Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на КЕВР Иван Иванов
Председателят на КЕВР Иван Иванов

По предварителни данни засега синьото гориво ще струва 114 лв. за мегаватчас, казва председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране

"Булгаргаз" е внесла предварително заявление за цена за природния газ за февруари, която е с 14%  по-ниска от тази през февруари. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по "Свободна Европа". При януарска цена от 133,41 лв. за мегаватчас, компанията е внесла заявление за 114 лв. 

На сайта на комисията до този момент не е публикувано заявлението на газовия оператор. В понеделник шефът на компанията Николай Павлов прогнозираше 12-13% поевтиняване, но уточни, че до другия ден могат да настъпят промени.

Иванов обаче уточни, че заявлението е предварително и е на база котировките на европейските газови борси и на петрола и неговите деривати за първите 10 дни на януари.

Затова вечерта на 31 януари "Булгаргаз" щяла да получи от нидерланската борса TTF осреднена цена на газа за целия месец, а в 9 ч сутринта на 1 февруари компанията щяла да внесе окончателно заявление, а комисията след проверка да утвърди цената за февруари.