Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екстра Нина продала на клошар фирмата, с която си купила бентли СВАТБА: Екстра Нина и съпругът й Красимир във времената, когато чертаят мащабни бизнес планове за бъдещето.

"Екстра Нина" ЕООД. Така се казва фирмата, която 32-годишният ром Георги Делиманев от балчишкото село Оброчище купува през март тази година.
Името не е шега с известната фолкпевица, нито е собственост на неин верен фен. Самата Нина Панайотова, чийто творчески псевдоним е Екстра Нина, и съпругът й Красимир я продават на неграмотния нещастник през март тази година. Сделката има своята логика. Дружеството е със задължения от 80 хиляди лв. към бюджета и запор заради 110 хиляди дълг към лизингова компания.
Екстра Нина не е единствената чалгаджийка, която има проблеми с данъчните и с дълговете на фирмите си. На същия хал са Азис, Рени и други легендарни представители на кръчмарския жанр. За да избягнат плащането на налозите, те прибягват до практики, които се движат по ръба на закона и

само пропуските в нормативните актове ги спасяват от наказателно преследване

"Фирмата я продадох в началото на годината - казва Екстра Нина пред "168 часа". - Съпругът ми Красимир е в Канада, а аз нищо не разбирам. Той движеше нещата. Може да се спори за задълженията на дружеството. Те са стари и съдът ще каже дали ги дължим. По съвет на адвокат я продадох. Красимир ми изпрати пълномощно от Канада, за да мога да продам и неговите дялове. Бяхме съдружници - 50 на 50, за да не се разсърдя - така казваше.
Прекратихме всякаква дейност с нея. Не разбирам от бизнес, аз съм само музикален изпълнител - това съм завършила, това правя."
Фирмата "Екстра Нина" ООД става собственост на Георги Делиманев от балчишкото село Оброчище на 16 март тази година. Справка в Търговския регистър показва, че младежът има още 24 дружества.
Всички те дължат на хазната ДДС и корпоративен данък за десетки милиони. По всичко личи, че Делиманев е бушон по веригата и от него са се възползвали закъсали бизнесмени, чиито фирми са начетени от данъчните. Така адресът по лична карта на момчето от Оброчище се превръща в поредната гробница за фирми.
"Георги го търсиха от НАП, и то много пъти. Той е ром, не е грамотен и като нищо са му прехвърлили фирми със задължения. Получавахме призовки за него, търсихме го на адреса, но той не живее тук" - казва кметът на Оброчище Данаил Караджов.
"Майката на Георги живееше в селото, но почина през 2000 година. Преселиха се от Варненско. Може би затова адресът му по лична карта е тук. Като малък съм го виждала, но отдавна не се е мяркал. В къщата на "Ленена фабрика" 7 живеят негови роднини, но и те не знаят нищо за Георги.

Идваха да го търсят
данъчни от Добрич,

от Варна, то откъде ли не" - разказва секретарката на кметството, която познава лично всеки един от жителите в Оброчище.
От Националната агенция по приходите потвърдиха, че многократно са връчвали призовки на бедния ром от Оброчище и са го търсили из цяла България във връзка с фирмите, които се водят на негово име, и дълговете им към хазната.
Въпреки трудното му справяне с буквите Гошо от Оброчище взема решения на общи събрания, подписва декларации и по документи е светнат до болка с Търговския закон.
Как бедният неграмотен Георги Делиманев се свързва с бляскавата звезда Екстра Нина за "бизнес сделката"?
"Познавам го. Идвал е на мои концерти - лаконична е Екстра Нина - Няма нищо нередно човек да си продаде фирмата. Задълженията, които се водят, са със стара дата и това него не го засяга."
Георги Делиманев е купувал фирми, които освен данъци дължат пари на доставчиците и работниците си, показа проверка на "168 часа". На телефоните, посочени за контакти по фирмените документи, отговарят различни хора, но нито един не признава, че е Георги Станев Делиманев. Най-известният "клиент" на рома бушон е Екстра Нина.
Певицата е една от първите звезди на чалгата у нас. Родена е във Враца. По-късно завършва музикалното училище в Широка лъка.
В началото на кариерата си пее в Сърбия и Черна гора. Според биографията й публиката там е запленена от певческите й дарби и така започват да я наричат Екстра, което тя прибавя към официалното си име. След завръщането си в България дълги години е

