Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коалиционен партньор на БСП издига за кмет на Садово покровител на Цар Киро АРЕСТ: Ченгетата извеждат Марин Йосифов (в средата) от кабинета му в община Садово.

"Чадърът на Цар Киро е Марин Йосифов - два мандата кмет на Община Садово" - категорична е бившата кметица на Катуница София Христева.
На 5 октомври Йосифов за пореден път застана на подсъдимата скамейка, този път за подкуп, но това не му пречи да иска трети мандат като градоначалник на Садово.
19-годишният Ангел Петров, който бе убит в селото от хора на Кирил Рашков, е неин племенник. Първопричината за враждата между внуците на ромския барон и рода на София Христева, са заграбените от Цар Киро общински земи и активната гражданска позиция на семейството на бившата кметица.

Тя е яростен опонент
както на ромския барон,
така и на Марин Йосифов

Заради спорните имоти, които в крайна сметка доведоха до убийство, е разследван отстраненият след арест на ДАНС кмет на община Садово Марин Йосифов.
Въпреки че младежи от БСП скочиха срещу безобразията на фамилия Рашкови и занесоха документи на главния прокурор, се оказва, че коалиционен партньор на червената партия издига човека на Цар Киро за трети мандат като кмет на Садово.
Ангел Петров е убит на 23 септември тази година от 55-годишния Симеон Йосифов, който кара роми към къщата на Цар Киро в Катуница. Точно на тази трагична дата Централната избирателна комисия излиза с решение по жалба на Марин Йосифов от Садово, който недоволства, че общинската не го допуска до изборите, защото има влязла в сила условна присъда. В жалбата му е посочено, че той е издигнат за трети мандат от Политическа партия "Движение за социален хуманизъм" - един от коалиционните партньори на БСП. Шефът на движението Александър Радославов е депутат и зам.-председател на парламентарната група на "Коалиция за България". Потърсихме го, за да сподели дали не се притеснява, че Йосифов е с условна присъда от ВКС, а 2 седмици преди изборите застава на подсъдимата скамейка по обвинение за подкуп.
"Кандидатурата на Марин Йосифов за кмет на Садово е решена на Национален съвет на партията, както изисква Централната избирателна комисия. Няма да оттеглим подкрепата си за него. Не мога да приема, че е свързан с Кирил Рашков, защото няма доказателства от оторизираните институции за това. След разследването на фамилията му това нещо ще се разбере. А затова, че е с условна присъда, ЦИК категорично се произнесе, че няма пречки да участва в изборите. Вярно, че и сега е подсъдим, но то днес в България кой не е. Съдът ще се произнесе за вината му. Дотогава не мога да правя коментари в тази насока" - категоричен е пред "168 часа" депутатът от Коалиция за България Александър Радославов. Партията му

не е подкрепила кандидата на коалиционния си партньор

БСП за община Садово, а издига Марин Йосифов. Според Радославов няма нищо нередно, защото "Движението за социален хуманизъм" е суверенна партия и няма предизборно споразумение с БСП да подкрепя техни кандидати.
ЦИК с председател Красимира Медарова и секретар Севинч Солакова отхвърля решението на Общинската избирателна комисия в Садово и дава указания спряганият за Цар-Киров приятел Марин Йосифов да бъде регистриран за изборите съгласно изискванията на изборния кодекс. Жалбата на Йосифов е пусната на 19 септември - 4 дни преди убийството на Ангел. Тогава в ЦИК е входирана и друга жалба по същия казус. Този път тя е от депутата на Коалиция за България Александър Радославов. Той също протестира решението на избирателната комисия в Садово за заличаването на Марин Йосифов от изборите. Депутатът посочва, че заличаването на кандидати може да се направи само ако присъдата е ефективна, и посочва, че тази на кандидатът му Йосифов е условна. ЦИК излиза със същото решение, както по жалбата на самия Марин Йосифов, но на 27 септември - 4 дни след убийството на Ангел от Цар-Кировите хора. През това време депутати от БСП вече са усетили гафа на коалиционния си партньор с номинацията на близкия до Цар Киро отстранен кмет. Започват вътрешни брожения и настояване да оттеглят подкрепата си за него, като един от мотивите са близките лични отношения между двамата.
"Не сме имали такива разговори преди кампанията - категоричен е шефът на "Движение за социален хуманизъм" и депутат Александър Радославов. - Хората от община Садово ще решат дали Марин Йосифов заслужава да спечели. Може да се окаже, че тези, които го подкрепят, са повече от тези, които не го одобряват. Ще видим след 2 седмици."
Полковникът от българската армия и бивш командир на поделение в Сливница Марин Йосифов влиза в политиката през 2003 година. Тогава се кандидатира за кмет на Садово и печели изборите на втори тур. Тогава е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от управляващата партия НДСВ. Веднага след встъпването му в длъжност скандалите започват. Година по-късно Цар Киро загражда с тел 86 дка общински гори. На терена фамилията му си прави зоологическа градина с пауни, редки хищници и дори камила от Сирия,

