Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СПОМЕН: Един от тези 240 хубавци е засечен в контакти с бандата за фалшиви пари.
СПОМЕН: Един от тези 240 хубавци е засечен в контакти с бандата за фалшиви пари.

Народен представител е съдействал на организирана банда за разпространение на фалшиви пари.
Това става ясно от подслушани със СРС-та записи между членовете , които са приложени по делото срещу тях. Координатор на престъпниците е държавният служител Бисер Бонев, който по време на ареста му в средата на 2009 г. работи като инспектор в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури във Варна. Той получава парите от софийски бизнесмен, с когото се срещат в ханче край Търговище.
По време на телефонните разговори
самите бандити се успокояват един друг, че “човекът от парламента” е
 оправил нещата”
и "продължават да бачкат". Това се случва след ареста на първите двама от тях. Бандата е разбита от ченгетата и независимо от покровителството от високо, получават ефективни присъди на 2 инстанции.
Разследването не стига до върховете на пирамидата, където стои депутатът от 40-ото народно събрание, а днес и в 41-вото. Точно това отбелязват и апелативните съдии в решението си, където критикуват МВР и прокуратурата, че не са стигнали докрай и не са разобличили цялата банда. Депутатът е от мнозинството на тройната коалиция, със солидни контакти във Варненска и Великотърновска област, научи "168 часа" от източник, запознат със случая. Арестът на бандата става малко след изборите през 2009 г., когато "човекът в парламента" вече няма възможност да пуска чадър на престъпниците, защото партията му е в опозиция.
"Спокойно. Има човек, който се занимава, дето оправя работите. Задействали са от по-високите институции работата и всичко се е оправило. Това е работа на човека в парламента, дето..."
Тези думи са на варненеца Пламен Ангелов, който е част от престъпна група за разпространение на фалшифи пари. Изречени са по телефона на 22 юли 2009 г.
Разговорът на Ангелов
 е записан със СРС
Той успокоява аверите си след ареста на двама от членовете на престъпната група - Георги Георгиев-Парцала и добричлията Иван Станев. След два месеца белезниците щракват около китките на Бисер Бонев, бизнесмен от София Костадин Попов и връзката между двамата Пламен Ангелов.
Всичко започва след сигнал на таксиметров шофьор от Варна. Той се оплаква в полицията, че клиент му е платил за курса с фалшиви 50 евро. Измамата лъсва, когато бакшишът отива да обмени банкнотата.
Ченгетата стартират разработка и влизат в дирите на пласьорите на фалшивите пари. През април съдия разписва разрешение за ползване на СРС-та, които важат до септември.
Оказва се, че времето не е достатъчно разследващите да стигнат и до депутата, който се споменава в СРС-тата.
На 16 юли в района на автогарата в града са арестувани 4-ма души в момент на предаване на голяма сума фалшиви банкноти в евро. Това са Георги Георгиев-Парцала и помощникът му Здравко Янков, както и двама етнически турци - швейцарският поданик Юздшан Куругаш и румънският гражданин Демир Адна. Чужденците са клиенти на разпространителите на фалшивите пари и също са арестувани.
Те набързо признават вината си,
а ченгетата продължават да работят с продавачите. Оказва се, че те не действат самостоятелно и над тях има поне още три нива на престъпната група. Така разследването продължава до септември. Арестът всява известен смут в организацията. След закопчаването на Парцала и чужденците следват още любопитни телефонни разговори. Оказва се, че групата се ръководи от инспектора в ИАРА Бисер Бонев. 43-годишният мъж успешно съчетава работата си в администрацията по рибарство с престъпната дейност. Кара скъпи лимузини, въпреки нищожната си заплата. Той получава фалшивите пари от софиянеца Костадин Попов и после ги шитка из Варна. Години наред Попов върти склад на едро в София, но в последните години преди ареста си се прибира в родната Златарица. Става арендатор на язовир край града.
Местните го познават като добър човек,
който дори дарява училище с дърва за отопление. След ареста на Георгиев и Станев групата продължава да действа в състав Бонев, Попов и Ангелов. Връзката между тях не се прекъсва и за момент. От първите двама Пламен Ангелов научава, че техният човек в парламента е оправил нещата и няма опасност да арестуват и тях.
Оказва се, че греши. Тримата са арестувани през септември. При обиски в четири града ченгетата се натъкват на 300 хиляди фалшиво евро.
Тримата вече са с присъди от по 7 и 4 години строг затвор, но обжалват пред последната инстанция Върховния касационен съд.
"След като сме ги арестували, значи нищо не се е оправило. На мен натиск по това дело не ми е оказван, казва наблюдаващият прокурор по делото Радослав Лазаров. - Не е редно да коментирам СРС-та и участие на лице с имунитет, но аз не съм разделял материали по това дело.
Оперативните служби имат възможност да установят евентуално съпричастие
на такова лице към престъпление. Вярно е, че съдът ни критикува, че не сме разкрили цялата престъпна група, но за съжаление не бихме могли да продължим, защото срокът на разрешението за СРС изтичаше и се вместихме в последния момент за реализация."
Съдът приема, че Бисер Бонев-Бизона и Костадин Попов са ръководителите на престъпната група, която разпространява фалшивите пари. Арестувани са в средата на септември 2009 г., когато изтича и законовият срок на СРС-то, с което ги подслушват. Инспекторът по рибовъдство от Варна е закопчан в дома му, където са открити 236 евро ментета. Парите му дава Костадин Попов, който живее в Златарица. В къщата на Попов антимафиотите откриват и оръжия. Установено е, че Попов и Бизона са
продавали фалшивите пари на 15% от стойността им
 Въпреки тлъстите присъди от Окръжния съд, апелативните магистрати ги увеличават с по 1 г. за всеки от тримата, но не споделят мнението, че това е цялата престъпна организация: "Въззивният съд не споделя разбирането на Окръжния, че Попов и Ангелов са "лицата, стоящи в краищата на оформената пирамида", на върха на която е Бисер Бонев. Очевидно е, че Костадин Попов не е единственото лице по веригата от снабдители с неистинската валута, а само последният от тях. Органите на досъдебното производство са се оказали неспособни да разкрият всички лица, участвали в бандата по линия на доставянето на валутата. Костадин Попов не отпечатва валутата и следователно я получава от други лица. За тези лица по делото има достатъчно данни и те биха могли да се разкрият и задържат. Защото нищо не е налагало подсъдимите да бъдат арестувани преждевременно, без организираната престъпна група да е разкрита в нейната цялост".
Групата, ръководена от Костадин Попов,
за когото се предполага, че контактува директно с депутата,
и Бисер Бонев, работи в дълбока конспиративност. Всичките им разговори са с кодови имена. Без съмнение остава фактът, че бандитите са знаели за разработката.
Уговарят се да ядат заедно супа, да нарежат парцалите, да купят хюнебеци, да оберат прасковите, да изчистят въшките, да държат у себе си гълъбите, да отидат да видят заека, който е при кучето.
"Казах на един да не храни кокошките, а да ги заколи... На другия ден паткана влязъл и ги изял всичките" - обяснява Бисер Бонев на снабдителя си Костадин Попов след ареста на Парцала и чужденците.
Пламен Ангелов, който изпуска информацията за човека от парламента, който оправя работите, прави и друг гаф. Когато се обажда по телефона на шефа, го нарича по име.
"Кажи, Бисере", изпуска се Ангелов, когато Бизона му се обажда по телефона.
"Защо казваш имена, бе", реагира раздразнено държавният чиновник.
След конфузния момент Ангелов започва да се обръща към Бизона, от когото получава фалшивите пари, с "чичо".
Престъпната верига се доказва и от следните лафове на групата.
"Ще питам за други емисии, щом не щеш петдесетаци", казва Георги Георгиев-Парцала на свой клиент.
"Поръчай ми 20 тона от същите", казва Парцала на Пламен Ангелов.
"Имаш ли от онези, дето предния път ти поръчах 10 тона", пита Ангелов Бизона.
"Аз да не съм магазин, отговаря Бизона, но малко по-късно звъни на Костадин Попов с репликата: "Можеш ли да ми изпееш старата песен."
"Да, дай да хапнем по една супа", казва Попов и на следващия ден се срещат в крайпътното заведение "Фисека" точно по средата между Варна и Златарица. Там става предаването на парите. Бандитите още не знаят, че ченгетата ги следят и дори правят видеозапис на срещата. Впечатление прави и автопаркът на ръководителите на престъпната група.
Държавният чиновник Бисер Бонев кара
джип БМВ Х5,
а Костадин Попов се появява с лъскава лимузина мерцедес. След тази среща парите, предадени от Попов на Бонев, са доставени до Пламен Ангелов. Той ги дава на Георги Георгиев-Парцала, който се среща с етническите турци край автогарата на Варна, за да им ги предаде.
Всички от бандата, заедно с чуждите граждани, са осъдени. Бизона и Костадин Попов обжалват решението на варненските магистрати пред Върховния касационен съд и чакат окончателните си присъди зад решетките.

