Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делегатка подари букетче с кокичета на лидерката Корнелия Нинова в началото на заседанието.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Делегатка подари букетче с кокичета на лидерката Корнелия Нинова в началото на заседанието. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Днес, благодарение на другарката Корнелия Нинова, БСП е в управлението на държавата и е социален стожер, който брани интересите на обикновените хора. В тези трудни времена на нас ни трябва лидер боец, какъвто е другарката Нинова. Не е време за смяна на курса, затова ви предлагам да вземем мъдро решение и да не хвърляме партията в пряк избор.

С този призив се обърна към делегатите на конгреса Емилия Желиева от Лясковец.

Ако се наложи, Нинова отново ще е нашият избор, защото вярваме в поетите действия и ангажименти. И заради това, че тя е истински боец и няма да се разколебае. В историята на нашата партия сме преживели, ще преживеем това. Да не хвърляме партията и държавата в хаос, призова Желиева.

Емилия Желиева от Лясковец поиска конгресът да не приема оставката на Нинова
Емилия Желиева от Лясковец поиска конгресът да не приема оставката на Нинова

Нито един председател на БСП преди и след Жан Виденов не е бил така организирано, премислено и целенасочено атакуван, както е другарката Нинова. Прекалено дълго тя понася удари отвън и отвътре, затова че не предаде и продаде партията, каза делегатката от Лясковец.

Тя критикува другарите си, че за резултатите от изборите миналата година и за всичко е обвиняван само един човек – Нинова, без нито един друг да каже – и аз съм виновен. В тази зала сме хората, които сме виновни. И всеки трябва да поеме своята отговорност за това, което се случи, каза Желиева и обвини социалисти, че са рутели и ерозирали БСП, помагайки на ГЕРБ, а публично говорели колко милеят за партията.

Да не се приема оставката на Нинова и да се концентрираме оздравяване на структурите. Сега не е времето за вътрешни избори и кампании, включи се и Ваня Пешева. И допълни, че който не одобрява цялостната политика на партията – се оттегля.

Трудните времена раждат силни хора. Нинова показа точно това с поведението. Силата на БСП е силата на всеки един от нас, конфронтацията е излишна. Само по този начин и с този лидер можем да продължим започнатото, категорична бе и депутатката Веска Ненчева.

С прекия избор взехме решението кой да ни представлява и да е лидер, заяви Камен Тодоров от Хасково. Той обясни, че като опитен гросмайстор БСП успя да финализира успешно партията шах с участието си във властта, но предупреди, че битката й с идеологическите противници не е приключила. Тодоров обясни също, че определени икономически кръгове се опитвали да пробият системата за сигурност на левицата, но не успели и благодарение на Нинова.

Депутатът Александър Симов пък обяви, че срещу БСП в последните 3-4 г. се е провеждала "масивна и чудовищна медийна кампания", каквато не е виждал за целия преход. От момента, в който БСП през 2017 г. се обяви като основна алтернатива на ГЕРБ, срещу нас се стовариха толкова много медийни бухалки и бомбардировки, че се чувствам като генерал от бойния фронт, каза той. Но допълни, че БСП въпреки това продължава да стои стабилно и да е партията, която задава социалния вектор в управлението. БСП не е идейно подменена, а е ярка, лява и запомняща се партия, това е моят повод за оптимизъм, допълни Симов.

Не проспивайте този момент, не мислете, че той просто ще отмине. Този момент няма да отмине. И аз имам много недъзи, но си меря думите. Въпросът пред БСП е екзистенциален. Той няма да се реши само с промяна на върха, но тя е необходима. И тя няма да стане на конгреса, а на пряк избор. Това заяви пък Крум Зарков.

Ако не се гласува оставката – този фарс ще бъде пореден, ако не последен пирон в ковчега на публичния имидж на БСП, предупреди юристът, който единствен досега обяви кандидатурата си за председател при пряк избор. 

Оставка, констатиране, пряк избор - имаме нужда от този разговор, да отидем по места и да говорим с хората, които страдат, че дори ДПС ни би в някои региони. Тези хора заслужават от нас да отидем и да ги чуем, да им дадем надежда, каза Зарков. Лявото има страхотен потенциал, а единствената сила, която може да го носи за напред, е БСП. Това е отговорността ни и никой не може да се скрие, допълни той.

Зарков критикува, че "имаме основание да се срамуваме, че някои от нас направиха всичко възможно, за да опорочат преизбирането на Радев". Тази война не се отрази на Радев, а на БСП, допълни той.

Не съм очаквал, че ще присъствам на конгрес, на който се произнася надгробно слово за партията. Недопустимо е това, което каза Зарков. Партията ще има и слабости, и върхове, но БСП ще я има и с вас, и без вас, критикува го в отговор делегат от Плевен.

Не чух нито веднъж за хората на труда, екологията, за въвличането на младите в политиката... Чух обаче за Истанбулската конвенция и, че съм джендър. Не се притеснявайте - полът ви е защитен, ако стана председател, няма да го сменя, отвърна му Зарков.

Никога не съм виждал по-минорен конгрес, с по-загрижени лица. От една страна ни казват - ние сме във властта, но от друга страна се вижда състоянието на партията. Участието във властта не е тъждествено на състоянието на партията. БСП е в упадък, заяви евродепутатът Петър Витанов.

Само преди час бяхме на около километър оттук, където встъпваше в длъжност президентът - и там настроението беше друго, имаше духова музика. Тоест лявото не е в упадък. И един ляв човек може да събере хората, даде за пример той.

Къде ще стигнем, ако продължаваме така. Днешният ден е решителен, защото може да постави началото за БСП, но то минава през лидерския въпрос и констатиране на оставката. И това не е лична битка, а опит за изваждане на БСП от тресавището, каза още евродепутатът. Или ще успеем да изградим отново отбор, или ще бъдем пометени, допълни той.

За отношението на БСП към президента говори и Весела Лечева. Тя критикува, че на 4 април миналата година партията е трябвало да направи най-простото и логично нещо – да тръгне заедно с президента рамо до рамо и да спечели изборите, но не го е направила. И обвини за това тясното ръководство на партията.

Много се борихме 4 г., но разбрахме, че не можем сами. Ние обаче направихме най-нелогичното нещо – спънахме се в равното. Направихме това, което враговете ни очакваха – обслужихме ГЕРБ и ДПС. Чувствам се предадена от председателя, затова, че предаде интереса на партията, вкарвайки ни в личната си война с президента, каза Лечева. И се обяви за твърда опозиция на това БСП да играе второстепенна роля и да очаква някое министерско кресло.

Валери Жаблянов пък критикува, че независимо от министрите си, БСП не е в състояние да определя политиката на правителството, защото не може да определя нейните финансови параметри, от гледна точка на държавните финанси, а не за социалните харчове. Оценката за БСП ще бъде същата като през ноември. Защото политиката не се определя от раздаване на милиарди – ако беше, Борисов щеше да е още на власт, защото той раздаде милиарди, критикува Жаблянов.

В момента делегатите на конгреса са в почивка, а след нея дневният ред продължава с темата за констатирането на оставката на Нинова. Заседанието обаче ще бъде закрито.