Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Членството ни в еврозоната ще ни защити от негативни влияния Левон Хампарцумян Кадър: Bloomberg TV

Процесът на присъединяване на България към еврозоната е по-важен от самия факт на присъединяване, защото той е свързан с определени изисквания, а засега се наблюдават сигнали в полза на този процес. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria банкерът Левон Хампарцумян, който е и председател на Българския форум на бизнес лидерите.

"Ние се присъединяваме към еврото, не то към нас. Тези изисквания, свързани с функционирането на държавата, на регулаторите и т.н. ще трябва да бъдат изпълнени по начин, по който да убедим останалите членове, че се присъединява една държава и икономика, която е малка, но изпълнява правилата така, както се очаква", каза Хампарцумян.

Според него колкото по-бързо станем част от клуба на богатите, толкова по-добре, но има неща, които трябва да се свършат, за да се случи това. „За някои от тях говорим открито, за други не, но знаем, че са там и когато те се изпълнят, присъединяването ще бъде само технически факт, който обаче ще ни направи по-предсказуеми и по-устойчиви като икономика, защото ще ни направи част от нещо, което по-голямата част от българите харесват“, подчерта гостът.

"Може да не харесват еврото, но харесват Европейския съюз и европейските стоки. Това да сме част от ЕС и еврозоната би ни защитило от по-дългосрочни негативни влияния на политическата сцена", добави банкерът.

По отношение на ефектите от пандемията Хампарцумян коментира, че един от тях беше, че процеси на икономически дисбаланси и недостатъци в системите за производство и доставка, които не са били много видими, изведнъж се усилиха многократно и се видя, че тази система на световното производство и търговия не е устойчива.

"Световната система не е устойчива, не само на пандемията, но и на събития като блокирането на Суецкия канал за определен период. В резултат на това имаме едно пренареждане на световните вериги за доставка и за производство, създаване на локални хъбове, които да компенсират частично азиатския внос на почти всичко. Тези процеси текат в момента много активно", каза финансистът.