личен подарък на Ангел Рашков за баща му

На 24 май същата година Марин Йосифов е скъп гост в палата на Цар Киро по случай рождения му ден. Подарява му сабя с надпис "Такъв дар приляга на цар". С такова оръжие години по-късно са забелязвани внуците му по улиците на Катуница, докато заплашват с убийство местни жители. През същата 2004 година започват да валят сигнали срещу Йосифов за далавери. Винят го за безстопанственост и че не взема мерки срещу заградените незаконно гори, земи и пътища от Кирил Рашков и фамилията му.

По-късно Марин Йосифов се опитва да узакони царското имение, като го предлага за продажба. По това време София Христева е кмет на Катуница и остро възразява, заедно с повече от 150 души от селото. Образувано е дело и Цар Киро е осъден на 1000 лева глоба за самоуправство. Разследвания започват и срещу Марин Йосифов, както и срещу предшественика му Аргил Генчев. Генчев е оправдан. Срещу Йосифов е внесен

обвинителен акт за длъжностно престъпление
за заграбените земи

Върнат е от съда за отстраняване на пропуски, а по-късно прокуратурата прекратява разследването. През 2006 година Йосифов заповядва земите да се изземат, но това не се случва. И до днес са оградени, охранявани, а върху тях има незаконни постройки.
Така, под знака на скандалите около Цар Киро минава първият мандат на Марин Йосифов. Въпреки разследванията той не се отказва от политиката и отново се кандидатира за кмет на Садово през 2007 година. Издигнат е от инициативен комитет и е подкрепен от вече управляващата БСП. Седмица преди вота ченгета от Асеновград получават сигнал от опонента му Паскал Станков, че се подготвя купуване на гласове в полза на Йосифов. Така полицаите пипват Иван Костадинов, който организира извозване на роми до Асеновград, за да им направи лични карти срещу задължението да подкрепят Марин Йосифов. По информация на "168 часа" един от продавачите на гласове е шофьорът-убиец Симеон Йосифов, който сгази 19-годишния Ангел Петров в Катуница. Той е возил събратята си в същия бус, с който уби момчето. По делото е доказано, че 12 души са продали гласа си по този начин. Организаторът Иван Костадинов се признава за виновен и е осъден на пробация и 1000 лева глоба.
Не е сигурно, че това е изолиран случай в община Садово, но Марин Йосифов печели изборите на балотажа с 42 гласа преднина пред Паскал Станков и отново става кмет.
Заради работата си по този случай полицаите, заловили организатора на групата, берат ядове. Лично Марин Йосифов пуска срещу тях жалба във военния съд, че са забранявали на хората да гласуват за него и така са злоупотребили със служебното си положение. Описва, че полицейската "Лада" обикаля улиците, а униформените служители спират хората в ромската махала на Садово и ги питат за кого ще гласуват. Според Йосифов униформените инструктирали ромите да не пускат вот за него. Ченгетата са преместени в друг участък заради жалбата, но по-късно са оправдани и завеждат контрадело срещу Йосифов за набеждаване. Кметът е погнат от военната прокуратура, защото още се води офицер в армията. През юни тази година е осъден на година и половина условно от ВКС, което е основанието на Общинската избирателна комисия в Садово да го заличи като кандидат за кмет, издигнат от коалиционния партньор на БСП "Движение за социален хуманизъм".
Проблемите с правосъдието на Марин Йосифов не се изчерпват с разследването за заграбените имоти на Цар Киро и казуса с купуване на гласове.
В края на юни миналата година агенти на ДАНС заграждат кметството в Садово.

