Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Становището на Румен Радев надделя на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Даването на съгласие от страна на България за започване на преговори на Северна Македония за членство в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително правата на македонските българи.

Това е една от препоръките, които КСНС отправи към изпълнителната власт. Те бяха изчетени от президента Румен Радев след заседанието. Близо 6 часа представителите на властта обсъждаха каква да е позицията на България по повод старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Премиерът Кирил Петков настояваше всичко да приключи до 6 месеца, както и да не се фокусираме само върху историята, а да развиваме сътрудничеството във всички области.

Интегрирането на Западните Баркани в ЕС е стратегически интерес на България и съвпада с интересите на партньорите и съюзниците ни от ЕС и НАТО. Особено внимание бе обърнато на РСМ, чиито процес е в застой, бе записано в документа. И уточнено, че в продължение на 4 г. РСМ не дава гаранция за изпълнение на поетите в договора със София ангажименти. Напомня се за приетата през 2019 г. рамкова позиция на България, потвърдена с решението на 44-ото НС. Двата документа са водещи за позицията на страната ни.

Преди 30 г. България първа в света призна днешна Северна Македония като новосъздадена независима държава. България никога не е и не отрича правото на македонските гражданите да се самоопределят на база собственото си самосъзнание. Но държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите народи там, изрично записани в тяхната конституция, каза Радев. 

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи ескалира в последно време в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход. Правата им са ключов елемент от Копенхагските критерии за членство в ЕС и не могат да бъдат предмет на преговори, категорично е записано в документа.

Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и.ресурсно осигурени действия за възобновяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области на обществен интерес.

От особено значение са проектите, осигуряващи транспортна, дигитална и енергийна свързаност с акцент Коридор N8. Това ще допринесе за преодоляване на застоя между двете държави и ще даде импулс за ускоряване на преговорния процес.

Отбелязаха и постигнатото до момента в преговорния процес. Решаването на отворените политически процеси.

Препотвърдиха готовността на Албания за започване на преговори.

Предложения:

При провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява изискванията.

Изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие с мерки за напредък в преговорите във всички области. Ще има групи за преговори във всички области.

Мерки за изграждането на коридор N8 като единен проект в неговата цялост.

НС да предложи на парламента на РСМ създаването на структуриран диалог, който да подпомага цялостния процес.

Очаквайте подробности.