Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев (вдясно) и Иван Демерджиев на конференцията за специализираното правосъдие
Иван Гешев (вдясно) и Иван Демерджиев на конференцията за специализираното правосъдие

Демерджиев настоява за дисциплинарка

и срещу заместничката му Пламена Цветанова

Главният прокурор: Никога не съм си

представял, че едно министерство, което не е

МВР, ще събира доноси срещу магистратите

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев, защото отказал да даде на правосъдното министерство информация за случайното разпределение на делата. Това поиска министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Според него Гешев нарушил етичния кодекс на магистратите, където било записано, че административният ръководител в съдебната власт трябва да осъществява най-добро взаимодействие с другите институции. Той иска да се образува дисциплинарно производство и срещу заместничката на Иван Гешев Пламена Цветанова. Предложението е внесено в прокурорската колегия на ВСС.

Правосъдният министър настоял за информация за случайното разпределение на делата с писма до тримата големи в съдебната власт - шефовете на ВКС, на ВАС и главния прокурор, през лятото. Причината - през последните месеци

в медиите се появили

публикации за пропуски

и нарушения

при случайното разпределение.

“Никога не съм мислил, че едно министерство, което няма нищо общо с вътрешните работи, ще се занимава със събиране на доноси срещу магистрати или ще заявява, че едва ли не има разследващи функии. Ще се сетите кое е министерството”, коментира Иван Гешев малко преди да стане известно искането на Иван Демерджиев.

“Препоръчваме на министъра на правосъдието да прочете внимателно чл. 312, ал. 2 от Закона за съдебната власт - кой има право да внася предложение за дисциплинарно наказание на член на ВСС. А именно това са петима от членовете на кадровия орган или трима от съответната колегия.

Пожелаваме

успешно кариерно

израстване на

служебния министър,

който предприема поредната политическа атака срещу независимостта на прокуратурата”, коментираха от държавното обвинение.

Всичко започнало през август. От правосъдното министерство изпратили първото писмо до Иван Гешев на 20 август. Седем дни по-късно получили отговор, подписан от заместничката му Пламена Цветанова. В него се настоявало правосъдният министър да уточни в изпълнение на коя от дейностите на ведомството прави искането.

На 15 септември било изпратено второ писмо до прокуратурата. В него било пояснено, че информацията е поискана във връзка с упражняване на предвидените в закона правомощия на министъра и по повод становище на главния прокурор, че съществуват сериозни съмнения за манипулация на ползваната в съдилищата система за случайно разпределение на делата.

На 7 декември Иван Демерджиев изпратил на шефовете на ВКС, ВАС, СГС и Софийския районен съд преглед на прилагането на случайния подбор при разпределението на делата по предоставените от съдилищата данни. В него било посочено, че само прокуратурата не се е отзовала.

Едва вчера

с писмо от 9 декември,

подписано от Пламена

Цветанова, били

предоставени правилата

за разпределението на преписките и досъдебните производства. Нямало обяснение защо те се дават чак през декември.

“С действията и бездействията си главният прокурор е нарушил изискванията на етичния кодекс, съгласно които магистратът на ръководна длъжност е основен гарант при утвърждаване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване на принципа на случайното разпределение на преписките и делата”, смята правосъдният министър.