Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Световният №1 в тениса Новак Джокович тренира на корта в Мелбърн преди откритото първенство на Австралия, макар да не е ясно дали ще го пуснат да участва.



СНИМКА: РОЙТЕРС
Световният №1 в тениса Новак Джокович тренира на корта в Мелбърн преди откритото първенство на Австралия, макар да не е ясно дали ще го пуснат да участва. СНИМКА: РОЙТЕРС

След една седмица увъртане сръбският №1

в тениса Новак Джокович призна, че е лъжец

и измамник. Е, не точно с тези думи

Не ни стигат ваксърите и антиваксърите, ами в последните дни и тенисът раздели народонаселението на две сравнително равни части. При това не само в България, но и в целия свят.

Всъщност причината на практика е същата - трябва ли да се ваксинираме срещу COVID-19, или не трябва. В основата е един безспорно гениален спортист - сегашният №1 в световния мъжки тенис Новак Джокович, който миналата година едва не стана и най-великият за всички времена, спечелвайки всички турнири от “Големият шлем”, че и олимпийската титла.

Но в края на 2021 и началото на 2022 г. сърбинът е герой в драма, различна от спортната, макар и свързана с нея. Предстои първият ултрапрестижен турнир - Australian Open, спечелен, напомням, от него миналата година, а

общо е

побеждавал там

рекордните

9 пъти

Обаче Джокович е антиваксър, а Австралия е една от държавите, които най-стриктно следят ситуацията с пандемията от COVID-19 и са наложили драконовски мерки за всички пристигащи на Зеления континент.

Още в края на миналата година стана ясно, че очевидно сърбинът няма намерение да се ваксинира, което би му дало зелен сертификат. Това пък от своя страна би му позволило да влезе безпрепятствено в Австралия. Затова в документите на визата

беше посочено,

че той е прекарал

сравнително

наскоро болестта,

което също влиза в нормативите. Оказа се обаче, че нещата не стоят съвсем така. Както се казва, хубава работа, ама балканска. В нашата география законът е врата в полето - който иска, минава през нея, който не иска, я заобикаля.

Както мнозина, пътували по света, знаят, в някои страни визата не означава безпрепятствено влизане в страната. Почти всеки, който е посещавал САЩ например, е доста наясно. Така и Джокович бе спрян от граничните власти на Австралия, а визата му бе анулирана. Причината беше, че той се беше възползвал от т.нар. право на медицинско изключение за участници в Australian Open, издадено му от организаторите, а визата му е от щата Виктория. Но федералното правителство на страната има право да разглежда всеки случай отделно.

Така визата на Джокович беше анулирана, а той трябваше или да се прибере в Сърбия, или да изчака в място за нелегални имигранти. Ноле избра второто, защото екипът му обжалва, и зачака съдебното решение. То се оказа в негова полза, което

изцяло опроверга

воплите на

привържениците му,

че Австралия била “фашистка държава”.

Само че започнаха да идват други информации. Първата беше, че екипът на Джокович е объркал нещо с формуляра на визата. След това стана ясно, че той е регистриран като позитивен за COVID-19 на 16 декември, но на същия ден, на следващия и на 25 декември е участвал в публични събития с доста хора около себе си, въпреки че би трябвало да се самокарантинира. Тоест или е нарушил правилата за карантина (до 3 години затвор по сръбските закони), или просто сертификатът му е фалшив.

След това се оказа, че след като е декларирал, че не е излизал от Сърбия, той за известно време е тренирал в Марбея. Това означава, че е излъгал във формуляра за виза.

Последният пирон в ковчега на невиновността на Джокович закова германското списание “Шпигел”. То разкри, че според т.нар. времеви код на сертификатите му за тестовете за COVID-19 негативният е направен преди позитивния. Преведено на човешки език - бил е фалшив.

Началото на развръзката настъпи в сряда сутрин българско време. След като отборът на Джокович цяла седмица обясняваше как той е жертва, пееше песни и играеше хора, самият тенисист излезе с изявление, в което призна поне две закононарушения. Първо, че човек от екипа му е допуснал грешка във формуляра за виза, като е посочил, че Ноле не е напускал Сърбия между позитивния и негативния тест, и второ, че наистина е нарушил правата за карантината, като е дал интервю на френския вестник “Екип” и е направил фотосесия, след като е бил в карантина, и не ги е предупредил, че е заразен. Според първото му се полагат минимум 3 години забрана за влизане в Австралия, ако местните власти действат принципно, по второто - до три години затвор по сръбските закони.

Твърде много най-добрият тенисист в света се надяваше на авторитета си и на подкрепата на феновете си. Оказа се, че

тупането в гърдите

с викове

“Балкан, Балкан”

не са особено добре приети на другия край на света въпреки солидната сръбска диаспора там. Така че по аналогия с българския израз, за Джокович можем да кажем: хубава работа, ама балканска.

Ноле се оказа донякъде в ситуацията, в която е председателят на парламентарно представената партия “Възраждане” Костадин Костадинов. Той хем е яростен антиваксър и противник на зеления сертификат, хем една трета от парламентарната му група се оказа ваксинирана. А самият Джокович загуби огромна част от престижа си на принципен спортист, който се бори за истината и правата на останалите. А както върви, ще се окаже един обикновен балкански тарикат.