Марин Йосифов е
арестуван в кабинета си

В касата са открити 20 бона. Родното ФБР следи кмета от 6 месеца по сигнал за злоупотреби с европари. В същото време в София е закопчан бившият зам.-шеф на Държавен фонд "Земеделие" Емил Дърев, който е консултант на община Садово и колежката му Анжела Запрянова. Арестите са по сигнал на пловдивска фирма, че триото изнудва собствениците й за 5 процента от сумата, ако спечелят обществена поръчка за 3,4 милиона лева за канализацията на село Кочево. Прокуратурата изземва международните им паспорти. На Йосифов е повдигнато обвинение за търговия с влияние. Излиза от ареста седмица по-късно срещу 15 хил. лева гаранция. Оттогава е отстранен от поста си на кмет. Делото срещу него тръгва на 5 октомври 2011 година, както и срещу съучастниците му. Преди това той подава молба за възстановяването му на поста, но съдът му отказва с мотив, че като длъжностно лице може да окаже въздействие на свидетели от общината по делото за изнудването.


Убиецът на Ангел редовно карал пиян

55-годишният Симеон Йосифов, който е в ареста за убийството на Ангел Петров от Катуница, редовно е употребявал алкохол зад волана, установи проверка на "168 часа". Ромът, който е познат с турското си име Смаил в гетото на Пловдив "Столипиново", редовно шпорил буса си на половин кило ракия. Съфамилникът на кмета на Садово има и три присъди зад гърба си. Последната е от 2009 година. На 10 декември Симеон-Смаил за пореден път сяда зад волана на буса, с който година по-късно ще убие младеж в Катуница. Въпреки, че се води безработен, той върти курсове с товарния автомобил. Тръгва от "Столипиново" за Катуница. Преди да подкара буса "Форд Транзит", Симеон е изпил поне половин шише концентрат. За негово нещастие вижда катаджийска палка за проверка на документи. След тестване с дрегер ченгетата установяват, че Симеон е с над 2 промила алкохол в кръвта. Заведено е бърз производство срещу пияния шофьор. Книжката му е взета. Прокурор набързо му спретва обвинителен акт. Йосифов се споразумява за по-лека присъда и минава по бързата процедура. Още след седмица е изправен пред съд. Признава вината си и получава 3 месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок. Лишен е от право да управлява моторни превозни средства за срок от 9 месеца.

 

Рашкови пуснали повече жалби от опонентите си

Кирил Рашков и фамилията му са подали 10 сигнала в МВР и прокуратурата за заплахи. Справката е от 2004 година насам, когато започва скандалът със заграбените от тях земи. Срещу него и семейството му официално са входирани 5 - двойно по-малко, което подклажда съмненията, че жалбите срещу ромския барон са покривани или директно са му предавани, за да види кой го топи.
През годините Рашков се е жалвал от жители на село Катуница, които са собственици на спорната земя, както и от сват си Никола Младенов от Горни Богров. Други негови сигнали са срещу Веселин Христев и днешния кандидат за кмет на Садово Димитър Здравков, който е издигнат от БСП. Останалите 5 са срещу неизвестен извършител, като една от тях е подадена от сина му Ангел, който получава анонимни заплахи по телефона.
5-те жалби срещу Рашков са от същите хора, сред които и Димитър Здравков, опонент на госта му на рождения ден от 2004 година Марин Йосифов. По сигнала на репортера Емил Кацаров Цар Киро е осъден условно.