Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази снимка е направена от Ганчо Стоянов в Индия, докато Живков и дъщеря му Людмила са на посещение.
Тази снимка е направена от Ганчо Стоянов в Индия, докато Живков и дъщеря му Людмила са на посещение.

Посрещнал го с три фотоапарата на бюрото, искал да прави копия

Мнозина подозират, че зад шеметната кариера на бившия Първи стоят извадки от досиетата в полицейския архив

В края на 40-те години на XX век Тодор Живков е първи секретар на градския комитет на БКП в София и кани в кабинета си личния фотограф на Георги Димитров Ганчо Стоянов. На бюрото Тато е поставил 3 фотоапарата. Помолил Ганчо да го научи да снима. Фотографът му обяснил подробно как да използва и трите камери. След урока и няколко опита от страна на Живков, бившият Първи имал една последна молба. Поискал специално да му се обясни как да заснема документи.

Още от млад Ганчо Стоянов влиза в редиците на БКП, а след това става фотограф на Министерския съвет.
Още от млад Ганчо Стоянов влиза в редиците на БКП, а след това става фотограф на Министерския съвет.

Според някои причината е, че

Тато е искал да се научи да снима,

за да използва компромати от полицейския архив срещу своите опоненти в партията, което му помага да се издигне до генерален секретар на ЦК на БКП. Той се натъкнал на любопитни подробности веднага след 9 септември 1944 г., когато е ръководител на щаба на Народната милиция. Има данни, че той се е затворил в архива, след което много досиета, включително неговото, били "осакатени" – липсвали цели страници, а някои текстове били заличавани с бръснарски ножчета. Именно затова мнозина подозират, че все пак Живков е бил агент.

Дали той е искал да преснима още документи от архива, или е искал да има свой архив на база заснети кореспонденции, никой не може да каже.

Живков не спирал да се хвали и с една от снимките на Ганчо Стоянов, на която Тато стои зад Георги Димитров на балкона на двореца по време на негова реч.

Любопитното е, че фотографът на героя от Лайпциг и Тодор Живков си стават изключително близки, което помага на Ганчо Стоянов още приживе да издаде фотоалбум с над 300 хил. кадъра със своето творчество.

Всъщност книгата за фотография е пусната в четирихиляден тираж и е една от малкото от времето на комунистическия режим. Всеобщото мнение е, че вижда бял свят само заради Тодор Живков, тъй като още на първата му страница има приветствие към него.

Във фотоалбума е публикувана и кратка биография на Ганчо Стоянов, която е

единствената информация за него

За фотографа се знае изключително малко, а архивите показват, че дори няма статии, описващи живота му.

Книгата с творчеството му може да се намери случайно в антикварните магазини и така на нея попада младият фотограф Антон Даскалов, който разказва за нея. Смята се, че Ганчо Стоянов може да е и единственият в онези години, който публикува цветни снимки.

В следващата част "Кой е личният фотограф на Георги Димитров", вижте къде е роден Ганчо Стоянов, как успява да стане личен фотограф на премиера, които са най-популярните му снимки на Димитров и с какви събития са свързани.

Георги Димитров, сниман от Ганчо Стоянов
Георги Димитров, сниман от Ганчо Стоянов