част от каталога на димитровградската фабрика за чалга "Пайнер"

Преди години напуска компанията и се продуцира сама. Има 14 албума и хиляди участия.
През март 2006 година Екстра Нина вдига сватба с любимия си Красимир, който е с 2 години по-млад от нея. Преди да се върне в България, той развива бизнес в Канада. Запознати с делата му твърдят, че дългове са го накарали да се прибере в родината. Пищната церемония с 200 гости е в Пловдив - родния град на емигранта Красимир Панайотов. На младоженците

кумува шефът на ДПС във Видин

Николай Тодоров. На сватбата си Екстра Нина получава уникален диамантен пръстен от съпруга си. Месец след сватбата певицата и любимият й Красимир регистрират дружеството с ограничена отговорност "Екстра Нина". Мащабните бизнес планове на семейството се реализират в годините, когато управлява тройната коалиция.
Веднага след падането от власт Екстра Нина й се подигра с парчето "Тройна коалиция", което изпълнява с колежката си Никол, явно подмазвайки се на Бойко Борисов. Ето текста на песента:
Пак сънувах луда страст, Бате Бойко между нас.
Леле, знаеш ли, Никол, как си го представям гол.
Сладък сън бе, мила Нина, ще ни бъде екстра трима.
Две блондинки, не една, покрай мъжката скала.

Знам ще чукне там и тук генералския юмрук,
с тез широки рамена май ще чупи и ребра?!
Доста интересен пич, не прощава, ама хич,
сила, страст и власт накуп - конкуренция няма друг.

Бате Бойко, 100 процента ще ти вдигнеме процента!
С тебе в тройна коалиция скачаме без репетиция.
Преди да стане фенка на ГЕРБ, Нина и съпругът й Красимир

отварят 3 СПА центъра

в Златни Пясъци, Слънчев бряг и Варна. Един от тях е между две казина, за да може Нина да играе на ротативки, с което приятелите си обясняват фалита на семейството. Освен това Екстра Нина върти и бутик за дрехи в центъра на София. От всичко това днес е останал само спомен.
"Прекратихме дейността на фирмата. СПА центровете бяха под наем. Сега правя това, което мога най-добре - да пея. Достатъчно нерви си събрах" - признава Екстра Нина пред "168 часа".
В началото на 2009 г. Екстра Нина получава скъп подарък от съпруга си Красимир - чисто ново "Бентли". Скъпата лимузина е на лизинг, а вноската е доста дебела. Всички документи са подписани от него, но педала на газта натиска благоверната му. Само три месеца след купуването на Бентлито започват и финансовите проблеми на семейството. През юни 2009

дружествените дялове на "Екстра Нина" ООД са запорирани по искане на банка,

защото Нина и мъжът й дължат пари по кредитните си карти. Няколко месеца по-късно, в началото на 2010 г., Красимир Панайотов, който е с двойно гражданство, се връща в Торонто, Канада. По това време НАП започва мащабна проверка на доходите и имотите на фолкпевците. Нина е сред тях. Запорирани са сметките й в банки, както и тези на съпруга й. Певицата признава пред "168 часа", че има проблем с данъчните и тези дни ще подпише ревизионния си акт. Той е за начет, а сумата е 6 цифрена.
Певицата препраща въпросите за бизнеса и Бентлито към съпруга си, който продължава да е в Канада. Екстра Нина разказва, че се чуват от време на време, но тя си живее в София, а той зад океана. Отказва повече подробности за това дали са разделени или разведени,
"Още в началото му казах, че не можем да си позволим колата, но той настояваше, че не е моя работа. Аз не съм подписвала нищо, Красимир си движеше нещата. Хората ме търсиха заради колата, но аз дадох неговия номер и оттогава не са ми се обаждали. Питайте го него, не съм го виждала година и половина" - казва тя и дава канадския номер на съпруга си.
Въпреки многократните опити да се свържем с него, телефонът му дава заето или е изключен. За разлика от Екстра Нина, която нищо не е подписвала, мъжът й Красимир го е направил. И то със запис на заповед, с който се задължава да плаща бентлито на лизинговата компания. Така и не успява да го плати и духва зад граница.
Скъпата кола е върната обратно на лизингодателя, но Красимир

