Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

Оценявам КСНС позитивно, от гледна точка на това, че се проведе, каза в студиото на БНТ Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012.

Договорът по оста София - Скопие обаче е от 2017 г., той е копи пейст от времето на Костов.

"Ние тъпчем на едно място, въртим на празни обороти. Най-фрапиращото, което се случи, е тихомълком снетата тема за общата история със Северна Македония. Голямата тема с РСМ е историята и трябва да я намерим", каза още той. 

"Сега ние пускаме Македония, а спираме нашите братя от Северна Македония", изтъкна президентът.

Искам да помогнем на Скопие не защото някой - Брюксел, НАТО - ни натиска, а защото ние сме най-близките народи тук, допълни той. Трябва да възстановим приятелския диалог със Северна Македония и в този смисъл планираното посещение на премиера Кирил Петков е добра стъпка напред.

Битката на Газпром е за северен Китай, ние обаче не можем да бъдем част от тази геостратегическа битка. Ако сме солидарни с НАТО, трябва да реализираме енергийните проекти, от които България печели, каза Първанов.

В газовите проекти сме последователни, в политическите решения обаче се влияем от конюнктурните решения. Да пренесеш от Белене в Козлодуй не е  нафтова печка. Означава, че ще загубим 10-15 г.

Изпуснахме много години, време, в които бяхме на много обиколки пред нашите съседи. Сега Турция става енергийният център в региона. Ще се наложи да купуваме вероятно електроенергия оттам, както впрочем и газ. Бягахме от руската зависимост, а сега имаме и руска, и турска зависимост. Трябва енергийна дипломация, а това е много тънка материя.

В отношенията НАТО-Русия България трябва да си стои на мястото. Не е наша работа да стоим между шамарите на големите. Съюзник сме на НАТО, участвахме в техни операции в Ирак, Афганистан, но за Балканите не трябва да се намесваме.

Когато станахме член на НАТО, имахме най-добрите отношения с Русия. Когато става дума за България , няма проблем  Русия, проблем ще има ако се внесат в НАТО нов вид въоръжения, каза още Първанов. Трябва да има диалог.