Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков и другите участници в Консултативния съвет по национална сигурност преди началото на заседанието в понеделник.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков и другите участници в Консултативния съвет по национална сигурност преди началото на заседанието в понеделник. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Първите в държавата, били на КСНС начело с Румен Радев, се изолираха сами, докато заповедта бъде променена и РЗИ им връчи предписания по новите изисквания, само Христо Иванов затворен по-дълго

На 19 януари президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова ще положат клетва пред парламента за встъпване във втория си мандат.

Церемонията, която бе на косъм от провал сутринта във вторник, бе спасена от експресното съкращаване на сроковете за карантина заради COVID-19. Така Радев ще е в изолация само 7 дни - до 17 януари включително.

Заради контакта си с парламентарния шеф Никола Минчев, който се оказа болен след 6-часовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в понеделник, под карантина се оказаха всички първи в държавата. Часове след като повечето от тях обявиха, че се самоизолират, излезе и заповедта на здравния министър за намаляване на сроковете за карантината. И така като контактни те няма да са затворени у дома 10 дни, а само седмица (виж по-долу).

“В зависимост от имунния статус,

дали имат бустер, или не, всеки ще е под

различен срок карантина”,

обясни казуса на политиците главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той потвърди, че с въвеждането на новите срокове РЗИ ще ги приложи и за властимащите.

Така премиерът Кирил Петков също ще е под карантина до 17 януари, но въпреки това се отлага посещението му в Северна Македония на 18-и (виж по-долу).

Под карантина са и шефовете на служби, министрите на отбраната Стефан Янев и на вътрешните работи Бойко Рашков, както и председателите на парламентарни групи.

Единственият, който няма да е под карантина,

е зам.-шефът на парламента и на БСП Кристиан Вигенин, защото е преболедувал коронавируса преди по-малко от 3 месеца. Първоначално той сам обяви това във фейсбук, обяснявайки, че такива са правилата. По-късно Вигенин пусна втори пост, че е получил обаждане от Столичната РЗИ, която го е потвърдила.

Единственият пък, за когото ще важат старите правила за 10 дни стоене у дома, е съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Причината - получил е обаждане от РЗИ, преди да бъдат въведени съкратените срокове.

Всички останали лидери на групи ще стоят вкъщи по седмица.

Шефката на тази на ГЕРБ Десислава Атанасова обвини Никола Минчев, че “заради неговото лекомислено поведение държавата ще се ръководи на автопилот”. Не уведомил всички участници в КСНС, че не се чувства добре. Присъствали казаха, че не са забелязали парламентарният шеф да проявява симптоми, но пил много чай.

А лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов видя в поставянето му под карантина опит да го спрат от протеста пред парламента срещу зеления сертификат днес. Той дори пусна във фейсбук отрицателен резултат от теста, който си е направил веднага, за да докаже, че е здрав.

Експерти обаче предупреждават, че реални резултати може да има едва на третия ден от появата на симптоми на COVID. Към това насочва и актуалната заповед за промяна на срока на карантината, според която хората с бустер се освобождават от нея, ако 72 часа след контакт със заразен си направят PCR и той е отрицателен.

Петков обаче отлага отиването в Скопие, изолира се с шефката на кабинета си Асен Василев прави онлайн бюджета

Премиерът Кирил Петков взе решение да се самоизолира още рано сутринта във вторник. Едва следобяд РЗИ му наложи карантина, след като бе актуализирана заповедта на здравната министърка Асена Сербезова за съкращаване на сроковете.

Премиерът ще е под карантина седем дни, обявиха от Министерския съвет пред “24 часа”. Въпреки това посещението на Петков в македонската столица Скопие, планирано за 18 януари, се отлага. При това пътуване българският премиер трябваше да разговаря с новия си колега в Северна Македония Димитър Ковачевски и да обсъдят създаването на работни групи за инфраструктурни проекти и икономически връзки.

Все още няма нова дата за посещението на Кирил Петков в Скопие, но то трябва да се случи до края на януари, обясниха от правителствената пресслужба.

Премиерът ще изпълнява задълженията си дистанционно. А за тези, които изискват присъствие, ще го замества вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова.

Заедно с Петков в карантина е поставена и шефката на кабинета му Лена Бориславова. Тя го е придружавала на заседанието на КСНС. Участниците в съвета при президента са определени със закон и началник на кабинета на премиера не е сред тях, но има възможност Бориславова да е била изрично поканена.

Под карантина е и министърът на финансите Асен Василев. Той ще координира онлайн работата по изготвянето на новия бюджет за 2022 г., обясниха от кабинета на вицепремиера.

От сутринта се бяха изолирали и другите двамата министри, участвали в заседанието - Стефан Янев на отбраната и Бойко Рашков на вътрешните работи. Зам.-министър Александър Петков ще поеме временно военното министерство.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА

10 дни карантина само за новите болни, завареното положение в изолация е 14

За контактните става само седмица, срещу отрицателен PCR се освобождават хората с бустер или преболедували в последните 3 месеца

Отпада задължителната изолация след изписване от болница

Заразените с COVID вече се изолират само за 10 вместо за 14 дни, посочва заповедта на здравния министър проф. Асена Сербезова, влязла в сила от вчера.

Болните в заварено положение обаче следва да изпълнят действащите си предписания от РЗИ, които са по старата заповед - съответно 14 дни за заразен и 10 за контактен.

Променен е и срокът на карантина на контактните лица - те ще стоят вкъщи 7 вместо 10 дни. Тя започва да тече от датата на последния им контакт с болния.

Контактният, който има поставена бустерна доза от ваксините срещу COVID, обаче може да не се изолира. Условието за това е да предостави отрицателен резултат от PCR тест по имейл 72 часа след като е поставен под карантина.

Пример за намаляване на карантината на хората с бустер дават Италия, Ирландия, Гърция.

“Има практика в много европейски и неевропейски държави за хората, които имат поставен бустер, да е още по-съкратен срокът на карантината, в някои държави дори няма такава”, обясни министър Сербезова след среща с директори на болници и Столичната РЗИ. “Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на контактен, ако той има поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19”, гласи заповедта ѝ, която бе пусната вчера.

Задължителната 14-дневна изолация след изписване на пациент от болница също отпада.

Идеята за намаляване на карантината бе съобщена преди седмица от зам. здравният министър Георги Йорданов. Мотивът е по-краткият инкубационен период на омикрон, по-лекото му протичане и практиката на други държави.