Братът на Бизона убит през 2001 г.


Шефът на бандата Бисер Бонев-Бизона, постъпва на работа в Агенцията по рибарство и аквакултури като старши инспектор. Бившият началник на службата Искрен Николов твърди, че в цялата структура тогава е кадрувало ДПС, а щатът е бил раздут заради назначенията. Самият тогавашен ръководител на национално ниво Ерман Занков вече има условна присъда за получаване на подкуп.
Преди да постъпи в държавната администрация, името на Бисер Бонев се свързва със софийска силова групировка. От мутренските години е и прякорът му Бизона.
През април 2001 година във Варна е разстрелян брат му Ивайло Бонев-Чубака. Той е в контингента на крадците на автомобили. Месец преди убийството му е пребит в прословутата местност Аладжа манастир, заради съмнения, че е откраднал кола на варненски баровец. Чубака е пръв приятел на най-известния варненски автоджамбазин Калин Рогача.
На 15 април пред дискотека във Варна Чубака е разстрелян с три куршума. Аверите му го качват в такси и го откарват в болница, но там умира в шоковата зала.

СРЪЧКО: Бисер Бонев контролира рибарите до 5, а след това разпространява фалшива валута.
СРЪЧКО: Бисер Бонев контролира рибарите до 5, а след това разпространява фалшива валута.
ДАЛАВЕРА: Бизона и аверите му шиткат фалшивото евро на 15 процента от стойността.
ДАЛАВЕРА: Бизона и аверите му шиткат фалшивото евро на 15 процента от стойността.
РАЗСТРЕЛ: Ченгета оглеждат автомобила на Ивайло Бонев - Чубака, който е убит на метри от него през 2001 г.
РАЗСТРЕЛ: Ченгета оглеждат автомобила на Ивайло Бонев - Чубака, който е убит на метри от него през 2001 г.
Прокурор Радослав Лазараов
Прокурор Радослав Лазараов