Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диян Стаматов
Диян Стаматов

По-рано през септември на училище - кой би спечелил най-много?
Дали това ще бъдат учениците?
При начало на учебната година от 1.09., с разумно, ново разпределение на учебното време, с по-голяма зимна ваканция, която да даде възможност за гъвкавост при ползване за наличие на сериозни грипни вълни, студени зими, замръзнали пътища.
С начало на втори учебен срок след края на зимната ваканция.
С изпитна седмица през юни с концентриране на изпити като ДЗИ, НВО 7 клас, 10 клас, 8 клас (изпитна ваканция);
С възможност за гъвкаво приключване на отделните училищни етапи до 15 или 30 юни съобразено с възрастта на учениците.
Подобна промяна ще доведе до сериозна размествания в организацията на всички други рутинни изпити – поправителни, септемврийски ДЗИ, с необходимост от детайлно преосмисляне на сегашните олимпиади които са без никаква добавена стойност и смисъл в този си формат и вид.
Исторически погледнато – 15 септември се приема като празник – България тръгва на училище.
Звучи добре.
Някога се е наложило заради спецификата на страната ни като аграрна икономика.
Години по-късно страната ни е с друга насоченост и остана само евтиното септемврийско море като аргумент за късното начало на учебната година.
В днешно време, когато нищо не е както преди е добре да започне смислен и стойностен дебат за всички положителни и негативни страни от евентуална промяна на началото, продължителността и завършването на учебната година в училището ни.
Като позитив се очертава спестяване на разходи за парно и ток през евентуално по-дългата зимна ваканция. Средства които могат да бъдат вложени в нещо по-смислено.
Няколко трудности и негативи:
- В началото на септември е все още горещо, а с югоизточното изложение на училищните сгради ще се доведе до неблагоприятни последици за учене, заради високите температури;
- Подготовката на учебната година би следвало да стартира към 15 август, което предполага ранна организация за училищните ремонти; а административните ръководства ще е необходимо да подготвят организацията на дейностите още от 15 август; учителите да се върнат в последната седмица на август;
- Би било силен удар по туризма. Семействата с по-крехки бюджети предпочитат море през септември. Ако извадим голяма част от учителите от августовското море ще има сътресения на целия летен сезон.
Законово е регламентирано учебната година да е от 15 септември. Макар и процедурно трудно, законът може да бъде редактиран при добра аргументация, която да е в полза на учениците и цялото ни общество.
Тази идея се предлага за трети път. Преди години обществото ни не прие идеята и тя не се реализа. Сега е друго време.
Въпреки, че за пореден път се повдига темата за започване на учебната година на 1 септември, все още липсва ясна концепция за необходимостите от промяната.
Няма яснота дали промяната на началото на учебната година ще доведе до такава по отношение на учебните програми, учебните планове, нормативите на учителите, външните оценявания, ДЗИ и изпитни сесии в 4, 8, 10 и 12 клас.
Логично е подобна промяна в средното образование да се отнесе към и висшето. Вместо традиционното начало на 1 октомври да се измести на 15 септември. Това ще доведе до ранно приключване на летен семестър и възможност на студентите да се включат още през май месец в студентските бригади в чужбина.
Пандемията преобърна всичко. Може де се видят всички положителни страни на подобно изменение.
И да се предприемат стъпки.
Не бива да се забравя, че една такава уж малка промяна ще доведе до сериозни промени в цялото ни общество, транспорт, организация, дейности.