1997 г. точно в 10,17 часа Петър Стоянов поема президентските правомощия от д-р Желю Желев. Церемонията по смяната на караула на "Дондуков", 2 започва с военен парад, командван от началника на Генералния щаб ген.-полковник Цветан Тотомиров.

С официална церемония в президентството д-р Желю Желев предава властта на Петър Стоянов, който приема тържествения войскови марш. Държавният глава се заклева над Настолното евангелие на църквата "Св. София" със словото: "Кълна се, че ще отдам всичките си сили за преуспяването на България", произнася президентът. Той използва

думите, изречени

от цар Борис III

при неговото коронясване.

В началото на неговия мандат страната е в тежка икономическа и политическа криза, затова на 12 февруари 1997 г. Петър Стоянов назначава служебно правителство с министър-председател Стефан Софиянски, след като 8 дни преди това на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност Николай Добрев връща мандата за сформиране на кабинет. Първите стъпки на назначеното от Петър Стоянов правителство са въвеждането на валутния борд, овладяването на хиперинфлацията и справянето със зърнената криза.

На 12 февруари 1997 г. назначеното от него служебно правителство обявява категоричното желание на България за пълноправно членство в НАТО.

Желю Желев, Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев на път за тържествената литургия.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Желю Желев, Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев на път за тържествената литургия. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
По време на встъпването в длъжност на Петър Стоянов студенти протестират срещу кризата в страната, а Александър Йорданов им дава вестници.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
По време на встъпването в длъжност на Петър Стоянов студенти протестират срещу кризата в страната, а Александър Йорданов им дава вестници. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
В президентството на 19 януари Тодор Кавалджиев и Петър Стоянов са посрещнати от Благовест Сендов.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
В президентството на 19 януари Тодор Кавалджиев и Петър Стоянов са посрещнати от Благовест Сендов. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Съпругата на Петър Стоянов Антонина заедно с дъщеря им Фани.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Съпругата на Петър Стоянов Антонина заедно с дъщеря им Фани. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Желю Желев напуска президентството на 22 януари 1997 г.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Желю Желев напуска президентството на 22 януари 1997 г. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Жан Виденов заедно с охраната си по време на клетвата на Петър Стоянов.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Жан Виденов заедно с охраната си по време на клетвата на Петър Стоянов. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