Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правосъдният министър Иван Демерджиев (вляво) уважи форума на прокуратурата.
Правосъдният министър Иван Демерджиев (вляво) уважи форума на прокуратурата.

То е с ниска ефективност и не може да продължи съществуването си в този вид, категоричен е министърът на правосъдието

Специализираният съд и прокуратура не могат да продължат да съществуват в сегашния си вид, заяви министърът на правосъдието Иван Демерджиев на конференцията за специализираното правосъдие в Бояна. 

Според него то е с ниска ефективност. Демерджиев прочете данни от 2016 г. за съседна Румъния. Там са били обвинени 1273 висши управленци, а 870 са влезлите в сила присъди. В затвора са лежали  министри, депутати, магистрати, държавни директори, кметове, дори и евродепутат.

"Всички знам колко са обвинените и осъдените в България – сравнението не говори добре за ефективността на българските институции", посочи правосъдният министър. Той припомни докладите на Европейската комисия за върховенството на закона, които отбелязват незначителния брой окончателни присъди за корупция във властта.

"За съжаление, за своето продължително съществуване институциите на спецпрокуратура и съд не успяха да убедят обществеността в своята ефективност и безпристрастност", каза още Демерджиев. Според него специализираният съд и прокуратура са се превърнали в инструменти за саморазправа на властимащите. Демерджиев цитира доклад за 2020 г. на  Европейската комисия, където има критики към специализираните съдебни органи заради проблеми, свързани и с липсата на човешки и финансови ресурси.

"Не са постигнати солидни резултати по отношение на окончателните осъдителни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта", коментира той.

Демерджиев посочи още, че на 2 юни 2021 г. Държавният департамент на САЩ е оповестил, че е била проведена най-голямата досега антикорупционна акция, като са санкционирани трима българи и техни мрежи, обхващащи 64 субекта, уличени в широка корупция в България.

"В тази ситуация българската специализирана прокуратура не оправда своето съществуване, като показа различен стандарт към уличените в корупция, независимо дали са в близки отношение с представители на властта, или са в конфликт с такива", подчерта той.

Иван Демерджиев посочи, че дори магистратите от двете специализирани съдилища са на мнение, че компетентността им сега е твърде разширена и трябва да се ограничи до определен вид дела. Такава е и позицията на министерството на правосъдието. Според него има две възможности за решаване на въпроса - със специализирани отдели към апелативните и окръжните съдилища или прокурори със специална подготовка към общите съдилища.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи съществуването на специализираната прокуратура и съд в този им вид и нарече идеите за реформи "пробив в правото и законността, маскирани като борба с престъпността". 

На конференцията видео приветствия отправиха председател на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, Ладислав Хамран, президент на "Евроджъст" и Долорес Делгадо - главен прокурор на Кралство Испания.