продължава да им дължи 110 хиляди лева

От фирмата завеждат дело и го печелят. Лизингодателят си вади изпълнителен лист, а частен съдия-изпълнител от Варна запорира дружествените дялове на "Екстра Нина ООД", което вече е сторила и банката заради кредитните карти.
Запорът заради бентлито се случва през август 2010 г. Красимир вече е заминал за пореден път в Канада. Междувременно фирмата е натрупала 50 хиляди дълг към държавата за ДДС и още 30 хиляди корпоративен данък. СПА центровете са затворени. Кризата и хазартната страст натискат семейство Панайотови. Вместо да се разплатят с държавата и лизинговата компания, Нина и Красимир решават друго.
На 7 март 2011-а Красимир Панайотов подписва пълномощно на съпругата си, за да продаде дяловете си в закъсалата фирма. Заверено е пред българския консул в Торонто. На 16 март продажбата става факт. Екстра Нина продава своите дялове и тези на съпруга си на бедния ром Георги Делиманев от село Оброчище. Сделката е изповядана от нотариус във Варна, където е седалището на "Екстра Нина" ООД.
Договорът по прехвърлянето е сключен така, че Гошо от Оброчище, за когото Екстра Нина твърди, че е фен,

поема всички права
и задължения

"Ще потърся отговорност от Агенцията по вписвания. Фирмата не може да сменя собственика си, след като съм наложила запор на дружествените дялове. Красимир Панайотов ще продължи да дължи сумата по делото, защото то е срещу него като физическо лице. Друг въпрос е дали взискателят ще поиска връщането му от Канада, защото процедурата е доста скъпа" - казва частният съдия-изпълнител Даниела Петрова от Варна. Тя споделя, че и друг път се е сблъсквала с такива купувачи като Георги Делиманев, които осъзнават какво са направили едва когато се наредят на опашката за социални помощи и им ги откажат, защото по документи притежават фирми, коли и дългове.

 

Рени също с проблеми от НАП

Фолкпевицата Рени също има проблем с НАП, и то от години насам, писа преди 3 месеца "168 часа" в подробен репортаж. Тя е начетена със 140 хиляди лв., но след обжалване в съда от сумата остават за плащане едва 30-ина хиляди.
Докато певицата се бори в съда за падането на акта от данъчните, съпругът й Борис Пилософ продава свои задлъжнели с милиони фирми на роми от Лом. Една от фирмите - "Глобал Интернешънъл", е продадена от Пилософ на Мирослав Ценов. Момчето има десетки дружества със задължения. Явява се като свидетел по делото срещу Христо Ковачки за укриване на ДДС, защото негови фирми са част от стоковата верига, чрез която олигархът е точил пари от бюджета. На едно от заседанията Мирослав Ценов идва пребит. Обяснява, че никаква дейност не развива с фирмите, не разбира от бизнес, а за покупката им е вземал по десетина лева.

