Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг. СНИМКА: РОЙТЕРС
Йенс Столтенберг. СНИМКА: РОЙТЕРС

НАТО предупреждава Москва да се откаже от войнствената си външна политика и да си сътрудничи със Запада. В противен случай Кремъл ще се изправи пред военен съюз, подготвен за конфликт.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, цитиран от "Файненшъл таймс", че воденият от САЩ пакт за отбрана е подготвен за „нов въоръжен конфликт в Европа“, ако преговорите с Русия се провалят.

Предстои седмица на интензивна дипломация, насочена към предотвратяване на руско нападение срещу Украйна, отбелязва медията. Западните официални лица са готови за потенциални дискусии с Москва за намаляване на размера на военните учения, контрола на въоръженията и обещание да не разполагат американски ракети в Украйна.

„Запознат съм с историята на Русия. В продължение на векове страната е в конфликт със съседите си“, коментира Столтенберг пред FT. „[Но] Русия има алтернатива: да си сътрудничи, да работи с НАТО“, допълва той.

Москва разположи около 100 000 войници близо до границата си с Украйна през последните месеци, което породи опасения, че планира нова атака срещу страната, след като нахлу там през 2014 г. и анексира полуостров Крим.

Президентът Владимир Путин отрича да има план за нахлуване в Украйна. Той предупреждава обаче, че може да се стигне до военни действия, ако САЩ и НАТО игнорират исканията на Москва за нови споразумения за отбрана, които сериозно биха намалили капацитета на САЩ и НАТО в Европа. Русия твърди, че тези способности представляват заплаха за нейните граници.

„Възможно е заедно да намерим път, политически път напред, а също и да се справим с притесненията на Русия. Конфликтът обаче остава“, посочва Йенс Столтенберг. „Трябва да се надяваме и да работим усилено за най-доброто, но да бъдем подготвени за най-лошото“, допълва той.

Предупреждението му се случва преди официалните разговори между руски и американски официални лица в Женева в понеделник, последвани от среща на 30-членния алианс на НАТО и руска делегация в сряда. Трета среща, организирана от по-широката Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, е насрочена за четвъртък.

В неделя вечерта водещият преговарящ на Русия и заместник-министър на външните работи Сергей Рябков се срещна със своя американски колега Уенди Шърман, заместник-държавен секретар. Той каза, че разговорът им по време на вечерята в Женева „е бил труден, но делови“.

„Потопихме се в темата за предстоящите дела. Мисля, че утре няма да губим време“, казва той в коментар, предаден от руската държавна агенция Риа. „Никога не губя оптимизма си, винаги се ръководя от него“, допълва Рябков.

Исканията на Русия включват забрана на Украйна и други страни да се присъединят към НАТО и вето на Кремъл върху дейностите на алианса в страните членки, които се присъединиха след разпадането на Съветския съюз.

Според Столтенберг и двете са неприемливи, защото нарушават „основните принципи“ на НАТО за предлагане на членство на всички и еднаква защита на съюзниците.

По думите му САЩ и НАТО са готови да говорят с Русия за възможни мерки за намаляване на риска, „като контрол на въоръженията, за усилията да се опитаме да има повече прозрачност по отношение на военната дейност, ученията, а също и по комуникационните линии“.

Изключването на разполагането на американски ракети в Украйна и обсъждането на по-широки правила за ракетните системи в Европа са две области, в които Вашингтон вижда възможен обхват за споразумение, казва високопоставен служител на администрацията на Байдън преди преговорите. Според източника на медията това ще зависи от факта дали „Русия желае да поеме реципрочен ангажимент“.

САЩ също така „желаят да проучат възможността за реципрочни ограничения на размера и обхвата на [военните] учения, включително както стратегически бомбардировачи близо до територията на другия, така и наземни учения“, казва още служителят, като добавя, че никакви твърди ангажименти няма да се поемат в Женева.

Вашингтон категорично отрича съобщенията в медиите, че може да предложи изтегляне на част от войските, разположени в Източна Европа, в замяна на това Русия да намали броя на разположените по границата с Украйна военни. Вместо това официални лица казват, че САЩ и други съюзници от НАТО са готови да увеличат това присъствие, ако Путин предприеме някакви военни действия.

САЩ, ЕС и други западни партньори предупреждават, че ще наложат финансови санкции на Русия в случай на военна ескалация. САЩ също така подготвят потенциални ограничения на търговията с Русия и обсъждат възможността за контрол на износа на съюзници и партньори в Европа и Азия, твърдят хора, запознати с дискусиите в Белия дом.