Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пред психолозите 22-годишната Маринела първо твърдяла, че е удушила момиченцето, после - че било наръгано

“След трагедията в родното село я питали къде е малката, а тя казвала, че е болничка”, допълва близка на фамилията

“Лъжеше хора в интернет, че малката има епилепсия, за да помагат финансово”, казва позната на девойката

22-годишната Маринела, която преди дни беше задържана за убийството на дъщеричката си Цвети, просела пари от хората в социалните мрежи, научи "168 часа". Момичето, което направи самопризнания за нападението над 2-годишното детенце, се свързвало с хора в интернет, за да ги информира, че малката е с епилепсия. Обяснявала им, че има спешна нужда от различни суми, без които не можело да бъде проведено нужното лечение. В плевенското село Лазарово, където е родена майката, повечето от местните били наясно с това, че тя често вземала заеми, които и към днешна дата имала да връща.

"Знам я повече от десет години и в интерес на истината се грижеше за детето си – казва една от познатите на сочената за убийца, пожелала анонимност. – Разбира се, не мога да кажа, че е била най-добрата майка. Все от някого търсеше пари, имаше заеми и то не малки. Доколкото аз знам, а и други нейни близки също, нямаше постоянна работа. Липсваше й желание да се развива в конкретна професия. Нищо, че финансово им куцаха нещата. Мога да ви кажа, че имаше една жена, която даваше храна за малката Цвети, дори купуваше и памперсите й. Чувала съм Маринела да подвиква на детето. Веднъж няма да забравя как то се люлееше на люлката и падна. Тя продължи да си рови в телефона и да се смее. В този момент се държа несериозно. Но това е било само веднъж. Иначе - не съм видяла Цветето някога със синини или пък мръсна и изцапана. Изглеждаше добре. Не беше и отслабнала. Съвсем нормална за годините си."

Според жената до фаталната развръзка се стигнала, защото момичето не било готово да бъде майка.

"Просто не й беше времето – обяснява тя. – Бащата не си гледаше дъщерята и не я припозна, защото самата Маринела не беше на сто процента сигурна кой е той. Споделяла е, че не знае кое е момчето, от което е забременяла. Не знам дали е лъгала за това или не. Имаше доста гаджета. На нея просто й се живееше. Рано й беше. Тя е купонджия човек. Дори мога да кажа любовчийка. Иска да излиза и да се вижда с хора. В това няма лошо, не ме разбирайте погрешно. На такива години е, на които всички мислят за подобни неща. Явно е била объркана."

Точно затова по време на беседите с психолози и полицаи момичето прави пълни самопризнания, че е убила дъщеря си, но не посочва мотивите за нападението.

"В нашето село, където всички я познаваме, има три версии – споделя нейната позната. – Без да твърдя, че някоя от тях е истина, ще ви ги кажа, защото се говорят от хората.

Едната е, че тя е била с компания и в този момент детето се разплакало. Някой й казал да го накара да млъкне, а тя в яда си му посегнала. Носят се дори ужасяващите слухове, че го е удушила, а след това го е запалила. Другата версия е, че то е било продадено някъде, тъй като останките му не били намерени. Третата е, че детето го е заболяло корем и се разплакало, което я изнервило."

Жената разказва още и за държанието на Маринела в полицейското управление.

"Доколкото разбрах там са я умолявали да каже къде е малката и дали е жива, а тя им отвръщала - когато му дойде времето, тогава ще кажа – обяснява нейната близка. - Държала се е все едно нищо не е станало. Изглеждала напълно спокойна. Първо твърдяла, че го е удушила, после, че било наръгано, а след това, че ще разкаже всичко в подробности, когато му дойде времето. Мога да допълня още, че разбрах и друго нещо – пред приятеля си Маринела сама споделяла, че детето й пречи и никой не я искал с него, защото все едно била с багаж. Някои от близките й са я карали да го даде в дом, но тя не е искала. Преди злощастния случай дори брат й й се е молел да осинови момиченцето и да го гледа в нормални условия, защото много го обича и иска то да е щастливо."

По информация на властите човекът, който помагал в отглеждането на детето, бил бащата на Маринела. Той ги издържал и същевременно с това поддържал добри битови условия в къщата. Отношенията им били нормални и не давали никакви индикации, че детето е в опасност.

"Истината е, че мъжът е осъждан, както пишеха навсякъде - разяснява познатата на момичето. – Лежал е дълги години в затвор дори. Това, което разбрахме сега е, че в дните преди властите да я посочат за убийца, малко след като Цветето изчезва безследно, той се прибира вкъщи и я пита къде е малката. Тя му казва, че е в болница в Плевен, но дядото проверил и излязло, че това е лъжа. После му казала, че е при баща си. Тогава възрастният мъж се усъмнил, че нещо не е наред и подал сигнал. Интересното е, че всички близки на фамилията сега твърдят, че той е искал да поеме нейната вина, за да не я пращат зад решетките. Това, което се е случило, ни изненада. Причината съмненията върху него да се разсеят, са били колегите му, които се обадили в полицията, за да съобщят, че той е бил на работа по време на станалото. Просто те не са искали да си причинява тази мъка. Не се желали да попада невинен зад решетките."

Пред "168 часа" не един от близките на Маринела разказва, че преди години в родата имало още една съмнителна смърт на дете. То било братче или сестриче на девойката, но починало при странни обстоятелства. Тогава отново тръгнала мълвата, че е умъртвено от някой от роднините си.

"Всички в Лазарово са в шок и са потресени – казва познатата на момичето. – Никой не може да повярва. С нея си пишехме, смеехме се, не е давала индикации, че е агресивна. Не избухваше и се усмихваше постоянно. Вкъщи вече как се е държала не знам. Чувала съм, че е пиела, но наркотици не е употребявала. По време на нападението не е била под влиянието на нищо. Най-страшното е, че след като извършва екзекуцията, дори се е прибирала на село. Изглеждала си е нормално и в настроение, както обикновено. На въпрос къде е детето и защо не е с нея, тя отговаряла, че е болно. Всички съжаляваме за едно – че службите започнаха да търсят Цветинка много късно."

Според властите момиченцето изчезва на 22 октомври миналата година, а чак месец по-късно, на 23 ноември, дядото подава сигнал в полицията и пред социалните, че дъщеря му и внучето са напуснали дома им и ги няма от дълго време. Детето било обявено за общодържавно издирване едва на 23 декември. Поради тази причина са образувани три дисциплинарни производства срещу полицаи. Част от познатите на Маринела не смятат, че тя ще лежи в затвор. Според тях ще я изкарат невменяема и ще се спаси от сурова присъда.