Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдия Галина Захарова е с 33 г. стаж като магистрат
Съдия Галина Захарова е с 33 г. стаж като магистрат

Върховни съдии са притеснени, че зам.-шефката на ВКС Галина Захарова може да не бъда избрана за председател на съда. Това става ясно от стенограма от заседанието на пленума, публикувана във вторник. Самото заседание, на което са участвали 81 съдии, се е провело в понеделник. Галина Захарова е представила концепцията си.

Изслушването и гласуването за шеф на ВКС е в петък. Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари. Дори и да не бъде избран председател, законът не позволява той да остане на поста, а функциите му се поемат от заместник до края на нова процедура. За да бъде избран председател на ВКС, законът изисква минимум 17 гласа “за”.

“По-скоро съм притеснена от изявите на някои членове на ВСС. Имам предвид г-н Магдалинчев, който някак завоалирано ми подсказа, че не е задължително да бъде избран нашият кандидат, защото, ако той не може да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт и ако не може да взема решения във важни моменти, то тогава такъв човек не ни трябва. Това изключително много ме подразни, но и притесни”, казва съдия Камелия Ефремова от Търговската колегия на съда на събранието.

Думите ѝ са по повод думи на представляващия ВСС Боян Магдалинчев преди дни по Нова тв: “Не е задължително да бъде одобрен този един кандидат. Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен ръководител не може да взема решения във важните моменти, не виждам смисъл от такъв ръководител. Той трябва да умее да отстоява независимостта на съдебната власт и на съда”.

Маргарита Георгиева от Гражданската колегия изразява опасения “за това какво ще се случи в крайна сметка” с избора на председател на ВКС.

Затова тя призовава колегите си да имат “готовност за някакви действия в случай, че ВСС не уважи номинацията”.

Шефката на Търговската колегия Дария Проданова, която издигна Галина Захарова, пък обяснява какви са притесненията ѝ.

“Опасенията ни не са от открити атаки срещу кандидата, който сме номинирали и на които би могло да се отговори, а от това, което всички усещаме - някакви подмолни движения, някакви подмолни договорки, които вървят по повърхността, които не се обозначават, които не се озвучават, но които най-вероятно ще рефлектират при гласуването”, смята Дария Проданова.

Затова накрая пленумът на ВКС с 80 гласа “за” гласува становище, че Галина Захарова има качества да отстоява независимостта на съда и съдебната власт.

Самата тя не участва в гласуването.