 

Челният опит е на Гюнай Сефер

Чалгаджиите имат светъл пример за прехвърлянето на задлъжнели фирми и той грее като депутат в парламента. Гюнай Сефер е ударник в този спорт. Той е успял да се отърве по изпитаната схема от 4 дружества със задължения към бюджета с помощта на банда дедесари от Велико Търново, един от които е в затвора, а друг е обявен за национално издирване.
Фирма "Орт" ООД Гюнай Сефер прехвърля на младеж от търновското село Недан. Преди 4 месеца Борислав Георгиев разказа пред "168 часа" как издирваният за измами с ДДС Димитър Барбонелов го завежда чак в Силистра и там се срещат с бъдещия депутат от ДПС, тогава областен лидер на движението. Отиват при нотариус и прехвърлят фирмата, а Борислав намазва петдесетачка. По-късно го погват данъчни, прокурори и съдии-изпълнители заради задълженията на фирма "Орт". Освен нея Гюнай Сефер е шитнал друга чрез осъдения за ДДС измами Петър Тонков, а скандалната "Булмекс", с която печели обществени поръчки за строеж на пътища, продава на турски гражданин, за когото няма данни да е пребивавал в страната по време на прехвърлянето. Фирмата дължи над милион и половина лева данъци на държавата. След като дълго отказваше да отговаря на въпросите на "168 часа" депутатът бе запитан лично за прехвърлянето на фирми преди едно от заседанията по наказателното дело за далавери срещу него.
"Фирма "Орт" не е моя. Беше ООД. Скарахме се със съдружниците и затова я продадохме" - лаконичен е депутатът, без да отговаря за задълженията й към бюджета, контактите си с престъпници и защо точно на бедния младеж от село Недан. Съдружник във фирма "Орт" е бил братовчед му Хасан, който също е продал своя дял от акциите на бедното момче от Недан. Днес той управлява част от фирмите на депутата и по нищо не личи да са в лоши отношения.

 


Азис и Каваленко от Лом търгуват телевизия

Азис е най-популярният певец, който има проблеми с данъчните. Въпреки милионите декларирани доходи той дължи налози като физическо лице. Предстои битка в съда, по време на която певецът и адвокатите му ще се опитат да докажат, че сумата е твърде завишена. Освен че не плаща всички данъци от дейността си като артист, Азис има и фирмени врътки, подобни на тези, в които е намесена колежката му Екстра Нина.
Тя продава фирмата си на неграмотния ром Георги Делиманев от Оброчище на 16 септември 2011 г. На следващия ден пред нотариус сяда и Азис. Заедно с него са съдружниците му от фирмата "Оникс плюс", чрез която имаха намерение да правят телевизия "Азис".
Всички те продават дяловете си на 52-годишния Каваленко Каваленков от Лом. Мургавият жител на ромската махала в дунавското градче, прочула се като Меката за купуването на гласове, няма нищо против да поеме управлението и собствеността на "Оникс плюс". Проверка на "168 часа" в Националната агенция по приходите показа, че дружеството дължи едва няколко хилядарки на бюджета - сума, близка до джобните пари на певеца.
Преди да продадат фирмата на Каваленко от Лом, Азис и съдружниците му получават акт за публично държавно вземане от Съвета за електронни медии, подписан от председателя доц. Георги Лозанов. Той е на стойност 11 500 лева и е за неплатени държавни такси за развиваната дейност от 2002 година насам.
"168 часа" потърси Азис чрез пресаташето на "Диапазон рекърдс", за да внесе повече яснота по сделката, но той отказва да коментира бизнес отношения.
Телевизията не успя да се наложи на пазара и спря през 2009 г., а на следващата фирмата собственик е продадена на Каваленко. Така седалището й вече е преместено на улица "Ломски казарми" в ромската махала на крайдунавското градче.
Каваленко Каваленков е собственик на още 2 фирми, които е купил от софийски бизнесмени. Любопитна подробност е, че подписът на Каваленко е различен по документацията на трите дружества. Оригиналният му подпис включва семпло "К" с разкривена завъртулка, докато пред Азис полага параф, от който би се засрамил и министър.
"Ромите, които се водят купувачи на закъсали фирми, често не могат да се подписват и вместо тях го правят продавачите или дори самите нотариуси. Човекът е взел петдесетачка затова, че поема фирмата, и оттам нататък не го интересуват подписи" - разказва запознат със схемата, която завършва със собственик бушон, на когото нищо не може да се вземе.