Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убиецът на Илиян Илиев-Чико сплашвал хора из квартал “Люлин 1” с нож

“Блъсна ме без книжка и дрогиран на червен светофар”, спомня си Василиса Георгиева

"Аз съм вече бивш учител, но тогава със семейството ми живеехме в "Люлин 1". Градината, от която вземах децата си, се намираше точно зад блок 225, където живее Денис-Мустафа Камел ал Газзи. Той обикаляше в квартала и всички знаеха, че е по-добре просто да не го гледаш в очите, защото няма да последва нищо добро от това. Един ден, докато водех малките за ръка с мен, той ми каза нещо, подвикна, обиди ме, за да влезем в пререкание, но аз предпочетох да наведа глава и да отмина. Със съседите спазвахме негласното правило да не осъществяваме никакъв зрителен контакт с него. Причината - той мигновено се втренчваше в теб и започваше агресивно да те пита: "Защо ме гледаш? Какъв ти е проблемът, нещастник? Ако имаш нещо да казваш, казвай? Не ме зяпай така". Обикаляше и около поликлиниката на булеварда."

Това разказва пред "168 часа" Владислав Георгиев, който е срещал лично убиеца на 36-годишния Илиян Илиев-Чико. Мъжът стана жертва на агресивния 24-годишен младеж, след като бе прободен смъртоносно в областта на врата от него. Нападението стана заради заря по случай раждането на дете, което Илиян празнувал с компания.

Оказва се, че Камел, известен сред аверите си с прякора Русия, е добре познат на всички в столичния квартал "Люлин". Хората се страхували от него, защото той често влизал в устни схватки дори с такива, които не му обръщали внимание. Нападателят на Чико носел у себе си и нож, който понякога се виждал под блузата му, тъй като стърчал от джоба. Позволявал си дори да заплашва с оръжието си. Заканвал се, че ако някой го ядоса, няма да се посвени да го използва.

Малко след като стана ясно, че той е отговорен за смъртта на Илиян, в интернет изтече и видео, което свидетелства за агресията на Денис. На клипа се вижда как псува и заплашва друг мъж с думите: "Брат, що ме караш да си извадя сега мачетето от джоба и да те наръгам, а?". След това си позволява да го удари.

Мнението, че е имал проблеми с нервите, споделят и негови близки. Според тях той се ядосвал на някого, но само когато бил провокиран. В тези моменти не можел да се сдържа и избухвал. Не един от приятелите му го успокоявал, когато изпадал в такава ситуация. През останалото време според тях Камел се държал съвсем нормално.

"Познавам го, защото сме ходили заедно на партита - разказва пред "168 часа" Енис Н. - Пред мен никога не е показвал агресия спрямо други хора. Момчето обаче вземаше наркотици. Не мога да ви кажа точно какви. Това беше преди 3-4 години.

Тогава съм го виждал за последно. Ако е продължил да се друса, може да е полудял и от тях. В противен случай аз не мога да си обясня станалото. Според мен е бил под влиянието на някакви неща. От тях човек не мисли трезво с главата си.

Учудени от постъпката му са и останалите негови близки. За живеещите в родния му квартал обаче развръзката на събитията била предвидима, тъй като много преди нападението над Чико Денис давал индикации, че може да извърши подобно престъпление. Младежът се оказа стар познайник на полицията. Има и криминално досие. По време на убийството дори се намирал в изпитателен срок заради условна присъда за разпространение на дрога.

В съда беше потвърдено и това, че соченият за екзекутор на Илиян е злоупотребявал с наркотици. Случвало се да го прави "системно".

Според коментари в социалните мрежи Камел не бил и особено съвестен като шофьор.

"Блъсна ме без книжка и дрогиран на червен светофар", споделя във фейсбук момиче на име Василиса Георгиева.

В интернет се появиха и още кадри с насилие, в които участва арестуваният за смъртта на Чико, пише "24 часа". На тях се вижда как той малтретира своя приятелка, а след това и възрастен човек, който се опитва да й помогне.

"Удряше момичето - разказа пред медията очевидец. - То плачеше и беше клекнало до една от колите. Възрастен мъж вижда, че има човек в беда, и се насочва към Денис и приятелката му. Пита какво се случва, а в този момент младежът тръгва към него, започва да му крещи и да го псува. Блъска го силно, при което той пада по очи върху пътното платно, където минават автомобили. Мъж от блока наблизо успява да снима инцидента. Веднага тръгва надолу, за да помогне на двете жертви. Когато слиза, възрастния човек вече го няма."

Денис-Мустафа Камел ал Газзи не беше арестуван от властите веднага след убийството на Илиян. Той бе обявен за национално издирване, а два дни по-късно сам се предаде в полицията.